Vocea întregului sector de
upstream din România

„Bursele noastre devin elemente de decor daca gazul romanesc va fi vandut la pretul stabilit in Viena“

imagineIn loc sa-si dezvolte piata interna de gaze naturale, inclusiv cele doua burse pe care producatorii sunt obligati sa-si vanda oricum 30% din cantitatile extrase, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) anunta pe Facebook ca Viena devine referinta pentru calculul redeventelor. „Bursele romanesti devin elemente de decor“, spun specialistii de profil. La finalul saptamanii trecute, ANRM a anuntat prin intermediul paginii de Facebook a institutiei faptul ca noul pret de referinta pentru gazele naturale, preturi folosite in calculul redeventelor, inseamna conditii corecte atat pentru producatori, cat si pentru statul roman.

Astfel, Agentia a emis un ordin prin care pretul de referinta pentru gazele naturale extrase in Romania se va calcula in functie de preturile de tranzactionare de pe hubul de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizata impreuna cu Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti. Anual, agentia colecteaza redevente in valoare de circa un miliard de lei (peste 200 mil. euro) din care cea mai mare parte, circa 70%, reprezinta contributiile producatorilor de petrol si gaze. Cele mai mari sume sunt varsate de Petrom si Romgaz.

Cum se calculeaza redeventele

Redeventele se platesc trimestrial si reprezinta o cota procentuala din valoarea productiei brute extrase pe baza preturilor de referinta. Aceasta cota variaza intre 3,5 si 13,5% din valoarea productiei. ANRM stabileste lunar preturile de referinta pentru sortimentele de titei produse de zacamintele aflate in exploatare, cat si pentru gazele naturale extrase. Potrivit Ordinului 21/2008, pretul de referinta in cazul gazelor naturale a fost stabilit la 495 lei/mia de metri cubi.

Cum functioneaza aceasta referinta

La calculul redeventei se ia in considerare pretul de valorificare. In cazul in care producatorul isi valorifica productia la un pret mai mic decat pretul de referinta, atunci in calculul redeventei se ia in considerare pretul de referinta, daca pretul este mai mai mare, atunci referinta devine pretul la care sunt realizate tranzactiile. De exemplu, intr-un raspuns furnizat de ANRM in vara anului 2014, institutia spunea ca redeventele au fost calculate la un pret care a ajuns la 834 de lei pe mia de metri cubi, cu 68% mai mare fata de pretul de referinta stabilit prin ordinul dat in 2008.

Un raport al Curtii de Conturi

In contextul in care redeventele sunt calculate pornind de la referinta de pret din contractele de vanzare a gazelor, in prezent 30% din cantitatile extrase fiind comercializate prin intermediul platformelor sustinute de bursele OPCOM si BRM (Bursa Romana de Marfuri), de ce a fost necesara alegerea hubului de gaze de la Viena ca referinta. „Curtea de Conturi a stabilit ca prin neactualizarea pretului de referinta la gaze, din 2008, statul roman a pierdut in perioada 2008-2015 circa 7 miliarde de lei (1,6 mld. euro). De asemenea, Curtea de Conturi a cerut actualizarea pretului de referinta pentru gazele naturale extrase din Romania“, explica Agentia pe Facebook.

Gigi Dragomir, noul presedinte al ANRM mai spune ca „noul pret de referinta nu inseamna o dublare a pretului gazelor la consumatorii finali, ci conditii corecte atat pentru producatori, cat si pentru statul roman, in conditiile in care pretul gazelor a fost liberalizat, dar se mentine un pret de referinta la nivelul anului 2008. Avand in vedere ca, potrivit formulei de calcul, noul pret de referinta este apropiat de cel la care s-au facut tranzactii pe piata de gaze, in ultimele luni, nu vedem motive pentru o crestere a pretului gazelor pentru consumatorii finali“.

Doua burse de forma

Oamenii din piata spun ca aceasta miscare anihileaza mediile de tranzactionare locale, oricum insuficient dezvoltate. „Actualizarea pretului de referinta pentru plata redeventelor la gaz era un lucru necesar si bine-venit! Legarea insa a acestui pret de referinta de bursa de la Viena (OMV/Gazprom) in conditiile in care ai doua burse in Romania este un lucru gresit principial care ajuta bursa de la Viena, defavorizeaza bursele din Romania si genereaza riscul pentru consumatorii romani sa plateasca preturi fara legatura cu situatia cererii si ofertei de pe piata romaneasca“, spune Razvan Nicolescu, energy & resources industry leader in cadrul Deloitte Central Europe, fost ministru al energiei. „Practic, tranzactiile de pe bursa de la Viena vor deveni referinta pentru tranzactiile de pe piata romaneasca, statul roman transformand bursele romanesti in elemente de decor. Vi se pare corect“ Mie nu!“, mai spune el.

Alti specialisti din piata sustin aceasta parere. „Este o problema de semnal. Ai doua burse in Romania si nu o folosesti pe niciuna pentru a da semnalul de pret. Pentru piata este un semnal foarte prost“, spune Dumitru Chisalita, expert in domeniul gazelor naturale. Transformarea bursei de gaze de la Viena in referinta de pret nu se justifica mai ales in contextul in care si pe platformele locale preturile au ajuns la un nivel comparabil cu cel din Vest. De exemplu, pentru primul trimestru al acestui an, pretul mediu ponderat pe Bursa Romana de Marfuri este de 90,09 lei/MWh (circa 19,6 euro/MWh – 208 euro/mia de metri cubi). La Viena, pretul pentru aceeasi perioada era de 19,7 euro/MWh. Razvan Nicolescu, energy & resources industry leader in cadrul Deloitte Central Europe: Practic, tranzactiile de pe bursa de la Viena vor deveni referinta pentru tranzactiile de pe piata romaneasca, statul roman transformand bursele romanesti in elemente de decor.

 

Sursa: zfcorporate.ro

STIRI INTERNATIONALE

UAE: Aker Solutions to...

Aker Solutions has won an order from ADNOC to deliver subsea umbilicals for the Dalma gas development project located offshore UAE in the shallow...

US: Baker Hughes...

Baker Hughes, a GE company has been awarded a contract and granted notice to proceed on the construction of its comprehensive LNG technology...

Argentina: Equinor...

Equinor and YPF have signed an agreement to jointly explore the CAN 100 offshore block, the largest block located in the North Argentinian Basin.
STIRI LOCALE

ANRE: Importurile de...

România a importat cu 38% mai multă electricitate în primele cinci luni ale acestui an,...

Profitul net al...

Transportatorul naţional de energie electrică, Transelectrica, a obţinut în primul semestru al...

Transgaz: Conducta de...

Conducta de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) nu va fi gata în luna decembrie 2019,...
COTATII OIL & GAS