Vocea întregului sector de
upstream din România

„Nicaieri in regiunea noastra nu s-au gasit conditii favorabile de exploatare pentru gazele de sist”

Periodic, in spatiul public se nasc dezbateri aprinse cu privire la pretioasele resurse naturale ale Romaniei, si mai precis la petrol si gaze naturale: ce riscuri are exploatarea lor pentru mediu si locuitori? Exista gaze de sist in Romania? Mai avem resurse neexploatate de petrol sau vom ajunge sa depindem de resursele rusesti si din Asia Centrala? Am vorbit despre toate acestea cu Mihail Batistatu, profesor la Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti, iar cateva concluzii sunt clare: explorarea nu este periculoasa. Gazele de sist nu se pot exploata in Romania, pentru ca nu este rentabil. Si da, mai avem rezerve de petrol si gaze naturale, poate si resurse inca nedescoperite.

 

Romania are o istorie bogata in ceea ce priveste industria petroliera. Ce ne puteti spune despre momentul de varf al industriei?

Momentul de glorie al industriei petroliere a fost undeva in anii 1975-1976, cand in Romania sau produs aproximativ 14 milioane de tone de titei. Cu toate eforturile care s-au facut ulterior, acest nivel de productie nu prea a mai fost atins. Dar, cum spuneam si mai devreme, daca am putea sa folosim niste tehnologii adecvate si mai ales daca ar fi cerere… Aici este problema. Majoritatea zacamintelor din Romania se afla deja intr-o faza avansata de exploatare, iar costul pentru extragerea unui baril este mai ridicat.

Care este productia actuala de titei in Romania?

Estimativ, in jur de 5 milioane de tone de titei. Sunt cateva companii care exploateaza, Petrom are undeva la 4 milioane si ceva de tone si mai exista si alte companii, care exploateaza cantitati foarte mici.

Posibile depozite de petrol si gaze naturale, in zone insuficient explorate
Cum apreciati rezervele de titei si gaze naturale pe care le detine in prezent tara noastra?

Cu cativa ani in urma, am facut un studiu de prognoza privind resursele din Romania, exceptand bazinul Transilvaniei, si vreau sa va spun ca rezultatele sunt destul de promitatoare. Adica, cu un grad avansat de tehnologizare, am putea avea mari sorti de izbanda, dar cu costuri pe masura. Un fost profesor al nostru, care la vremea aceea era presedintele Comisiei Nationale de Rezerve, ne-a aratat la un moment dat harta Romaniei si a spus ca nu se mai poate merge decat intr-o singura directie: in adanc. Acesta este secretul. Sunt cantitati serioase care ar putea fi extrase – pe de o parte cele nedescoperite si, pe de alta parte, din zacamintele care au fost deja exploatate, pentru ca acolo, dupa 20-30 de ani, se rearanjeaza fluidele: hidrocarburile deasupra, apa dedesubt.

In ceea ce priveste titeiul, exista potential in Carpatii Orientali, in platforma Moesica - in locurile in care nu prea am cautat, adica in zonele mai coborate. Iar in privinta gazelor, exista in primul rand gazele din Marea Neagra si in al doilea rand in Depresiunea Getica. In vestul tarii, zona panonica este una mai aparte, cu zacaminte la adancimi mai accesibile. Acolo, cu o tehnologie mai putin performanta, se poate sapa o sonda cu costuri mai mici si in conditii de securitate. Mai este o particularitate a bazinului Panonian: de la Carei pana in sudul Banatului nu mai putem sa gasim zacaminte spectaculoase, dar acestea, adunate, pot sa dea cantitati importante, chiar cu sase zerouri.

Forajele pentru petrol si gaze au riscuri minime sau zero
Cum sunt protejate in timpul forajelor, respectiv in timpul operarii sondelor, panzele de apa freatica?

In industria de foraj, sonda se sapa pe tronsoane consecutive. Dupa ce se traverseaza un anumit tronson, separat prin proprietatile sale, se tubeaza sonda. Fiecare interval este izolat, in sonda existand mai multe astfel de coloane. Prima coloana are rolul de a izola tocmai formatiunile superficiale, din doua motive: pe de o parte, pentru ca ar interfera cu panzele freatice, pe de alta pentru ca s-ar pierde noroiul de foraj, deci si tehnologic ar fi dezavantajos.

De aceea se sapa o coloana cu diametrul mai mare pana la o anumita adancime, de exemplu cu un diametru de 660 de milimetri, si se introduce o coloana de burlane de otel. Aceasta este cimentata, adica intre burlanul de otel si exterior se realizeaza un inel de ciment care izoleaza. Deci avem o dubla izolare: si cimentul, si coloana. Urmeaza o a doua coloana, apoi a treia, patra etc. Fiecare dintre ele separa un anumit pachet de formatiuni geologice. Probabilitatea ca orizonturi diferite sa comunice este extrem de mica. Coloanele sunt proiectate in asa fel incat sa asigure izolarea. Si niciun petrolist nu vrea sa aiba o sonda pe care nu o poate controla.

Ce riscuri pentru mediul inconjurator si pentru oameni au tehnologiile de explorare utilizate in prezent de catre companiile care cauta petrol si gaze naturale?

Masurile legate de protectia mediului au avansat, asa incat la ora actuala toate tehnicile, fie de explorare, fie de foraj, fie de exploatare sunt concepute in asa fel incat riscul sa fie minim si in conditii normale sa fie zero. Daca se respecta o tehnologie adecvata, riscurile sunt practic aproape de zero. Deci exista tehnologii apte sa minimalizeze si chiar sa reduca la zero riscul de contaminare.

In vestul tarii gasim titei sau gaze in zacaminte clasice, nu in sisturi
Ce parere aveti despre potentialul de exploatare a gazului de sist in Romania? Stim bine, a existat in Romania o companie straina care si-a declarat interesul pentru aceasta resursa si care a renuntat la concesiunile sale. Ce parere aveti despre aceasta decizie?

Aici sunt doua aspecte, unul legat de starea fizica a formatiunilor si celalalt legat de impactul psihologic asupra populatiei. Pe de o parte, compania care a incercat sa exploateze gaze de sist in primul rand nu a gasit o formatiune care sa merite exploatata. Mai pot fi zone in care conditiile sa zicem ca ar fi favorabile, dar cantitatea este relativ mica si nu este rentabil din punct de vedere economic. Pentru gaze de sist s-au facut incercari in Bulgaria, Romania, Polonia si Ucraina, vorbind despre regiunea noastra, si practic nicaieri nu s-au gasit conditii favorabile de exploatare.

Iar in ceea ce priveste punctul al doilea, privind impactul psihologic asupra populatiei, acesta este legat de perceptia publica si, pana la urma, de manipularea acesteia. Daca vine popa sa spuna ca stie el care e treaba cu gazele de sist, atunci noi, specialistii, ce mai facem?!

Au existat in spatiul public numeroase discutii legate de potentialul de gaze de sist care s-ar gasi in vestul Romaniei. Exista gaze de sist acolo?

In bazinul panonic este mult mai probabil sa gasim titei sau gaze in zacaminte clasice, in conditii obisnuite, adica in roca rezervor si nu in roca sursa, adica in sisturi. Si chiar daca ar exista in sisturi, in bazinul panonic aceste zone sunt relativ discontinue; neexistand o suprafata foarte mare pe care sa se faca exploatare de gaze de sist, nu e rentabil. Si atunci nimeni nu se apuca sa ciopleasca un bustean ca sa obtina o scobitoare. O precizare suplimentara: hidrocarburile iau nastere printr-o reactie, iar reactia poate fi accelerata de temperatura sau de presiune. In bazinul panonic temperatura a jucat rolul principal. Dar, in acelasi timp, fiind la adancime relativ mica, presiunea a fost redusa. Presiunea fiind mica, aceste formatiuni argiloase au ramas relativ poroase, astfel incat gazele au putut migra.

Credeti ca estimarile care vorbesc despre epuizarea resurselor de petrol ale Romaniei in 20-30 de ani sunt plauzibile?

Pana la urma petrolul este ieftin. Chiar si atunci cand pretul lui a atins cote foarte mari a fost mai ieftin decat multe alte forme de energie. Cand am intrat la facultate mi se spunea „mai avem petrol pentru 20 de ani”, eu le spun acum studentilor mei ca mai avem petrol pentru 30 de ani. La nivel mondial sunt peste 300 de bazine sedimentare, din care s-au exploatat pana in prezent peste 160-170, deci mai exista, dar sunt in conditii, sa spunem, de frontiera: in apa adanca, in zone polare, neconventionale etc.

Sursa: www.ziuadevest.ro

STIRI INTERNATIONALE

Mongolia: Petro Matad...

Petro Matad has announced the results of drilling and logging operations at the Gazelle-1 well in the north of Block XX, eastern Mongolia and has...

UK: Cairn's Chimera...

Cairn has completed drilling of wildcat well 03/17a-3, known as Chimera. The objective of the well was to prove hydrocarbons in Paleocene Heimdal...

Turkey: Valeura Energy...

Valeura Energy, the upstream natural gas producer focused on appraising and developing an unconventional gas accumulation play in the Thrace Basin...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS