Vocea întregului sector de
upstream din România

27 de idei esentiale dupa Energy Strategy Summit 2016

imagineRomania are un sistem energetic puternic, cel mai mare din regiune, are resurse naturale si o indelungata experienta in fiecare din sectoarele componente. De aici a pornit dezbaterea organizata de energynomics.ro pe tema strategiei energetice nationale, la care au participat in calitate de vorbitori peste 20 de reprezentanti de top ai companiilor si ai autoritatilor cu responsabilitati in industria energetica. Am selectat mai jos cateva dintre opiniile exprimate, urmand ca in perioada urmatoare sa publicam integral discursurile din cadrul Energy Strategy Summit 2016.

Victor Grigorescu, ministrul Energiei
Sunt doua elemente-cheie pentru noua strategie energetica a Romaniei: interconectivitate, in sens larg, si avans tehnologic. Romania trebuie sa-si propuna interconectivitatea (interconectari fizice, interconectarea pietelor, interconectarea transatlantica), pentru o garantie in ceea ce priveste securitatea si continuitatea aprovizionarii cu energie. Securitate energetica inseamna securitate nationala. Avansul tehnologic este o preconditie ca Romania sa nu mai fie un simplu importator de turbine, panouri sau agregate, ci sa isi dezvolte o industrie pe orizontala, racordata la cele mai eficiente tehnologii.
Pe langa lucrurile pozitive pe care le facem, avem si o serie de vulnerabilitati, vulnerabilitati, sa zicem, istorice. Este o realitate astazi ca nu toate sectoarele energetice performeaza la fel, ca avem dificultati in anumite zone si cred ca ar trebui sa ne concentram atentia pentru a gasi solutii. Ne uitam la ce se intampla in sectorul carbonifer. O parte din raspunsul pentru aceasta zona vine tot din tehnologii noi, ma gandesc la momentul in care o tehnologie gazeificarea sau clean coal ar putea sa ofere un raspuns pentru viitorul acestui combustibil fosil, unul dintre cele mai reziliente pe care le avem la dispozitie si de care Romania se foloseste in fiecare iarna cand temperaturile ating niveluri extreme.

Mihnea Constantinescu, ambasador pentru securitate energetica, in cadrul ministerului Afacerilor Externe
Trebuie sa reflectam mai profund la ceea ce inseamna costurile securitatii nationale – costurile pentru investitie in securitatea nationala. Iata ca sunt necesare nu doar costuri cu mijloace defensive pentru a creste securitatea nationala, ci prin investitia in securitatea energetica, de fapt, trebuie sa intelegem ca avem o datorie de a contribui intr-un fel sau altul la intarirea securitatii nationale.De aceea, cred ca atunci cand ne gandim la costurile pentru investitii in sectorul energetic, ar trebui sa ne gandim si la costuri dincolo de asset-urile tangibile, si anume la costurile pe care le presupun asset-urile care dau competitivitate sectorului energetic national. Iar acestea inseamna costuri in stabilirea unui cadru legislativ previzibil si stabil, dar inseamna si costurile pe care le presupun ceea ce cateodata e greu sa acceptam: costuri pentru a incuraja companiile sa vina cu investitii in sectorul energetic national si sa-si pastreze investitiile in sectorul energetic national, fie ca vorbim despre sistemul de taxare sau de alte forme de incurajare a investitiilor.

E.S. Richard L. Morningstar, director fondator si presedinte la Global Energy Center, in cadrul Atlantic Council
Dupa cum am inteles, Romania este acum, cel putin pentru moment, independenta, in principal in ceea ce priveste gazele naturale. Dar nu cred ca Romania ar trebui sa actioneze ca o insula de energie. Romania trebuie sa continue sa lucreze la nivel regional si trebuie sa continue sa lucreze cu tarile care impartasesc aceleasi valori in Europa Centrala si de Est si in regiunea baltica.
Am sustinut deja de ani buni – iar acum, ca nu mai sunt parte a Administratiei [americane]pot fi ceva mai putin diplomatic, ca statele baltice si tarile din Europa Centrala si de Est ar trebui sa formeze cu adevarat, la nivel politic, un bloc energetic in cadrul Uniunii Europene, astfel incat ceea ce este necesar pentru statele din regiune sa ajunga in mai mare masura in mod regulat la Bruxelles.

Cristian Busu, secretar de stat in cadrul ministerului Energiei
Ne propunem sa identificam pe fiecare subsector din domeniul energetic care sunt interesele specifice ale Romaniei si punctele noastre tari, ca sa creionam pentru fiecare dintre acestea cum putem sa promovam respectivele interese la nivel regional.
Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica
Nuclearul are o mare sansa sa dovedeasca acum inca o data ceea ce eventual nu a fost observat sau retinut de-a lungul timpului, si anume faptul ca produce o energie, ieftina, sustenabila,predictibila, nepoluanta, fara emisii de carbon si care poate avea un rol foarte mare in strategia viitoare a Romaniei.

Liviu Ilasi, director general Conpet
Transportul de energie lichida este in momentul actual cel putin la fel de important ca transportul de energie gazoasa si transportul de electricitate. Pana acum a fost valabil faptul ca un transportator national era suficient, fara a se interconecta cu sisteme limitrofe. Acest lucru cred ca nu mai este de actualitate. Romania este o poarta de intrare pentru Uniunea Europeana, inclusiv pentru titei. Dar ce se intampla daca in mod nedorit, aceasta poarta se blocheaza, daca Marea Neagra nu mai este operabila pentru transportul de titei cu vapoare? O strategie corecta nu poate face abstractie de cei trei poli de transport: transportul energiei lichide, transportul energiei gazoase si transportul energiei electrice.

Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industriei si Servicii din cadrul Camerei Deputatilor, Parlamentul Romaniei
Biomasa reprezinta un avantaj de tara pentru Romania, de aceea ar trebui sustinuta productia de energie electrica si termica utilizand aceasta resursa. In Parlament se lucreaza acum la o noua lege privind promovarea productiei de energie pe baza de biomasa.

Ciprian Alic, Director Departament Accesare Fonduri Europene si Relatii Internationale, Transgaz
Trebuie sa fim pregatiti pentru cateva mari provocari. Unu. Trebuie sa fim interconectati cu vecinii, prin subtraversarea Dunarii pe relatia cu Bulgaria si prin proiectul BRUA. Doi. O alta provocare este proiectul Marea Neagra; tot ceea ce inseamna dezvoltari din offshore trebuie sa ne gaseasca pregatiti. Trei. In fine, trebuie sa fim interconectati cu Republica Moldova, pentru a putea oferi o sursa alternativa de gaze naturale pentru aceasta tara.
Avem nevoie de o colaborare inter-institutionala, chiar formalizata, intre legislativ, executiv si reglementatorul energetic.

Corneliu Bodea, director general Adrem si presedintele CRE
Ar trebui sa intre mai serios intre obiectivele Romaniei sa ne definim pe harta energetica a Europei ca furnizor de securitate. Ar trebui sa ne concentram pe definirea beneficiarilor de securitate energetica si a furnizorilor de securitate. Cu un mix energetic inteligent, Romania se poate pozitiona ca un furnizor de securitate si isi poate negocia pozitii favorabile in contextul Uniunii Energetice.
Uniunea Energetica si noul design de piata de energie din UE trebuie mai mult luate in considerare de catre Romania iar companiile sa se implice mai mult in mod coordonat in reprezentarea intereselor lor.

Radu Dudau, directorul EPG si consilier al ministrului Energiei pe strategia energetica
Decarbonarea sectorului energetic este un obiectiv principal al Romaniei. Totusi, pentru orizontul 2030 nu trebuie sa facem, la nivel de stat, un efort foarte mare pentru reducerea nivelului de carbon in comparatie cu nivelul anului 1990.
Statului roman ii revine obligatia ca cel putin pentru urmatorul deceniu sa defineasca un minimum necesar de generare pe baza de lignit care sa asigure adecvanta sistemului electroenergetic, pe baza caruia trebuie sa mergem la negocieri la Bruxelles.
La inceputul lunii iulie vom realiza un raport care integreaza toate informatiile sintetizate pana acum in procesul de elaborare a Strategiei Energetice, raport care va urmari structura strategiei.
Depinde in buna masura de noi cat de constrangatoare va fi Strategia Energetica; in ultima instanta, strategia isi propune sa functioneze ca ghid investitional, nu ca instrument de obligatie sau interdictie. Documentul isi propune sa furnizeze optiuni, mai mult decat orice.

Sorin Gal, director general in cadrul ANRM
Remarcam o reticenta din partea Ministerului Mediului de a sprijini activitatile de explorare si exploatare in domeniul petrolier. Incercam sa modificam Legea Petrolului, legislatia secundara, dar acest proces este unul foarte lent. In acest moment, singura solutie prin care Romania poate deveni un mare producator si exportator de petrol si gaze este explorarea.

Mark Beacom, vicepresedinte RBSTA
Daca doresti securitate energetica, trebuie sa iti produci singur energia. Sper ca strategia energetica se va uita cu atentie la sanatatea sectorului de petrol si gaze din Romania.
Cele trei motive pentru care o descoperire nu ajunge in stadiul de productie sunt: dificultati tehnologice, obstacole de reglementare, risc investitional mare. Din pacate, in ce priveste Marea Neagra, toate aceste trei sunt o provocare in acest moment.

Artur Stratan, presedinte ROPEPCA
Atunci cand statul are nevoie de o echilibrare bugetara, pleaca de la suma de care are nevoie si de acolo incepe si calculeaza taxe si impozite suplimentare pentru o industrie care plateste intotdeauna la timp. Recomandarea noastra pentru guvernanti a fost intotdeauna in favoarea neaplicarii taxei suplimentare pentru activitatile petroliere. Orice povara in plus micsoreaza viata zacamintelor marginale, mii de sonde cu productie mica dar costuri de operare mari.
Asociatia ROPEPCA, impreuna cu RBSTA (asociatia concesionarilor din Marea Neagra – n.r.) actioneaza pentru modificarea si armonizarea legislatiei petroliere pentru a nu mai exista discrepante. A doua linie principala este dialogul constant pentru negocierea noului regim fiscal.

Niculae Havrilet, presedintele ANRE
Sustenabilitatea este foarte mult legata si de activitatea de informare a consumatorului astfel incat acesta sa poate incheia contracte cu cea mai buna surse de energie si gaze naturale.
Toate masurile pe care le ia un reglementator trebuie sa vizeze pretul final; acesta trebuie sa fie stabilit transparent si in mod corect.
Este obligatia noastra sa instituim functionalitatea pietei de gaze naturale pe modelul de functionare al pietei de energie electrica, o piata matura, cu experiente pozitive. Pietele regionale, de exemplu Ucraina, solicita colaborare cu ANRE pentru a avea acces la practicile de aici.

Istvan Jakab, secretar de stat in cadrul ministerului Mediului, presedintele AFM – Administratia Fondului pentru Mediu
Este important sa privim conditionalitatile de mediu din proiecte energetice ca pe o oportunitate si nu ca probleme de cost. In ce priveste eficienta energetica, exista oportunitati foarte mari. Din directia Ministerului Mediului, eficienta energetica este vazuta ca o ocazie de diminuare a utilizarii combustibililor fosili.
Daca discutam despre strategie in domeniul energetic, este important sa remarcam in Romania si in UE cresterea utilizarii numarului de masini electrice si a infrastructurii de incarcare. De asemenea, programul Casa Verde, derulat de AFM in anii din urma, va fi relansat sub forma Casa Verde Plus, axat pe eficienta energetica, materiale de izolare ecologice, acoperisuri verzi si alte solutii pentru optimizarea consumului.

Vasile Iuga, partener PwC Romania
Situatia existenta astazi este aproape exclusiv rezultatul evolutiilor tehnologice. Acestea au adus in piata resurse noi (sisturi, offshore de mare adancime), dar au influentat in mod semnificativ si productia de electricitate, cu efect asupra abundentei de energie ofertate. In egala masura, noile tehnologii au influentat dramatic si cererea de energie, decupland-o de cresterea economica.)

Silvia Vlasceanu, director executiv ACUE
Piata de energie si gaze naturale nu poate functiona fara competitie si in ultima vreme am remarcat cresterea concurentei chiar intre membrii ACUE (distribuitori si furnizori de ultima instanta de electricitate si gaze – n.r.), ceea ce este in beneficiul clientului.
Indiferent ca vorbim de clientii rezidentiali sau industriali, autoritatea ar trebui sa aiba mai mult in atentie drepturile pe care acestia trebuie sa le aiba, indiferent de furnizor. Plecand de la definitia Serviciului Universal, noi consideram ca nu este o simpla furnizare, ci un drept care trebuie sa insoteasca orice client indiferent de furnizor.

Frank Hajdinjak, director general E.ON Romania
Peste tot in lume, nu numai in Romania sau in Germania, saracia energetica este un subiect actual si trebuie sa fie abordat. Acesta incepe cu sprijinul acordat comsumatorilor aflati in nevoie, iar acest lucru trebuie luat in considerare de catre oficiali.
De asemenea, trebuie luate masuri de eficienta energetica. Trebuie sa incurajam economia de energie cu ajutorul noilor tehnologii, care pot controla productia si consumul; pentru acestea, trebuie sa existe stimulentele adecvate, deoarece pe cont propriu nu au inca un randament corespunzator.

Bogdan Balaci, director general Philips Lighting
Tehnologiile etichetate ca Smart au in comun conectivitatea si partajarea infrastructurii. Vedem jucatori traditionali care se gandesc sa initieze afaceri noi in telecom, furnizare, servicii ESCO. Impactul tehnologic obliga aceste companii sa faca mai mult decat ce le permite modelul traditional de business.

Enrico Perini, director general Romstal
Incercand sa ne producem singuri energia pe care o consumam ca firma (Romstal – n.r.), ne-am lovit de o legislatie foarte complicata; dupa un an si jumatate, nu am reusit sa punem in functiune nici unul dintre proiectele incepute, 12 la numar. Ideea teoretica fundamentata pe ideea independentei energetice a nu ar putea fi acum pusa in practica din pricina legislatiei existente.

Pe 31 mai, la Palatul Snagov de langa Bucuresti, peste 150 de experti si decidenti din energetica romaneasca au participat la Energy Strategy Summit 2016, un eveniment organizat de energynomics.ro cu sprijinul Adrem, Can&Power, Chivas, Conpet, Enel, Enevo Group, E.On Romania, Lukoil, Maserati, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Philips Lighting, Ridgid, Romgaz, Romstal, SGS Romania, Transgaz.
Obiectivul principal al Summitului pentru Strategia Energetica a fost sa aduca ultimele contributii din partea mediului de afaceri la proiectul strategiei energetice nationale. Discursurile vor fi amplu reflectate prin intermediul platformei de comunicare energynomics.ro (site, revista, evenimente) si pe canalul de youtube al energynomics.ro. In perioada urmatoare, echipa energynomics.ro va finaliza realizarea unui raport succint pe care il va livra in mod oficial Guvernului pentru ca propunerile industriei sa fie luate in considerare la elaborarea formei finale a strategiei energetice nationale.

Sursa: www.energynomics.ro

STIRI INTERNATIONALE

Mongolia: Petro Matad...

Petro Matad has announced the results of drilling and logging operations at the Gazelle-1 well in the north of Block XX, eastern Mongolia and has...

UK: Cairn's Chimera...

Cairn has completed drilling of wildcat well 03/17a-3, known as Chimera. The objective of the well was to prove hydrocarbons in Paleocene Heimdal...

Turkey: Valeura Energy...

Valeura Energy, the upstream natural gas producer focused on appraising and developing an unconventional gas accumulation play in the Thrace Basin...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS