Vocea întregului sector de
upstream din România

Ambasadorul Mihnea Constantinescu: Avem o mare problema institutionala in legiferarea pe gaze naturale, o comisie parlamentara se considera mai competenta decat ministerele de resort

imagineAmbasadorul Mihnea Constantinescu, coordonator cu insarcinari speciale pentru securitate energetica in Ministerul Afacerilor Externe, afirma ca nu este in regula ca o comisie parlamentara sa se considere mai competenta in legiferarea sectorului gazelor naturale decat ministerele de resort si apreciaza ca acest lucru denota o problema institutionala, procesul decizional in domeniu necesitand modificari si imbunatatiri.

Constantinescu s-a referit la informatia relatata in premiera de Profit.ro, potrivit careia Comisia pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor, condusa de social-democratul Iulian Iancu, a profitat din plin de haosul la nivel politic din ultimele zile si a adoptat raportul privind OUG nr. 64/2016, care viza liberalizarea pretului gazelor la producatori, cu tot cu amendamentele contestate de toate institutiile consultate: Comisia Europeana, Guvern, Ministerul Energiei, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, Consiliul Concurentei etc.

“Atunci cand ministerele de resort isi spun un punct de vedere asupra unui subiect, iar o comisie parlamentara considera ca are o mai mare competenta pe acel subiect, inseamna ca avem o mare problema institutionala, de lipsa de incredere in competente. Din aceasta cauza, metoda de lucru in luarea deciziilor in sectorul energetic trebuie imbunatatita si inlocuita“, a declarat ambasadorul Mihnea Constantinescu, la conferinta Energy Policy Group, avand ca partener ROPEPCA.

El a adaugat ca o privire atenta aruncata asupra Romaniei arata ca, din pacate, tara se afla inca in perioada clarificarilor guvernantei energetice, inclusiv a guvernantei gazelor naturale.

“Pana nu intelegem principiile de raportare la politicile energetice europene, riscam sa avem un comportament peiorativ. Scadentele vor veni, sub forma de infringement sau alte actiuni care pot expune statul roman, si aceste lucruri vor fi reflectate in foaia de parcurs de tara. Fara indoiala este nevoie de o mai buna comunicare cu Comisia Europeana din partea ministerelor. Pe de alta parte, nu e firesc sa substituim cadrul intern de discutii si de consultare cu mediul de afaceri cu plangeri si scrisori catre Comisia Europeana (...) Suntem datori sa finalizam strategia energetica nationala pana la 31 decembrie 2017, suntem datori sa finalizam planul national energie-schimbari climatice, suntem datori sa actualizam planul national de eficienta energetica. Se pune intrebarea “care este rolul gazului?” - unul fundamental sau unul marginal? Observam tot mai mult o acumulare a argumentelor investitionale care tin de conjunctura si de o mai mare sofisticare a pietelor. Daca ne uitam atent la Romania, suntem din pacate in perioada clarificarilor guvernatei energetice, inclusiv a guvernantei gazelor naturale. Ne-am anagajatilor sa crestem fara restrictii exporturile de gaze naturale, care vor atinge capacitati maxime odata cu incheierea interconectarilor la orizontul anului 2020”, a mai aratat Constantinescu.

Comisia condusa de Iulian Iancu s-a reunit marti si a votat cu doar 1 vot impotriva si 4 abtineri raportul privind legea de adoptare a OUG 64, prin care OPCOM devine unicul administrator al bursei de gaze, fiind eliminata de pe aceasta piata Bursa Romana de Marfuri, pe care, asa cum a scris deja Profit.ro, a fost tranzactionat nu mai putin de 81% din volumul de gaze comercializat pe pietele centralizate in primele luni ale acestui an.

Dincolo de monopolul acordat OPCOM, o alta modificare substantiala adusa de membrii comisiei de industrii Ordonantei de Urgenta este obligarea producatorilor de a tranzactiona intreaga cantitate de gaze pe piata centralizata. Astfel, producatorii au obligatia “sa oferteze si sa tranzactioneze public, transparent si nediscriminatoriu pe pietele centralizate de gaze naturale intreaga cantitate de gaze naturale produsa, mai putin cantitatile aferente consumului propriu tehnologic”.

Motivarea grupului PSD: “Eliminarea barierelor comerciale – toata cantitatea produsa va fi ofertata pe piata concurentiala pe oricare din pietele de gaze naturale organizate”. Astfel, ar urma sa fie eliminate contractele bilaterale intre operatorii economici din domeniul gazelor naturale.

In plus, un alt amendament prevede ca “pe piata angro de gaze naturale, toate preturile si cantitatile stabilite in urma tranzactiilor efectuate pe toate pietele centralizate de gaze naturale, precum si toate preturile si cantitatile din contractele de pe piata reglementata, contractele de export, contractele de import, contractele intragrup, preturile de transfer si cantitatile aferente se fac publice conform reglementarilor ANRE”.

La sedinta de marti, 20 iunie, in care a fost votat raportul, a fost prezent si un oficial al Ministerului Energiei care a tinut sa citeasca din raspunsul trimis de minister comisiei de industrii, in care isi exprima dezacordul cu amendamentele adoptate, care modifica substantial textul ordonantei. In plus, considera ministerul acestea incalca mai multe reglementari europene in domeniu.

 

Sursa: profit.ro

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Drilling...

While global offshore exploration activity has been flat year-to-date, the situation has been far more buoyant on the Norwegian Continental Shelf...

U.S. Federal Gulf of...

The U.S. Energy Information Administration (EIA) expects oil production in the Gulf of Mexico to set new production records in 2019 and in 2020,...

Brazil: ANP approves...

The ANP has published, in the Official Gazette, the list of the last four companies approved to participate in the 6th Production Sharing Round -...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS