Vocea întregului sector de
upstream din România

ANRE a adoptat metodologia dupa care va fi calculat pretul la gaze in urma liberalizarii tranzactiilor de la 1 aprilie

Autoritatea Nationala in domeniul Energiei (ANRE) a adoptat ieri un ordin care stabileste metodologia dupa care va fi calculat pretul la gaze in urma liberalizarii tranzactiilor de la 1 aprilie. Ordinul emis miercuri vizeaza modificarea si completarea Metodologiei pentru stabilirea venitului unitar aferent activitatii de furnizare reglementata, desfasurata intr-un an de reglementare, si de aprobare a preturilor reglementate in sectorul gazelor naturale este menit a explica modul de formare al pretului reglementat catre consumatorii finali in urma eliminarii pretului reglementat de achizitie a gazului de de la producatori de catre furnizori.

Astfel, daca pana in prezent, Executivul stabilea prin hotarare de guvern un pret al gazului destinat alimentarii populatiei la care producatorii erau obligati sa vanda furnizorilor, de 1 aprilie inainte, pretul stabilit prin HG este cel la care furnizorii sunt obligati sa factureze gazul populatiei, indiferent de pretul de achizitie. Diferenta dintre pretul efectiv de achizitie (liberalizat), recunoscut de ANRE, si cel stabilit de guvern va reprezenta principalul element al componentei unitare de corectie, care poate fi recalculata trimestrial/semestrial/anual in cursul unui an.

Cu alte cuvinte, Guvernul stabileste un pret estimativ de achizitie a gazelor pentru anul X, furnizorul achita un pret liber pentru gazele necesare alimentarii propriilor clienti casnici si, in cazul in care acesta este mai mare decat cel stabilit de guvern va subventiona clientii casnici pentru o perioada
de un an (desi poate fi si o subventionare trimestriala sau semestriala) , urmand a-si recupera “subventia” alocata acestora anul urmator chiar de la ei. Asta daca ANRE recunoaste in totalitate preturile de achizitie, pentru ca ordinul ANRE precizeaza ca Autoritatea va recunoaste nu pretul efectiv, ci cel mai mic pret dintre cel mediu platit de furnizorul respectiv si cel mediu platit de toti ceilalti furnizori, fie pe piata angro centralizata, fie prin contracte bilaterale.

De asemenea, potrivit ordinului emis miercuri, ANRE imparte piata furnizorilor in cei cu sub 100.000 de clienti si cei peste 100.000 de clienti, preturile medii fiind calculate pentru fiecare categorie in parte. Actul normativ prevede ca valoarea indicatorului diferentei de pret dintre pretul stabilit prin HG
si cel efectiv achitat de furnizori este, pe data de 1 aprilie, 0. Ceea ce inseamna ca pretul estimativ al guvernului pentru aceasta data este egal cu cel la care in prezent producatorii sunt obligati sa vanda gaz furnizorilor pentru alimentarea consumatorilor casnici, 60 de lei pe MWh.

In plus, in cazul in care iarna, consumul de gaze va creste spectaculos, implicit cererea si pretul la gaze, ANRE nu va recunoaste pretul efectiv de achizitie, ci maxim pretul de achizitie a gazelor naturale extrase din depozitele de inmagazinare. Potrivit ordinului, “in situatia exceptionala a unei cresteri semnificative a consumului, fiind necesare in acest sens, surse suplimentare pentru acoperirea diferentei neprevazute de consum, analiza costurilor realizate, in scopul recunoasterii acestora, se va face respectand principiul prudentei, avand in vedere ca pretul de achizitie sa fie mai mic decat sau cel mult egal cu pretul de achizitie a gazelor naturale extrase din depozitele de inmagazinare luat in considerare la evaluarea sumei fixe unitare. Pentru gazele naturale extrase din depozitele de inmagazinare subterana, aferente stocului minim pentru clientii reglementati, este recunoscut pretul mediu calculat pe baza preturilor medii corespunzatoare modalitatii de contractare (tranzactii angro pe piata centralizata /contracte bilaterale), recunoscute lunar de catre ANRE titularului de licenta, in perioada de injectie, la care se adauga tarifele aferente prestarii serviciilor de inmagazinare subterana aprobate de ANRE si costurile de finantare”.

Subventionarea din motive de “protectie sociala” pentru un an a diferentei dintre pretul mediu al pietei si cel stabilit prin HG ar putea crea probleme mai ales micilor furnizori si ar putea conduce la un rezultat total opus celui intentionat de actul normativ, de liberalizare a pietei. Daca nu dispun de lichiditatile necesare, acestia s-ar putea retrage de pe piata, rezultand o concentrare si mai mare (in prezent oricum cei doi mari furnizori, E.On si GDF Suez, controleaza aproximativ din paiata consumatorilor casnici), si nu o intensificare a competitiei. Initial, guvernul ar fi trebuit sa identifice “consumatori vulnerabili” in vederea protejarii numai a acestora. Ordinul adoptat de ANRE confirma declaratiile de marti dimineata ale presedintelui ANRE, Niculae Havrilet, potrivit caruia ”ANRE va continua sa fixeze pretul final pentru consumatorii casnici de gaze. Pretul va fi stabilit anual, urmand ca eventualele diferente sa fie recuperate anul urmator”. Havrilet mai declarase ca ANRE va calcula pretul final de la 1 aprilie pornind de la pretul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de productie interna, insa, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da preturi de referinta.

"Consideram ca acest pret este o baza foarte buna pentru a se forma preturile in mod liber si vom vedea anul viitor daca a crescut, cu cat a crescut", a apreciat presedintele ANRE. Totodata, el a explicat ca, daca pe parcursul urmatorului an gazier, adica aprilie 2017 — aprilie 2018, vor fi diferente foarte mari intre pretul pietei si cel pe care l-a luat in calcul ANRE pentru pretul final, se ia in calcul posibilitatea unor ajustari trimestriale sau semestriale. "Aceasta daca vor fi diferente mai mari de 5%. Daca nu vor fi diferente mai mari de 5%, vom merge asa pana anul viitor si vom vedea atunci", a mai aratat Havrilet. El a sustinut ca nu exista riscul ca pretul gazelor de productie interna sa ajunga la nivelul celor de import, atata vreme cat necesarul de import este de circa 2% la nivelul unui an. Totodata, Havrilet a mai spus ca ANRE va lansa incepand de saptamana viitoare un comparator pentru pretul gazelor pentru consumatorii casnici, valabil pentru tot teritoriul tarii unde exista serviciul de alimentare cu gaze. "Noi venim in intampinarea schimbarii furnizorului in zona casnica.

In acest moment am finalizat comparatorul de preturi. Acesta este in testare si in luna aprilie va fi pus pe site. (...) Probabil ca de luni va putea fi functional", a aratat Havrilet. Potrivit acestuia, comparatorul va permite consumatorilor sa vada care sunt toti furnizorii care ii pot livra gaze si ce oferte au acestia. "Introduci datele de contact, in sensul in care precizezi unde este locul de consum, localitatea, suprafata pe care o incalzesti si automat iti apar toate ofertele furnizorilor pe care ii obligam sa puna oferta pe site. De exemplu, in Austria dai codul postal si cati metri patrati are apartamentul si apar 70 de oferte. Iti da oferta medie, cate sunt sub medie si cate peste medie, ca sa fie mai usor de cautat. Si sunt oferte de toate felurile, cu facilitati de plata, cu diferite conditionari si asa mai departe. Acest lucru este foarte important. Nici nu se poate inchipui o liberalizare pe piata casnica fara un comparator de preturi", a explicat presedintele ANRE. Potrivit lui Havrilet, Comitetul de Reglementare al ANRE va stabili si publica pana pe 31 martie preturile finale reglementare la gaze naturale care vor fi platite de catre populatie furnizorilor. Seful ANRE a estimat ca acestea vor fi cu 1-2% mai mari fata de cele din momentul de fata.

Sursa: Profit.ro

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Drilling...

While global offshore exploration activity has been flat year-to-date, the situation has been far more buoyant on the Norwegian Continental Shelf...

U.S. Federal Gulf of...

The U.S. Energy Information Administration (EIA) expects oil production in the Gulf of Mexico to set new production records in 2019 and in 2020,...

Brazil: ANP approves...

The ANP has published, in the Official Gazette, the list of the last four companies approved to participate in the 6th Production Sharing Round -...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS