Vocea întregului sector de
upstream din România

ANRE: Piata gazelor pentru populatie, liberalizata pe jumatate de la 1 aprilie. Pretul final pentru consumatorii casnici va fi in continuare reglementat

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, a declarat, marti, ca daca Guvernul nu va modifica pana la 1 aprilie OUG nr. 64/2016 adoptata anul trecut de Cabinetul Ciolos, lucru putin probabil, de la acea data, Guvernul nu va mai stabili pretul cu care producatorii locali de gaze isi vand furnizorilor productia destinata consumatorilor casici, acesta urmand sa fie liberalizat si stabilit exclusiv de catre cerere si oferta.

In schimb, ANRE va continua sa tina sub control pretul final la gaze pe care consumatorii casnici il achita furnizorilor, pretul respectiv urmand sa fie in continuare unul fix si reglementat, stabilit de Autoritate. Declaratia lui Havrilet este in concordanta cu cea acordata recent de catre Ministerul Energiei, Toma Petcu, pentru News.ro, potrivit careia liberalizarea preturilor gazelor naturale pentru populatie se va face in doua etape: piata intre producatori si furnizori se va liberaliza in acest an, iar etapa urmatoare, de liberalizare a preturilor intre furnizori si clientii casnici, se va incheia in 2021. Pana atunci, ANRE va continua sa stabileasca pretul reglementat final de furnizare a gazelor catre consumatorii casnici.

"Nu se mai poate face nimic pana la 1 aprilie, o eventuala ordonanta de urgenta care sa amane cu totul liberalizarea pietei de gaze naturale pentru consumatorii casnici ar fi trebuit sa fie deja la avizare, pentru a fi timp sa fie adoptata ca sa intre in vigoare de la 1 aprilie", a declarat seful ANRE. Potrivit lui Havrilet, Comitetul de Reglementare al ANRE va stabili si publica pana pe 31 martie preturile finale reglementare la gaze naturale care vor fi platite de catre populatie furnizorilor. Seful ANRE a estimat ca acestea vor fi cu 1-2% mai mari fata de cele din momentul de fata.

"ANRE va continua sa fixeze pretul final pentru consumatorii casnici de gaze. Pretul va fi stabilit anual, urmand ca eventualele diferente sa fie recuperate anul urmator", a explicat Havrilet. Havrilet a mai spus ca ANRE va calcula pretul final de la 1 aprilie pornind de la pretul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de productie interna, insa, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da preturi de referinta. "Consideram ca acest pret este o baza foarte buna pentru a se forma preturile in mod liber si vom vedea anul viitor daca a crescut, cu cat a crescut", a apreciat presedintele ANRE.

Totodata, el a explicat ca, daca pe parcursul urmatorului an gazier, adica aprilie 2017 — aprilie 2018, vor fi diferente foarte mari intre pretul pietei si cel pe care l-a luat in calcul ANRE pentru pretul final, se ia in calcul posibilitatea unor ajustari trimestriale sau semestriale. "Aceasta daca vor fi diferente mai mari de 5%. Daca nu vor fi diferente mai mari de 5%, vom merge asa pana anul viitor si vom vedea atunci", a mai aratat Havrilet. El a sustinut ca nu exista riscul ca pretul gazelor de productie interna sa ajunga la nivelul celor de import, atata vreme cat necesarul de import este de circa 2% la nivelul unui an. OUG nr. 64/2016, adoptata in octombrie anul trecut de fostul Executiv tehnocrat, prevede ca pretul de achizitie de catre furnizori de la producatorii romani al gazelor naturale din productia interna destinate aprovizionarii clientilor casnici nu va mai fi stabilit de Guvern incepand cu 1 aprilie 2017, moment de la care va disparea si obligatia actuala a producatorilor de a asigura cu prioritate aprovizionarea clientilor casnici. Ordonanta a fost adoptata pentru evitarea "riscului iminent" ca Romania sa fie data in judecata la Curtea Europeana de Justitie si sa i se impuna amenzi pentru incalcarea legislatiei UE prin blocarea exporturilor de gaze.

"Prin mentinerea solutiei de livrare a gazelor naturale, catre clientii casnici, in baza unor preturi finale reglementate de ANRE, pana la data de 30 iunie 2021, se asigura conditiile unui control al ANRE asupra pretului final de comercializare a gazelor naturale de catre furnizori, catre clientii casnici (control care va fi realizat si la nivelul costurilor, inclusiv al celui reprezentat de pretul de achizitie a gazelor naturale si care va trebui justificat de catre furnizori ca fiind unul obtinut in conditii de concurenta si transparenta) si, nu in ultimul rand, premisele necesare pentru formarea unui pret real si echitabil al gazelor naturale pentru clientii casnici, atat pana la momentul eliminarii pretului final reglementat, cat si dupa acest moment", se arata in nota de fundamentare a actului normativ. Acesta introduce, pentru furnizorii de gaze, obligatia de a achizitiona gazele naturale pe care le furnizeaza clientilor casnici "in conditii de eficienta economica, pe baza unor proceduri care sa asigure caracterul transparent al procesului de achizitie al gazelor naturale si, in acelasi timp, tratamentul egal si nediscriminatoriu al persoanelor care participa la procedura de achizitie a gazelor naturale, in calitate de ofertanti". Havrilet a mai spus ca ANRE va lansa incepand de saptamana viitoare un comparator pentru pretul gazelor pentru consumatorii casnici, valabil pentru tot teritoriul tarii unde exista serviciul de alimentare cu gaze.

"Noi venim in intampinarea schimbarii furnizorului in zona casnica. In acest moment am finalizat comparatorul de preturi. Acesta este in testare si in luna aprilie va fi pus pe site. (...) Probabil ca de luni va putea fi functional", a aratat Havrilet. Potrivit acestuia, comparatorul va permite consumatorilor sa vada care sunt toti furnizorii care ii pot livra gaze si ce oferte au acestia. "Introduci datele de contact, in sensul in care precizezi unde este locul de consum, localitatea, suprafata pe care o incalzesti si automat iti apar toate ofertele furnizorilor pe care ii obligam sa puna oferta pe site. De exemplu, in Austria dai codul postal si cati metri patrati are apartamentul si apar 70 de oferte. Iti da oferta medie, cate sunt sub medie si cate peste medie, ca sa fie mai usor de cautat. Si sunt oferte de toate felurile, cu facilitati de plata, cu diferite conditionari si asa mai departe. Acest lucru este foarte important. Nici nu se poate inchipui o liberalizare pe piata casnica fara un comparator de preturi", a explicat presedintele ANRE.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat in urma cu 10 zile, pentru News.ro, ca liberalizarea preturilor gazelor naturale pentru populatie se va face in doua etape: piata intre producatori si furnizori se va liberaliza in acest an, iar etapa urmatoare, de liberalizare a preturilor intre furnizori si clientii casnici, se va incheia in 2021, cum era prevazut initial. Ministrul Energiei a mai sustinut ca, in urma analizelor ANRE, pana la sfarsitul anului, pretul final al gazelor naturale pentru populatie s-ar putea majora cu cel mult 8,5%. Toma Petcu a mai explicat, confirmand informatiile anterioare ale Profit.ro, ca prima etapa de liberalizare se va putea amana doar cu acordul Comisiei Europene, in cazul in care Parlamentul hotaraste in acest sens, insa acest lucru nu s-a intamplat pana in prezent.

Sursa: Profit.ro

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS