Vocea întregului sector de
upstream din România

ANRM: Noile redevente vor fi definitivate in august si vor intra la toamna in Parlament

Noua modalitate de taxare a hidrocarburilor, la care Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) lucreaza impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, va fi definitivata in luna august si va intra in dezbatere in Parlament in sesiunea din toamna.

"Ministerul Finantelor Publice gestioneaza aceasta activitate. Au fost mai multe runde de discutii cu Fondul Monetar International (FMI). S-au facut niste evaluari si simulari, se lucreaza pe trei scenarii. In perioada imediat urmatoare vom finaliza aceste scenarii. Am avut discutii si cu reprezentantii operatorilor. Vom mai avea o runda de discutii dupa ce finalizam propunerea de proiect legislativ, astfel incat sa reusim acel echilibru, intre atractibilitate si un venit corespunzator la stat", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele ANRM, Gheorghe Dutu.

Noul sistem va cuprinde redeventele, dar si un supra-impozit pe profitul realizat de companii din activitatea de upstream (productia de petrol si gaze), precum si o serie de deduceri pentru investitiile realizate pe acest segment.

"Sper ca maximum o luna sa fie finalizat, astfel incat acest proiect legislativ sa fie pus la dispozitia Parlamentului in momentul in care incepe sesiunea de toamna. Noile redevente vor intra in vigoare in ianuarie. La acest proiect de lege se lucreaza inca de anul trecut. Operatorii vor taxe mai mici, reprezentantii statului vor taxe mai mari, trebuie sa gasim un echilibru", a spus seful ANRM.

El a precizat ca societatile care vor face explorari/exploatari la mare adancime in largul marii, precum si companiile carora le vor fi concesionate perimetre epuizate vor beneficia de reduceri ale unor taxe.

"Va trebui sa facem o delimitare intre zacamintele exploate pe uscat si cele din largul marii, dar mai ales pe zacamintele depletate (epuizate, n.r.). Acestea din urma sunt zacaminte care necesita costuri mai mari raportat la cantitatea de produs petrolier extras. Aceste activitati ar trebui stimulate prin parghii fiscale, de exemplu prin deduceri pentru investitii. Vorbim de reducerea unor taxe in functie de calitatea zacamantului. Pentru ca altfel ele nu devin tentante pentru operatori. Perimetrele au potential, dar costurile de extractie sunt relativ mari. In ceea ce priveste perimetrele la mare adancime, in largul marii, la acestea se lucreaza cu tehnologie sofisticata, lucrul este foarte greu. Si distantele fata de tarm sunt mari, avem de exemplu perimetrul Neptun care se afla la 170 km de tarm", a precizat Dutu.

Valoarea totala a redeventelor petroliere si miniere incasate de stat anul trecut a fost de 1,64 miliarde lei (aproape 370 milioane euro), din care doar cele petroliere sunt la nivelul de 1,36 miliarde de lei. Cea mai mare parte din redevente este platita de Romgaz si OMV Petrom. De asemenea, ANRM a aplicat amenzi de 300.000 de lei in primul semestru al acestui an companiilor care exploateaza resurse minerale si au incalcat prevederile contractuale.

Surse: Mediafax, Adevarul, Business Magazin, Bizenergy, Puterea 15 iulie, Curierul National, Bursa 16 Iulie

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Equinor...

The Norwegian Petroleum Directorate has granted Equinor a drilling permit for well 36/1-3 in production licence PL 885. The well will be drilled...

Angola: Eni announces...

Eni has started production from the Vandumbu field in Block 15/06 through the West Hub N’Goma FPSO. First oil from the Vandumbu field was achieved...

Canada-Nova Scotia...

The Canada-Nova Scotia Offshore Petroleum Board (CNSOPB) has issued Call for Bids NS18-3, which includes two industry-nominated parcels. The Call...
STIRI LOCALE

ANRE: Profit de 10%...

Companiile care dețin și operează depozite de înmagazinare a gazelor naturale în România vor fi...

Până pe 28 ian,...

Realizarea conductei de transport gaze naturale dintre Onești-Gherăești-Lețcani a fost scoasă la...

România a înregistrat...

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană în...
COTATII OIL & GAS