Vocea întregului sector de
upstream din România

Apostol (ROPEPCA): Statul vrea sa introduca un impozit suplimentar pe profit pentru companiile Petroliere

Autoritatile discuta elaborarea unei noi Legi a petrolului, care va include un nou impozit pe profit pentru companiile petroliere, a declarat, joi, Daniel Apostol, secretar general al Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), in cadrul unei dezbateri pe tema viitoarei strategii energetice a Romaniei.

“Avem in discutie o noua Lege a petrolului, care, dincolo de subiectul redeventelor, prevede existenta unui impozit suplimentar pe profit. Partea buna este ca se elimina taxa pe stalp, care este in vigoare si acum, si care nu este nimic altceva decat o taxare a investitiilor”, a spus Apostol. Potrivit acestuia, contexul actual de pe piata petrolului este destul de dificil, in conditiile in care pretul scazut al barilului a afectat profitabilitatea petrolistilor,scrie agerpres. “Cand industria prospera, are de unde (sa plateasca un impozit suplimentar pe profit – n. r.), dar acum nu este cazul”, a subliniat el.

La finele lunii martie, Artur Stratan, presedintele ROPEPCA, declara ca noul cadru fiscal din domeniul petrolier ar trebui sa se aplice doar zacamintelor noi, nu si celor care in prezent sunt in exploatare.

“Exista discutii de doi ani privind un nou regim fiscal. Toata lumea spera ca vom avea ceva concret in 2015, acum toti spera ca vom sti in 2016, insa fereastra de timp se ingusteaza din ce in ce mai mult. Au fost foarte multe contradictii. Statul si-a propus introducerea unui impozit petrolier, insa vrem ca noul cadru fiscal sa se aplice doar acordurilor petroliere noi, nu si zacamintelor care sunt acum in exploatare. Nu putem schimba caii in mijlocul cursei”, a aratat Stratan.

El a explicat ca deja multe zacaminte au devenit nerentabile, dupa scaderea abrupta a preturilor la titei si, din informatiile detinute de ROPEPCA, sunt cateva zeci de zacaminte care ar urma sa se inchida in 2016 din aceasta cauza.

“Reducerea nivelului de fiscalizare este singura masura pe care statul o poate lua pentru a sustine industria in aceasta perioada. Ar fi un balon de oxigen pentru noi.Statul ar trebui sa fie pro-business, sa incurajeze investitiile”, a completat oficialul ROPEPCA.

Potrivit lui Stratan, statul ar urma sa impuna un impozit suplimentar companiilor petroliere, de 35% pe profit, insa nu se stie momentan care este baza de calcul.

ROPEPCA a fost infiintata in anul 2012 si numara 19 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Sand Hill, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum. Grupul OMV Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, a trecut pe pierderi in 2015, raportand un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, fata de un profit net de 2,1 miliarde de lei in anul precedent, in principal ca urmare a reducerii valorii contabile a activelor din Upstream, cauzata de scaderea cotatiilor petroliere. Pretul petrolului a scazut de la 110 dolari pe baril in 2015, la 55 de dolari pe baril la mijlocul anului trecut si a coborat sub 30 de dolari la inceputul acestui an.

 

Sursa: Bizenergy, Capital, Bursa

STIRI INTERNATIONALE

UK: Rathin Energy...

Rathlin Energy reports that flow testing of the West Newton A-2 conventional appraisal well (WNA-2) has commenced. The well test programme is...

Nigeria: LEKOIL...

LEKOIL has agreed to acquire from Newcross Petroleum a 45 per cent participating interest in the Production Sharing Contract in relation to the Oil...

US: 88 Energy...

88 Energy has provided an update related to the farmout of its conventional prospect portfolio at Project Icewine, located on the Central North...
STIRI LOCALE

E.ON se alătură...

Compania de utilități germană E.ON a strâns 1,5 miliarde de euro prin emiterea primei serii de...

ANRE va retrage în...

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi Ministerul Energiei au demarat o...

Bogdan Badea: Listarea...

Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica, apreciază că listarea companiei la...
COTATII OIL & GAS