Vocea întregului sector de
upstream din România

AUDIERI IN COMISIA ECONOMICA DIN SENAT: ANRM si Ministerul Economiei reiau astazi discutiile pe legea redeventelor

imagine• Daniel Zamfir: "Suntem la cel mai scazut nivel din Europa ca pondere a redeventelor in PIB"

• Dorin Ursarescu, ANRM: "Nu trebuie sa comparam statele din punct de vedere al redeventelor, ci al intregului sistem de impozitare" 

• Ursarescu, ANRM: "Ceva este putred, nu neaparat in nivelul redeventelor, ci in modul de colectare a lor"

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Ministerul Economiei reiau, astazi, discutiile pentru proiectul legii redeventelor, propunandu-si sa ajunga la o forma care va putea fi pusa in dezbatere, pana la finalul lunii, dupa cum a reiesit in urma sedintei de ieri a Comisiei economice din Senat. In decembrie 2017, Ministerul Economiei si-a retras propunerea pentru noile redevente si a anuntat ca va face un studiu aprofundat, dupa ce, in octombrie 2017, lansase in dezbatere un proiect de lege.

Senatorul PNL Daniel Zamfir a spus, ieri, ca tara noastra este la cel mai scazut nivel din Europa ca pondere a redeventelor in PIB, la 0,2%, la nivelul anului 2015, fata de 1,9% in Bulgaria. Domnia sa a declarat: "In programul de guvernare se spunea ca va creste nivelul redeventelor cu 20%. Cred ca trebuie umblat la cuantumul redeventelor".

Dorin Ursarescu, consilier al presedintelui ANRM, a precizat ca proiectul de lege publicat in octombrie de Ministerul Economiei va suferi mici ajustari. Domnia sa a mentionat ca este gresit sa privim redeventele doar sub aspectul cifric, intrucat acestea fac parte dintr-un complex de impozitare: "Statele isi impoziteaza operatorii care exploateaza resursele prin mai multe sisteme de impozitare - redeventa este doar unul dintre ele, mai este impozitul pe venit, posibilitatea de participare la profit, de supraimpozitare a profitului. Sa ne uitam doar la redevente este ca si cum am compara mere cu pere. Nu este corect sa comparam Romania, care si-a redus impozitul de la 16% la 10% si are o redeventa petroliera sa spunem de 13%, cu un stat care si-a permis sa practice o redeventa foarte joasa, de 2-3%, dar care are un nivel de supraimpozitare de 40-50%. Lucrurile trebuie privite sub acest aspect".

Domnia sa a adaugat ca se poate constata ca plecam de la o situatie care nu poate sa continue: "Daca la petrol si gaze, avand in vedere dimensiunea productiei, cotele (n.r. de incasare a redeventelor) sunt la un nivel acceptabil, in ceea ce priveste resursele minerale solide, lucrurile sunt scapate de sub control. Este suficient sa vedem nivelul redeventelor pe exploatari miniere in Romania, ca sa ne dam seama ca ceva este putred, nu neaparat in nivelul redeventelor, ci in modul de colectare a lor, in modul de raportare. Statul trebuie sa isi faca datoria, in aceasta privinta. Pe cifre, situatia redeventelor petroliere pe resurse solide (alabastru, andezit, lignit, huila, cupru, aur, nisip, pietris) este urmatoarea: in 2014, redeventa datorata statului a fost de 250,3 milioane de lei, iar nivelul redeventelor incasate, de 210,5 milioane de lei. Adica, in jur de 40 de milioane de euro. In 2015, redeventele datorate insumau 269,1 milioane de lei, iar cele platite au fost de 244,3 milioane de lei, iar in 2016, redeventele datorate au fost de 260,7 milioane de lei, iar cele platite, de 215,1 milioane de lei".

Dorin Ursarescu a adaugat ca ANRM are nevoie de sprijinul Parlamentului pentru a se reorganiza intr-o Autoritate, posibil in subordinea Parlamentului, care sa gestioneze resursele statului, sa poata sa controleze ceea ce se exploateaza pe fiecare zacamant in parte: "Este primordiala modificarea ANRM ca structura. Salariul in Agentie este de aproximativ 2.000 de lei si, astfel, este foarte greu sa tii specialisti, de la care te astepti sa faca si strategie". Potrivit domnului Ursarescu, ANRM vrea sa infiinteze 20 de centre de inspectie locala si 8 centre regionale pentru control, si sa aiba echipe de control mixte, impreuna cu ANAF si Jandarmeria. Oficialul Agentiei a mai adaugat ca va depunde, saptamana viitoare, la MCSI, un proiect pentru informatizarea institutiei, intrucat "este nepermis ca ANRM sa se bazeze pe datele de la agentii economici".

Acesta a mai precizat ca si arhivarea in ANRM este o problema foarte grava, in momentul de fata, inclusiv secrete de stat fiind tinute in depozite neconforme. Referitor la colaborarea dintre institutiile statului, Dorin Ursarescu a mentionat ca, in trecut, unii agenti isi achitau redeventele, la un nivel scazut, pentru a-si mentine licentele, dar eludau celelalte taxe catre stat, fiind chiar in stare de faliment. Domnia sa a aratat ca, in prezent, ANRM are un protocol cu ANAF, astfel incat cele doua autoritati sa poata face controale comune si sa aiba acces reciproc la bazele de date. Senatorul Daniel Zamfir a declarat ca este fara precedent ca o Autoritate sa recunoasca ca lucrurile merg prost si a solicitat conducerii ANRM sa faca o propunere de reorganizare, promitand sa o sustina si sa o puna in dezbatere. Domnia sa considera ca este inadmisibil ca ANRM sa se bazeze pe datele de la operatori si sa nu verifice cantitatile exploatate, pe baza carora se calculeaza redeventa petroliera.

In luna februarie, conducerea ANRM a discutat si cu deputatul Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii, despre noua lege cadru de organizare si functionare a ANRM in noul context generat de exploatarea gazelor naturale in Marea Neagra, precum si de adoptare a unui nou cadru legislativ privind Legea offshore, Legea minelor, Legea redeventelor. Ministerul Economiei lansase in dezbatere, pe 23 octombrie 2017 proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si hidrominerale. Conform propunerii, redeventele pentru exploatari onshore (pe uscat) ramaneau nemodificate, in intervalul 3,5%-13,5% din valoarea productiei zacamantului, in functie de marimea exploatarii, iar, in cazul zacamintelor offshore de gaze naturale, se stabilea o cota fixa de 10% pentru intreg volumul extras si una variabila intre 2% si 3%, in functie de volumul extras.

 

Sursa: bursa.ro

STIRI INTERNATIONALE

Qatar: Seadrill in...

Seadrill and Gulf Drilling International have entered into a 50:50 joint venture, GulfDrill, which will initially manage and operate five premium...

Canada: Husky to...

Husky Energy has announced it will resume production from the remaining two drill centres shut in following the November 2018 oil spill offshore...

Norway's production...

Norway's preliminary production figures for July 2019 show an average daily production of 1,799,000 barrels of oil, NGL and condensate, which is an...
STIRI LOCALE

Iorgulescu, AFM:...

Programul pentru instalarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori ar putea demara în...

Programul de iarnă:...

Guvernului României a aprobat luni Programul de iarnă în domeniul energetic, care vizează o...

Hidroelectrica a...

Hidroelectrica a plătit, în ultimii șapte ani, taxe pe apa uzinată în valoare de aprope jumătate...
COTATII OIL & GAS