Vocea întregului sector de
upstream din România

Barilul de 50 $ mai face o victimă: piaţa serviciilor la sondă este „moartă“

Piata serviciilor de foraj petrolier, evaluata in acest an la aproximativ 100 mil. euro, este „moarta“, spune Radu Mircescu, CEO si actionar al Gasoil Service, un jucator cu afaceri de 11,3 mil. lei anul trecut. Scaderea din urma cu un an a pretului barilului de petrol la nivelul de 50 dolari, valoare in jurul careia se mentine si in prezent, nu motiveaza companiile petroliere sa investeasca masiv in sonde noi.

Totusi, producatorii de hidrocarburi sunt nevoiti sa aloce bani acestor activitati, fie si doar pentru intretinere si reparatii. Nivelul actual al pietei de foraj este de aproape 4 ori mai mic fata de valoarea de 400 mil. euro din 2009. „Toti cauta sa scape, preturile sunt mici, dar noi vrem sa dezvoltam un model de redezvoltare a campurilor marginale“, afirma Mircescu, care detine 61% din titlurile companiei. Alti doi actionari isi impart in proportii egale restul de 39%, acestia fiind Cornel Marian (director la Oresa Ventures) si Horia Manda (managing partner la Axxess Capital). Pe aceasta piata mai activeaza companii precum Dafora Medias, controlata de Gheorghe Calburean si aflata in insolventa, Foraj Sonde Craiova, ai carei actionari sunt fratii Marius si Emil Cristescu, si Foraj Sonde Ernei, detinuta de Vasile Aron.

Companiile de servicii de foraj traiesc de pe urma marilor producatori de hidrocarburi, respectiv Romgaz Medias, controlat de stat, prin Ministerul Energiei, si OMV Petrom, din grupul autriac OMV. Anul trecut, Dafora, Foraj Sonde Craiova si Foraj Sonde Ernei au fost amendate cu 3 mil. euro de Consiliul Concurentei, care le-a acuzat ca in 2009 au trucat unele licitatii organizate de Romgaz. Gasoil Service din Baicoi, Prahova, a incheiat la inceputul acestei luni un contract pe sase luni cu producatorul gaze naturale Romgaz Medias pentru saparea a doua sonde de explorare-exploatare in judetul Neamt.

Valoarea contractului este de aproape 1 mil. euro. „La prima sonda vom incepe forajul la sfarsitul lunii noiembrie, iar in februarie anul viitor la cea de-a doua“, a adaugat Mircescu. El a mai spus ca in prezent Gasoil Service are negocieri pentru incheierea altor doua contracte de reparatii capitale la sonda, care ar putea fi semnate in acest an si in prima parte a anului viitor. Compania spera sa incheie acest an si cu „un mic profit“, dupa pierderi de aproape 1 mil. lei in 2014, dar cu afaceri in crestere cu 23% la 14 mil. lei. Firma avea anul trecut 76 de angajati, dar a trebuit sa le reduca numarul la 60 din cauza scaderii activitatii.

„A trebuit sa restructuram, cererea de servicii in cadere libera“. Totodata, o firma noua din grup, Gasoil Expro, este in tratative pentru preluarea a doua zacaminte marginale, tranzactie care daca s-ar realiza, a insemna intrarea grupului si in zona de explorare si productie de hidrocarburi.

Sursa: Ziarul Financiar, 21 octombrie

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS