Vocea întregului sector de
upstream din România

Barilul de 50 $ mai face o victimă: piaţa serviciilor la sondă este „moartă“

Piata serviciilor de foraj petrolier, evaluata in acest an la aproximativ 100 mil. euro, este „moarta“, spune Radu Mircescu, CEO si actionar al Gasoil Service, un jucator cu afaceri de 11,3 mil. lei anul trecut. Scaderea din urma cu un an a pretului barilului de petrol la nivelul de 50 dolari, valoare in jurul careia se mentine si in prezent, nu motiveaza companiile petroliere sa investeasca masiv in sonde noi.

Totusi, producatorii de hidrocarburi sunt nevoiti sa aloce bani acestor activitati, fie si doar pentru intretinere si reparatii. Nivelul actual al pietei de foraj este de aproape 4 ori mai mic fata de valoarea de 400 mil. euro din 2009. „Toti cauta sa scape, preturile sunt mici, dar noi vrem sa dezvoltam un model de redezvoltare a campurilor marginale“, afirma Mircescu, care detine 61% din titlurile companiei. Alti doi actionari isi impart in proportii egale restul de 39%, acestia fiind Cornel Marian (director la Oresa Ventures) si Horia Manda (managing partner la Axxess Capital). Pe aceasta piata mai activeaza companii precum Dafora Medias, controlata de Gheorghe Calburean si aflata in insolventa, Foraj Sonde Craiova, ai carei actionari sunt fratii Marius si Emil Cristescu, si Foraj Sonde Ernei, detinuta de Vasile Aron.

Companiile de servicii de foraj traiesc de pe urma marilor producatori de hidrocarburi, respectiv Romgaz Medias, controlat de stat, prin Ministerul Energiei, si OMV Petrom, din grupul autriac OMV. Anul trecut, Dafora, Foraj Sonde Craiova si Foraj Sonde Ernei au fost amendate cu 3 mil. euro de Consiliul Concurentei, care le-a acuzat ca in 2009 au trucat unele licitatii organizate de Romgaz. Gasoil Service din Baicoi, Prahova, a incheiat la inceputul acestei luni un contract pe sase luni cu producatorul gaze naturale Romgaz Medias pentru saparea a doua sonde de explorare-exploatare in judetul Neamt.

Valoarea contractului este de aproape 1 mil. euro. „La prima sonda vom incepe forajul la sfarsitul lunii noiembrie, iar in februarie anul viitor la cea de-a doua“, a adaugat Mircescu. El a mai spus ca in prezent Gasoil Service are negocieri pentru incheierea altor doua contracte de reparatii capitale la sonda, care ar putea fi semnate in acest an si in prima parte a anului viitor. Compania spera sa incheie acest an si cu „un mic profit“, dupa pierderi de aproape 1 mil. lei in 2014, dar cu afaceri in crestere cu 23% la 14 mil. lei. Firma avea anul trecut 76 de angajati, dar a trebuit sa le reduca numarul la 60 din cauza scaderii activitatii.

„A trebuit sa restructuram, cererea de servicii in cadere libera“. Totodata, o firma noua din grup, Gasoil Expro, este in tratative pentru preluarea a doua zacaminte marginale, tranzactie care daca s-ar realiza, a insemna intrarea grupului si in zona de explorare si productie de hidrocarburi.

Sursa: Ziarul Financiar, 21 octombrie

STIRI INTERNATIONALE

Canada: Husky to...

Following an extensive investigation, flow line repairs, integrity testing and approval of the Canada-Newfoundland and Labrador Offshore Petroleum...

Norway's production...

Norway's preliminary production figures for July 2019 show an average daily production of 1,799,000 barrels of oil, NGL and condensate, which is an...

UK: Equinor announces...

Equinor and partners announced first oil from the Mariner field in the UK North Sea on August 15. The field is expected to produce more than 300...
STIRI LOCALE

Iorgulescu, AFM:...

Programul pentru instalarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori ar putea demara în...

Programul de iarnă:...

Guvernului României a aprobat luni Programul de iarnă în domeniul energetic, care vizează o...

Hidroelectrica a...

Hidroelectrica a plătit, în ultimii șapte ani, taxe pe apa uzinată în valoare de aprope jumătate...
COTATII OIL & GAS