Vocea întregului sector de
upstream din România

BRM vrea sa dea in judecata statul, daca nu-i permite sa tranzactioneze gaze naturale

imagineBursa Romana de Marfuri (BRM) ameninta ca va actiona statul roman in judecata la forurile internationale de justitie, daca Parlamentul va aproba modificarile propuse de Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, privind eliminarea BRM de pe piata platformelor centralizate de gaze naturale din tara noastra. Presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM), Septimiu Stoica, a declarat pentru News.ro ca asteapta sa vada ce va decide Parlamentul.

Potrivit propunerilor Comisiei, OPCOM (operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din tara noastra), filiala a "Transelectrica", ar ramane singura platforma de tranzactionare. Stoica a declarat: "Legea este in Parlament deocamdata. Exista deputati care vor cere reintoarcerea legii spre a fi discutata in Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor. Noi am inteles ca au fost iregularitati, ca s-a stipulat faptul ca va exista un singur operator, care a fost si nominalizat (OPCOM, n.r.)". El afirma ca nu stie cum a fost convocata sedinta Comisiei si nici daca s-a tinut cont de recomandarile Uniunii Europene.

Oficialul BRM a adaugat: "Noi am participat la numai doua intalniri. Credem ca exista cai procedurale ca legea sa se reintoarca (la Comisie, n.r.). Dar daca nu se intampla acest lucru, daca Parlamentul isi asuma o asemenea decizie antieconomica si neetica, daca nu ni se face dreptate, ne vom adresa organismelor internationale. Noi am investit timp, bani si experienta si acum vii si il dai altuia (dreptul de tranzactionare gaze, n.r.)?". Stoica a subliniat ca preturile cele mai bune se obtin acolo unde exista concurenta.

Presedintele BRM a punctat: "In opinia noastra, este un adevarat scandal. Ni se intampla a doua oara asa ceva, dupa episodul cu energia electrica. Va fi o problema de constitutionalitate si de legalitate". Producatorii de gaze vor trebui sa oferteze si sa tranzactioneze public, transparent si nediscriminatoriu pe pietele centralizate de gaze naturale intreaga cantitate de gaze naturale produsa, mai putin cantitatile aferente consumului propriu tehnologic, potrivit unor modificari la OUG 64/2016 privind piata gazelor naturale adoptata saptamana aceasta in sedinta Comisiei pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor, care este camera decizionala. Toata cantitatea produsa sau importata se va tranzactiona pe o singura bursa angro, iar contractele bilaterale directe intre producatori si furnizori, traderi sau consumatori vor disparea, potrivit modificarilor aduse de initiatorii documentului, parlamentarii grupului PSD. Dupa ce, prin legea 123/2012, OPCOM a devenit singura bursa angro de energie, acum, prin modificarile la OUG 64/2016, OPCOM devine si singura bursa angro de gaze naturale.

Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor a precizat saptamana aceasta, intr-un comunicat de presa: "Printre principalele modificari aduse (...) se numara obligativitatea vanzarii pe platforma de tranzactionare angro a intregii cantitati de gaze naturale produse, importate si exportate, in mod transparent si nediscriminatoriu; pe model vest-european - http://efet.org/EnergyMarkets/VTP_assessment, un operator unic pe piata angro de gaze naturale si de energie electrica, OPCOM, pentru a putea astfel creste lichiditatea pietei concurentiale angro prin centralizarea activitatilor de tranzactionare; tranzactionarea gazelor naturale prin contracte bilaterale pe termen lung, acces nediscriminatoriu la Reteaua de Transport de gaze naturale inclusiv pentru noua conducta BRUA; criterii minimale pentru acreditarea operatorilor pentru piata cu amanuntul fara a limita numarul acestora".

La randul sau, presedintele Consiliul Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a afirmat ca autoritatea nu este de acord cu eliminarea Bursei Romane de Marfuri de pe piata platformelor centralizate de gaze naturale din Romania si sustine ca trebuie mentinute ambele platforme de tranzactionare, OPCOM si BRM. Joi, la conferinta aniversarii a 20 de ani de activitate a Consiliului Concurentei, Chiritoiu a declarat: "Noi pe aceasta zona ne-am coordonat cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si am avut puncte de vedere similare, transmise Parlamentului. La ultima sedinta (a Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, n.r.) nu am fost invitati, deci nu pot sa spun exact ce s-a votat. Punctul de vedere a fost in esenta acela de a mentine ordonanta, respectiv de a mentine doua platforme de tranzactionare, pentru faptul ca BRM este deja un operator care tranzactioneaza gaze. Si atunci, daca nu suntem multumiti de modul in care functioneaza BRM, varianta ar fi mai degraba sa ii punem anumite conditii, sa fie reglementata mai bine, dar nu stiu daca este o solutie optima sa eliminam un actor economic care deja e prezent pe piata".

 

Surse: bursa.ro, hotnews.ro, profit.ro, adevarul.ro

STIRI INTERNATIONALE

Rex International...

Rex International has shared its business strategy going forward, after achieving a record profit net of tax of approx. USD26.29 million for the...

UAE: ADNOC awards...

The Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) has announced the award of multi-billion-dollar contracts for the procurement of casing and tubing as it...

GoM: Gulf of Mexico...

Gulf of Mexico Lease Sale 253 generated more than USD159 million in high bids for 151 tracts covering 835,006 acres in federal waters of the Gulf...
STIRI LOCALE

ANRE: Importurile de...

România a importat cu 38% mai multă electricitate în primele cinci luni ale acestui an,...

Profitul net al...

Transportatorul naţional de energie electrică, Transelectrica, a obţinut în primul semestru al...

Transgaz: Conducta de...

Conducta de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) nu va fi gata în luna decembrie 2019,...
COTATII OIL & GAS