Vocea întregului sector de
upstream din România

BRM vrea sa dea in judecata statul, daca nu-i permite sa tranzactioneze gaze naturale

imagineBursa Romana de Marfuri (BRM) ameninta ca va actiona statul roman in judecata la forurile internationale de justitie, daca Parlamentul va aproba modificarile propuse de Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, privind eliminarea BRM de pe piata platformelor centralizate de gaze naturale din tara noastra. Presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM), Septimiu Stoica, a declarat pentru News.ro ca asteapta sa vada ce va decide Parlamentul.

Potrivit propunerilor Comisiei, OPCOM (operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din tara noastra), filiala a "Transelectrica", ar ramane singura platforma de tranzactionare. Stoica a declarat: "Legea este in Parlament deocamdata. Exista deputati care vor cere reintoarcerea legii spre a fi discutata in Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor. Noi am inteles ca au fost iregularitati, ca s-a stipulat faptul ca va exista un singur operator, care a fost si nominalizat (OPCOM, n.r.)". El afirma ca nu stie cum a fost convocata sedinta Comisiei si nici daca s-a tinut cont de recomandarile Uniunii Europene.

Oficialul BRM a adaugat: "Noi am participat la numai doua intalniri. Credem ca exista cai procedurale ca legea sa se reintoarca (la Comisie, n.r.). Dar daca nu se intampla acest lucru, daca Parlamentul isi asuma o asemenea decizie antieconomica si neetica, daca nu ni se face dreptate, ne vom adresa organismelor internationale. Noi am investit timp, bani si experienta si acum vii si il dai altuia (dreptul de tranzactionare gaze, n.r.)?". Stoica a subliniat ca preturile cele mai bune se obtin acolo unde exista concurenta.

Presedintele BRM a punctat: "In opinia noastra, este un adevarat scandal. Ni se intampla a doua oara asa ceva, dupa episodul cu energia electrica. Va fi o problema de constitutionalitate si de legalitate". Producatorii de gaze vor trebui sa oferteze si sa tranzactioneze public, transparent si nediscriminatoriu pe pietele centralizate de gaze naturale intreaga cantitate de gaze naturale produsa, mai putin cantitatile aferente consumului propriu tehnologic, potrivit unor modificari la OUG 64/2016 privind piata gazelor naturale adoptata saptamana aceasta in sedinta Comisiei pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor, care este camera decizionala. Toata cantitatea produsa sau importata se va tranzactiona pe o singura bursa angro, iar contractele bilaterale directe intre producatori si furnizori, traderi sau consumatori vor disparea, potrivit modificarilor aduse de initiatorii documentului, parlamentarii grupului PSD. Dupa ce, prin legea 123/2012, OPCOM a devenit singura bursa angro de energie, acum, prin modificarile la OUG 64/2016, OPCOM devine si singura bursa angro de gaze naturale.

Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor a precizat saptamana aceasta, intr-un comunicat de presa: "Printre principalele modificari aduse (...) se numara obligativitatea vanzarii pe platforma de tranzactionare angro a intregii cantitati de gaze naturale produse, importate si exportate, in mod transparent si nediscriminatoriu; pe model vest-european - http://efet.org/EnergyMarkets/VTP_assessment, un operator unic pe piata angro de gaze naturale si de energie electrica, OPCOM, pentru a putea astfel creste lichiditatea pietei concurentiale angro prin centralizarea activitatilor de tranzactionare; tranzactionarea gazelor naturale prin contracte bilaterale pe termen lung, acces nediscriminatoriu la Reteaua de Transport de gaze naturale inclusiv pentru noua conducta BRUA; criterii minimale pentru acreditarea operatorilor pentru piata cu amanuntul fara a limita numarul acestora".

La randul sau, presedintele Consiliul Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a afirmat ca autoritatea nu este de acord cu eliminarea Bursei Romane de Marfuri de pe piata platformelor centralizate de gaze naturale din Romania si sustine ca trebuie mentinute ambele platforme de tranzactionare, OPCOM si BRM. Joi, la conferinta aniversarii a 20 de ani de activitate a Consiliului Concurentei, Chiritoiu a declarat: "Noi pe aceasta zona ne-am coordonat cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si am avut puncte de vedere similare, transmise Parlamentului. La ultima sedinta (a Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, n.r.) nu am fost invitati, deci nu pot sa spun exact ce s-a votat. Punctul de vedere a fost in esenta acela de a mentine ordonanta, respectiv de a mentine doua platforme de tranzactionare, pentru faptul ca BRM este deja un operator care tranzactioneaza gaze. Si atunci, daca nu suntem multumiti de modul in care functioneaza BRM, varianta ar fi mai degraba sa ii punem anumite conditii, sa fie reglementata mai bine, dar nu stiu daca este o solutie optima sa eliminam un actor economic care deja e prezent pe piata".

 

Surse: bursa.ro, hotnews.ro, profit.ro, adevarul.ro

STIRI INTERNATIONALE

Mongolia: Petro Matad...

Petro Matad has announced the results of drilling and logging operations at the Gazelle-1 well in the north of Block XX, eastern Mongolia and has...

UK: Cairn's Chimera...

Cairn has completed drilling of wildcat well 03/17a-3, known as Chimera. The objective of the well was to prove hydrocarbons in Paleocene Heimdal...

Turkey: Valeura Energy...

Valeura Energy, the upstream natural gas producer focused on appraising and developing an unconventional gas accumulation play in the Thrace Basin...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS