Vocea întregului sector de
upstream din România

Camera Deputatilor a adoptat proiectul de modificare a legilor energiei, gazelor naturale si petrolului

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de modificare a legilor energiei, gazelor naturale, petrolului, ministrul Razvan Nicolescu aratand ca este amanat cu cel putin doi ani, din 2018 pana in 2021, calendarul de liberalizare a pretului la gazele naturale pentru populatie. Au fost inregistrate 241 voturi “pentru”, un vot “impotriva” si 95 de abtineri, potrivit Mediafax.

imagineMinistrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a spus ca acest proiect vizeaza transpunerea Directivelor europene pentru evitarea aplicarii unor amenzi de catre Curtea Europeana de Justitie si vizeaza operatorii de transport energie electrica si de gaz natural, Transelectrica si Transgaz, la care s-au introdus si amendamente privind drepturile consumatorilor. “Cel mai important dintre aceste amendamente este corectarea unei greseli facute in 2012, cand s-a negociat acel calendar de eliminare a preturilor reglementate pentru populatie si s-a stabilit un termen la 31 decembrie 2018, un termen absolut nesustenabil.

Amendamentul facut la comisie pe care Guvernul il sustine este amanarea cu cel putin doi ani si jumatate pentru polulatie, amanare absolut necesara, amanare fara de care preturile la gaz, daca s-ar aplica calendarul negociat de Guvernul Boc in 2012, ar genera o crestere de 40% in urmatorii doi ani”, a afirmat Nicolescu. Presedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, a precizat ca acest proiect prevede si obligativitatea publicarii tuturor costurilor, care vor putea fi analizate de toti consumatorii din Romania, introducerea punctului unic de contact pentru consumatorul casnic, pentru solutionarea in timp optim a sesizarilor, contestatiilor, reclamatiilor.

Prin acest proiect, transportul si distributia de energie si de gaze naturale sunt declarate de interes national, respectiv, interes general. Iancu a mai aratat ca a fost preluata si directiva europeana privind gazul natural comprimat, si anume ca toate mijloacele de transport sa aiba obligativitatea ca pana in 2020 sa aiba 20% din combustibil gaz natural comprimat. O alta prevedere este ca operatorii de distributie nu mai au acces in casele consumatorilor decat in cazurile de siguranta, de pericol de explozie. “Cea mai importanta masura este prorogarea termenului si extinderea calendarului si mentinerea cosului pentru gazele naturale pana in 2021″, a mai spus Iancu.

Deputatul PDL Lucian Bode a anuntat ca democrat- liberalii nu au votat acest proiect. El a spus ca este ingrijorat de “fundatura pe care o are acest sector” si ca aceste modificari nu au fost supuse consultarii publice, precizand ca in 2012, cand s- a negociat calendarul liberalizarii pretului gazelor naturale, era Guvernul Ponta. El a spus ca amanarea calendarului liberalizarii se poate face doar prin adoptarea unei Hotarari de Guvern si prin modificarea legii energiei, “nu prin modificari adoptate pe sub masa”. Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect.

Surse: Wall-Street, Revista 22, Hotnews, Agerpres, Mediafax 17 Septembrie, Bursa 18 Septembrie

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS