Vocea întregului sector de
upstream din România

Cand liberalizam complet piata gazelor naturale?

Autor: Daniel Apostol, Secretar General ROPEPCA

Guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care a instituit doua modificari la legea gazelor. Prima modificare se refera la articolul 124, care prevedea initial ca producatorii de gaze trebuie sa puna cu prioritate la dispozitia pietei reglementate, deci pentru consumatorii casnici si pentru cei din zona termiei (termocentrale) cantitatile necesare pentru perioada de iarna.

“Aceasta solicitare a venit din partea Comisiei Europene, care a precizat ca o prevedere in lege care prevede o prioritate inseamna o discriminare si a solicitat eliminarea acestei formulari. Atunci acest articol a luat forma ca doar pana la 31 martie 2017 producatorii pun la dispozitie cu prioritate. Acest lucru inseamna piata libera si de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune preturi de vanzare a gazelor naturale. Atunci practic intram in liberalizare in ceea ce priveste achizitia gazelor de la producator”, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) Nicolae Havrilet, in cadrul conferintei anuale a Asociatiei Furnizorilor de Energie din Romania.

Ce se va intampla? Aparent, piata gazelor naturale va fi si nu va fi dereglementata sau, daca vreti, liberalizata, pentru ca “vom ramane in zona reglementata in ceea ce priveste tarifele de furnizare, unde legea prevede ca termen-limita 2021, dar, avand in vedere ca legea spune ca fiecare consumator are dreptul sa-si aleaga orice furnizor si orice contract, de la 1 aprilie 2017 vom asista la o migrare permanenta a consumatorilor din zona reglementata catre furnizorii care pot oferi preturi la gaze naturale mai bune decat furnizorul din prezent”, a aratat oficialul ANRE, precizand totodata ca data de 1 aprilie 2017 nu va avea un impact asupra pretului platit de populatie.

Ordonanta Guvernului 64/2016 prevede obligativitatea tranzactionarii unei cantitati de gaze pe pietele centralizate si, in acelasi timp, anunta ca elimina, de la 1 aprilie 2017, problema consumatorilor intreruptibili, eliminand astfel amenintarea cu infringement din partea Comisiei Europene. Totodata ministerul Energiei si ANRE au reusit sa elaboreze si sa finalizeze intr-un Codul Retelei de gaze, astfel incat se asigura o piata de echilibrare si realizarea in viitorul apropiat al pietei spot. Acestia sunt pasi firesti pentru liberalizarea deplina, completa a pietei. Potrivit propriilor anunturi, atat ministerul Energiei cat si ANRE au rezolvat prin deciziile luate accesul consumatorului casnic roman la o piata concurentiala. Ramane totusi intrebarea simpla: cand anume si cu ce efecte (pozitive sau negative, de vazut) va avea loc accesul nereglementat al consumatorului casnic la gazele naturale.

Liberalizare de la 1 aprilie
Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, spunea recent ca 1 aprilie 2017 va fi data de la care piata de gaze pentru consumatorii casnici va fi liberalizata total. Daca va fi asa, se va avansa practic ceea ce prevede legislatia, care spune ca liberalizarea asumata fata de partenerii externi (Comisia Europeana si FMI) ar trebui sa aiba loc abia in 2021.

Tot recent, secretarul de stat in ministerul Energiei Corina Popescu sublinia ca din zona de reglementare nu vor disparea tarifele existente in prezent pe segmentul de furnizare, ceea ce arunca din nou in zona dezbaterii ideea de liberalizare totala, completa.

Va avea sau nu va avea loc, asa cum a fost anuntata? Marele argument in sprijinul finalizarii procesului de trecere deplina la piata libera este, poate surprinzator pentru necunoscatori, exact argumentul pentru care s-a mentinut tariful reglementat: adica pretul. Mai precis, nevoia unui pret scazut care sa ofere o “anvelopa” de protectie sociala consumatorilor casnici, defavorizati, cu putere de cumparare redusa. Nu cu multi ani in urma, pretul gazelor naturale achizitionate de pe piata externa era mai mare decat cel pe care putea sa-l suporte buzunarul cetateanului roman: legat fiind in piata internationala de evolutia pretului titeiului, cand acesta din urma a atins cotele record de peste 100 de dolari/baril, si gazul natural s-a vandut la preturi inalte.

Momentul potrivit
Astazi, barilul de titei balanseaza timid in spectrul 40-50 dolari, iar pretul gazelor din import a insotit caderea celui la petrol. O veste proasta pentru producatorii de petrol si gaze, ea poate deveni o veste buna pentru consumatorii casnici din Romania, dar numai daca autoritatile contribuie si ele la aceasta veste buna.

Sa explic: acum pretul la gazele naturale achizitionate de pe piata externa este mai mic decat cel reglementat, deci teoretic, consumatorul casnic roman are sansa sa plateasca mai putin pe aceasta sursa de energie. De la teorie la practica, pe lant, mai apare ANRE. Pretul mic pe plan extern reprezinta practic marea oportunitate ca liberalizarea sa fie finalizata acum, cand conditiile externe sunt favorabile pentru buzunarele sarace al consumatorului intern. Convergenta pretului de import cu cel intern se poate realiza in varianta optima pentru cetatean exact acum.

Consumul de gaze creste semnificativ in iarna, iar statisticile arata ca importam si mai mult decat o faceam anterior. Romania importa gaze naturale si in acelasi timp inmagazineaza gaze naturale, cam la nivelul lui 2015, asigurandu-se linistea nationala cu privire la aprovizionarea pe sezonul rece. Mai mult, importurile se fac la preturi mult mai avantajoase decat in trecut, cosul reglementat intern favorizand importurile, din pacate in detrimentul producatorilor autohtoni fortati sa vanda populatiei la pretul reglementat, mai mare. Chiar presedintele ANRE Niculae Havrilet anunta ca Romania importa circa un sfert din consumul zilnic de gaze deoarece pretul este mai mic: “in ceea ce priveste gazele naturale, Autoritatea a stabilit un minimum necesar de 1,7 miliarde de metri cubi (mc) pentru a fi inmagazinat. Inmagazinarea Romgaz este de 2,4 miliarde mc, aproximativ aceeasi cantitate ca si anul trecut. In acest an, datorita preturilor internationale scazute, cel putin sub valoarea gazelor domestice inmagazinate, s-au inregistrat aceste contracte importante de import. In primele 10 zile ale lunii noiembrie s-au consumat din depozite 40 milioane de metri cubi, in timp ce, de exemplu, in 2012, in luna noiembrie, din depozite s-au consumat peste 340 de milioane. Prevedem ca in aceasta luna sa fie undeva la maxim 100 milioane de metri cubi, datorita importului, care este la un nivel de 25% din consumul zilnic. Practic, din 44 de milioane de metri cubi care este consumul zilnic in aceasta perioada, 10 milioane in medie vin din import. Sunt furnizori care folosesc aceasta sursa avand in vedere pretul competitiv, daca ne raportam la pretul de referinta”, mentiona presedintele ANRE, la o conferinta de specialitate.

Tot potrivit acestuia, exista varianta ca iarna aceasta Romania sa importe un volum mai mare, de circa 40% din consumul national de gaze, tocmai pentru ca pretul gazelor pe pietele internationale va cobori chiar si cu 20 de lei/MWh sub cel al gazelor de productie interna din depozite. Pretul platit de
populatie este inghetat prin Hotarare de Guvern la nivelul de 60 de lei pe MWh pana la 1 aprilie 2017, dar “de la 1 aprilie se desfiinteaza sistemul de stabilire a pretului prin HG, iar ANRE va stabili o metodologie de formare a pretului pentru consumatorul casnic, in conditii de liberalizare. Acest lucru inseamna ca in cosul de consum vor intra gaze de import, gaze din productia domestica curenta, precum si gaze din depozite, iar acest cos va fi gestionat de ANRE printr-o metodologie care va obliga furnizorii care alimenteaza piata casnica sa asigure cel mai bun echilibru in sensul pastrarii unui pret cat mai mic. Dar, asa cum se intrebau unii analisti de piata a energiei, inseamna oare aceasta ca piata gazelor se va liberaliza cu adevarat de la 1 aprilie sau va fi nimic altceva decat o pacaleala de sezon?

 

Sursa: Energynomics.ro

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS