Vocea întregului sector de
upstream din România

Cat incaseaza statul de la companiile petroliere

imagineRedeventele colectate de statul roman pentru exploatarea resurselor de hidrocarburi , petrol si gaze, au urcat, anul trecut la 1,06 miliarde lei, cu 30% peste nivelul inregistrat in anul precedent, potrivit informatiilor furnizate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Cresterea vine, in special, din sectorul gazelor naturale, unde cuantumul redeventelor achitate a crescut cu 50%, de la 579 milioane de lei la 798 milioane de lei. La petrol, sumele platite au ramas relativ constante, 2017 fata de 2016, 260 milioane de lei fata de 218 milioane de lei.

Primele cinci firme platitoare de redevente gaziere, ca valoare, sunt Petrom, Romgaz, Mazarine Energy, Amromco Energy si Stratum Energy. Desi au fost solicitate si datele distincte pentru fiecare firma, ANRM nu le-a furnizat. Primele cinci firme platitoare de redevente la petrol sunt Petrom. Stratum Energy, Hunt Oil Company of Romania, Romgaz si Amromco. De remarcat ca sumele colectate de la gaz sunt de trei ori mai mari decat cele la petrol, dovada ca productia de petrol a Romaniei, acontata in mare parte de Petrom, este de dimensiuni reduse. Usoara crestere a sumei colectate din redevente se datoreaza majorarii cotatiilor internationale ale petrolului Brent, referinta pentru Romania, de la 43,55 dolari pe baril in 2016 la 54,25 dolari pe baril, anul trecut.

Formula de calcul a redeventei pondereaza productia cu preturile internationale. Reprezentantii Petrom au precizat, cu ocazia prezentarii raportului pe 2017, ca productia de titei scade incontinuu. In 2017 a scazut cu 4%, dupa alta scadere de 2,5% in 2016, iar estimarile pentru 2018 arata o alta scadere de 4%. De un deceniu, productia de titei scade, pe masura ce se depleteaza zacamintele. Investitiile in explorare si productie se fac, dar majoritatea zacamintelor romanesti sunt mature. “Gestionarea declinului in jur de 4% fata de anul anterior, fara a include initiativele de optimizare a portofoliului”, “Optimizarea portofoliului: concentrarea continua pe barilii cei mai profitabili, alte 50-60 de zacaminte urmand a fi vandute”, spunea Mariana Gheorghe, directorul Petrom. Pe masura ce a scazut productia locala, au crescut importurile, in prezent doua treimi din consum fiind asigurate din extern, cu precadere, Kazahstan si Rusia.

Pretul gazului a urcat

Cat priveste gazul, cresterea masiva a redeventelor incasate nu se datoreaza unei productii mai mari. De fapt, ajustarea a fost marginala, aproape 11 miliarde metri cubi in 2017, fata de 10,01 miliarde metri cubi in 2016. Insa ce s-a modificat in formula de calcul a fost pretul de calcul. Pana anul trecut, cotatia de pret era stabilita de ANRM dupa o formula mai complicata care lua in calcul atat pretul reglementat(piata casnicilor s-a liberalizat in aprilie 2017), dar si pretul de piata. Or, pe parcursul anului trecut, pretul gazului a urcat cu 50%, de la 60 de lei/MWh, in vara, la 90 de lei, sau chiar 100 de lei/MWh, in sezonul rece. Cresterea s-a reflectat si in sumele platite ca redevente.

Ce se schimba la redevente

Actualul sistem de taxare a exploatarilor de titei si gaze este neschimbat din 2004, abia acum fiind in proces de modificare. Trebuia, initial, regandit in 2014 de catre Guvernul Victor Ponta, care a amanat insa decizia, abia in 2017 noua forma prinzand contur. Noul sistem de redevente aplicat resurselor de hidrocarburi exploatate pe teritoriul Romaniei a fost publicat pe site-ul Ministerul Economiei la data de 13 noiembrie 2017, de atunci fiind in dezbatere publica. Pe 8 martie 2018, la Ministerul Economiei a fost intrunit grupul interministerial de analiza a Legii redeventelor, unde actorii implicati au facut propuneri pe act. Este ultima etapa inainte de intrarea la vot, in plenul celor doua Camere parlamentare, a legii In fapt, noua forma, cel putin pentru gazul si titeiul extrase din perimetrele de uscat, este aceeasi ca forma veche.

Astfel, pragurile de taxare, stabilite ca procente din valoarea productiei, raman aceleasi. La titei acestea sunt de 3,5% pentru zacaminte care produc sub 10.000 de tone/trimestru, 5% pentru zacaminte care produc intre 10.000 si 20.000 de tone/trimestru, 7% pentru zacaminte care produc intre 20.000 si 100.000 de tone/trimestru si 13,5% pentru zacaminte care produc peste 100.000 de tone/trimestru. La gaze naturale redeventele sunt de 3,5% pentru zacaminte care produc sub 10 milioane de metri cubi/trimestru, 7,5% pentru zacaminte care produc intre 10 si 50 milioane de metri cubi/trimestru, 9% pentru zacaminte care produc intre 50 si 200 de milioane de metri cubi/trimestru si 13% pentru zacaminte care produc peste 200 de milioane de metri cubi/trimestru.

In schimb, anumite modificari au fost facute pentru exploatarile offshore, din largul Marii Negre, in sensul ca noua modalitate de taxare impune praguri fixe si praguri mobile, dar acest sistem de taxare va fi aplicat strict pentru noile concesiuni. Actualele concesiuni, cum sunt cele ale Exxon – Petrom, LukOil si Carlyle Group vor pastra aceeasi redeventa de la momentul primirii concesiunii. De asemenea, o noutate este termenul de plata a redeventei, care va fi lunar, nu trimestrial, ca pana acum. La petrol, Ministerul Economiei propune o cota fixa de 8% pentru intreg volumul extras si una variabila: 4,5% pentru cantitati cuprinse intre 100 si 150.000 de tone pe trimestru, 5% pentru cantitati intre 150.000 si 200.000 de tone, si 5,5% pentru cantitati extrase de peste 200.000 de tone. In ceea ce priveste gazele offshore, cota fixa, aplicabila intregului volum, este de 10% pentru intregul volum extras, 2% pentru cantitati trimestriale intre 200 si 250 de milioane de metri cubi, 2,5% pentru 250–300 de milioane de metri cubi si 3%, pentru peste 300 de milioane de metri cubi.

 

Sursa: romanialibera.ro

STIRI INTERNATIONALE

Romania: ADX Energy...

ADX Energy has announced that Reabold Resources and ADX have agreed to a number of funding options for Danube Petroleum in order to provide funding...

Argentina: Echo Energy...

Echo Energy, the Latin American focused upstream oil and gas company, has announced Board changes and provided an update on its planned operational...

Georgia: Block Energy...

Block Energy has signed a service agreement for the provision of an advanced downhole perforation technology in order to re-complete up to eight...
STIRI LOCALE

Am lansat numărul 21...

Numărul 21 al revistei energynomics.ro Magazine s-a lansat miercuri, 5 decembrie, în cadrul...

ANRE: Profit de 10%...

Companiile care dețin și operează depozite de înmagazinare a gazelor naturale în România vor fi...

Până pe 28 ian,...

Realizarea conductei de transport gaze naturale dintre Onești-Gherăești-Lețcani a fost scoasă la...
COTATII OIL & GAS