Vocea întregului sector de
upstream din România

Ce facem cand petrolul se epuizeaza? Raspunsul unui director Rompetrol

Rezervele de petrol globale se vor epuiza peste 50 de ani arata un calcul strict teoretic realizat de gigantul British Petroleum (BP). Marius Ghica, director de dezvoltare corporativa in cadrul KMG International (fosta Rompetrol Group N.V.), vorbeste despre posibilitatea unui asemenea scenariu si despre ce ar putea sa se intample cu marile companii petroliere intr-o asemenea situatie.

Raspunsul la aceasta intrebare nu este universal in randul expertilor din domeniu, insa ideea de baza ramane adesea aceeasi si este cel mai bine rezumata de o declaratie facuta de un fost ministru al Petrolului si Resurselor Naturale din Arabia Saudita: „Epoca de piatra nu s-a terminat cand lumea a ramas fara piatra; epoca petrolului nu se va termina cand vom ramane fara petrol” - Sheikh Ahmed Zaki Yamani.

In termeni practici, lumea nu va ramane niciodata fara petrol, insa va ramane la un moment dat fara petrol ieftin, sau tehnologa in domeniul energiei va evolua atat de mult incat petrolul va deveni depasit.

imagine

Calcule realizate avand in vedere actualele rezerve de petrol si presupunand mentinerea nivelurilor de productie din prezent

“Pentru a raspunde la aceasta intrebare as lua ca inspiratie cartea ‘The Quest’, scrisa de catre Daniel Yergin. Energia fosila va ramane in continuare principala sursa de energie a lumii datorita faptului ca exista o puternica tendinta de optimizare a costurilor in sector, ceea ce o face in continuare eficienta din punct de vedere economic. Pana cand regenerabilele nu vor ajunge sa isi mareasca suficient de mult eficienta, acestea vor ramane un sector de nisa. Energia nucleara ar putea de asemenea sa aiba o pondere importanta, insa aici situatia este mai complicata deoarece influentele politice se simt mult mai puternic”, explica Marius Ghica.

Acesta subliniaza totodata ca un mare avantaj pe care energia fosila il are in prezent este nivelul de concentrare raportat la volum. “Ca sa dau un exemplu practic, intr-o sticla de 0,5l pot avea petrol care sa genereze mai multa energie decat un panou solar. Regenerabilele trebuie sa ajunga sa concentreze la un nivel similar, astfel incat sa devina utilizabile in masa, la costuri reduse. De asemenea, mai este nevoie sa amintim problema de stocare, deoarece inca nu s-au gasit solutii economice pentru stocarea energiei din surse regenerabile”.

„Daca actualul trend al dezvoltarii tehnologice continua, sunt convins ca durata de viata a industriei petrolului se va extinde. In anii ’20, in Statele Unite a existat o mare dezbatere pe tema momentului cand se va epuiza petrolul. A trecut un secol de atunci si rezervele cresc in continuare, odata cu evolutia tehnologica” - Marius Ghica.

Nivelul rezervelor de petrol dovedite la nivel global nu a fost niciodata unul fix, acesta fiind actualizat constant in functie de noile descoperiri si de evolutia tehnologiilor de extractie. Din acest motiv, in prima parte a secolului 20 estimarile indicau o epuizare titeiului peste cateva decenii, insa termenul limita a fost mereu decalat datorita motivelor mentionate mai sus. Astazi, BP “lucreaza” cu un orizont de 50 de ani cand vine vorba despre perioada in care rezervele existente de petrol se vor epuiza, presupunand ca nivelul de extractie actual s-ar mentine cel de acum.

Analiza BP ofera si o imagine mult mai clara al faptului ca rezervele de petrol cresc de la an la an datorita noilor descoperiri si evolutiei tehnologice. Astfel, in 1995 se estima ca rezervele globale de petrol erau de 1,126 trilioane barili, in 2005 acestea ajungeau la 1,374 trilioane barili, iar la finalul anului trecut acestea au ajuns la 1.697 trilioane barili. In fata acestora cifre devine evident si motivul pentru care “deadline-ul” epuizarii rezervelor este constant impins tot mai tarziu.

“Daca actualul trend al dezvoltarii tehnologice continua, sunt convins ca durata de viata a industriei petrolului se va extinde. In anii ’20, in Statele Unite a existat o mare dezbatere pe tema momentului cand se va epuiza petrolul. A trecut un secol de atunci si rezervele cresc in continuare, odata cu evolutia tehnologica. In SUA, acum, odata cu presiunea venita din cauza scaderii pretului la petrol, costurile pentru extractia petrolului de sist au scazut cu pana la 50% in ultimii ani, o evolutie fenomenala venita doar pe baza progresului tehnologic, care a facut ca aceasta tara sa devina producatorul care inclina balanta in piata petrolului”, mentioneaza Marius Ghica.

Cat ii mai ajung Romaniei rezervele de petrol?

Rezervele dovedite de gaze naturale ale Romaniei se vor epuiza in noua ani, iar cele de petrol in 12 ani, daca nu vor fi facute investitii pentru noi descoperiri de hidrocarburi, declara, cu o luna in urma, Artur Stratan, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA). Desi afirmatia lui Stratan venea in contextul in care acesta a incercat sa atraga atentia asupra poverii fiscale asupra companiilor romanesti din domeniu, estimarea data de acesta nu este foarte departe de cifrele publicate de BP. Astfel, Romania are o rata R/P (rezerve raportate la productie) de 19,5, cifra care indica numarul de ani necesar pentru epuizarea actualelor rezerve de petrol ale tarii. Venezuela, Libia si Siria stau cel mai bine din acest punct de vedere, cu rezerve pentru inca 250 – 300 de ani.

Sursa: Wall-Street.ro

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS