Vocea întregului sector de
upstream din România

Ce impozite ar trebui sa incaseze statul de la companiile petroliere

Expertii sustin ca statul ar trebui sa negocieze cu investitorii numarul de locuri de munca create si nivelul veniturilor salariale si sa nu se focalizeze strict pe taxe si impozite. Noul sistem de taxare a hidrocarburilor ramane inca un subiect de discutie si tot mai multe voci sustin ca acesta nu va putea fi aplicat de la 1 ianua-rie 2016. Asta dupa ce, la sfarsitul anului trecut, Executivul a prelungit cu inca 12 luni sistemul de redevente care a expirat in decembrie 2014.

In ceea ce priveste nivelul redeventelor, parerile sunt impartite. „Ultimele perimetre de explorare oferite spre concesionare si pe care au fost facute lucrari de anvergura nu au avut rezultatele asteptate atat de catre statul roman, cat si de investitori. Prin aceasta prisma trebuie vazut foarte clar care ar putea fi modalitatea ca modificarea redeventelor sa fie realizata in asa fel incat sa fie atat in beneficiul statului roman, cat si al investitorilor“, a declarat Mihai Spataru, consilier superior la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), in cadrul unei conferinte ce a avut loc zilele trecute la Bucuresti.

Acesta considera ca un regim ridicat de fiscalitate nu va aduce pe termen mediu beneficii majore Romaniei. “Referitor la modul de fiscalizare, la noua lege, a productiilor de titei si gaz, acesta este un proces complex, indelungat, care se desfasoara de o lunga perioada de timp. Agentia este parte componenta in niste comisii care sunt sub coordonarea Ministerului Finantelor. Aceste discutii sunt purtate cu Banca Mondiala. Se va incerca prezentarea noului sistem fiscal sub o noua anvelopa in care sa tinem seama in primul rand de modul de exploatare onshore si offshore. Pentru zona de offshore, cea mai buna posibilitate de a atrage noi investitori o reprezinta o impozitare asupra veniturilor, nicidecum o ridicare a gradului de colectare de redevente“, a adaugat reprezentantul ANRM. 

Solutii propuse

Ionut Purica, expert in energie, a declarat, pentru Romania libera, ca dintr-un studiu pe care l-a realizat pentru Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei a rezultat ca taxa pe profit nu este foarte mare pentru investitiile noi fiindca acestea necesita la inceput sume mari, iar profitul nu este foarte consistent. De asemenea, redeventele in functie si de pretul petrolului nu reprezinta nici ele o suma foarte mare. “Insa, ceea ce conteaza cu adevarat si aduce aduce incasari importante la buget este numarul de locuri de munca directe si indirecte, create de investitia respectiva. Vorbim de impozitarea muncii si nu numai.

Acestea sunt venituri stabile la buget fiindca cine face o astfel de investitie nu pleaca a doua zi. O asemenea investitie se amortizeaza intr-o perioada relativ lunga de timp. Pe de alta parte, veniturile din redevente si din impozite intra la buget si de acolo trebuie directionate sa creeze locuri de munca. De aceea, statul trebuie sa negocieze cu investitorii numarul locurilor de munca pe care le vor crea si nivelul veniturilor salariale“, este de parere Purica. Iar consultantul fiscal Gabriel Biris ne-a spus ca trebuie aduse la masa discutiilor toate partile implicate. “Daca nu se intelege care sunt toate fatetele problemei si nu se asculta ambele parti, inclusiv cea a investitorilor, riscam sa-i alungam pana la urma“, sustine acesta.

„Noul sistem fiscal pentru upstream ar trebui sa asigure un echilibru intre nevoile tuturor partilor interesate: pe de-o parte, sa genereze venituri la bugetul de stat, dar in acelasi timp sa incurajeze continuarea investitiilor din sectorul energetic, care, la randul lor, au un impact pozitiv in piata muncii si dezvoltarea comunitatilor. Nu in ultimul rand, trebuie sa tina cont si de consumatori: acestia au nevoie de produse petroliere de calitate si de continuitatea aprovizionarii cu energie.

Este de asemenea important sa se ia in considerare particularitatile industriei extractive din Romania, unde exista numeroase provocari legate de vechimea exploatarilor (peste 150 de ani), maturitatea si gradul ridicat de fragmentare a zacamintelor, care necesita un volum ridicat al investitiilor necesare si Noul regim al redeventelor“, ne-au spus reprezentantii companiei Petrom. De subliniat faptul ca valoarea totala a redeventelor petroliere si miniere incasate de stat anul trecut a fost de 1,64 miliarde lei (aproape 370 milioane euro), din care doar cele petroliere sunt la nivelul de 1,36 miliarde de lei. 

Scade pretul materiilor prime

Momentul in care se discuta despre modificarea sistemului de taxare a hidrocarburilor este unul mai putin favorabil Guvernului. Pretul titeiului este foarte scazut comparativ cu anii anteriori, iar multe companii petroliere au anuntat ca renunta la anumite investitii. Printre acestea se numara Petrom si Lukoil, iar ultimul anunt a fost facut de compania Royal Dutch Shell, care a decis sa renunte la operatiunile de forare din largul Alaskai, dupa ce a investit sapte miliarde de dolari. Mai mult, Bloomberg arata ca declinul din ultimele 15 luni al preturilor materiilor prime incepe sa semene cu o criza, investitorii reactionand la cererea scazuta din China si sfarsitul erei banilor ieftini pusi la dispozitie de Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite. Cotatiile petrolului au scazut la jumatate fata de iunie 2014, declin accentuat de decizia OPEC din noiembrie de a mentine plafonul productiei in pofida ofertei in exces. In SUA, pretul gazelor naturale a scazut la mai putin de o patrime din valoarea din 2008.

Sursa: Romania Libera, 4 octombrie

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS