Vocea întregului sector de
upstream din România

Comisia Europeana ii recomanda lui Iulian Iancu sa-si reconsidere amendamentele pentru monopolul OPCOM si-l invita la o discutie

Directoratul-General pentru energie l-a invitat pe presedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor, Iulian Iancu, intr-o scrisoare in care ii solicita reconsiderarea amendamentelor adoptate la Ordonanta de Urgenta de liberalizare a pretului gazelor la producatori, la o intalnire pe tema elaborarii viitoarelor Coduri de Retea. La intalnire, care ar urma sa fie organizata pe 8-9 iunie, urmeaza sa participe, pe langa reprezentantii Directoratului, oficiali ai Ministerului roman al Energiei, ai Transgaz si ai Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Scrisoarea (vezi documentul), critica amendamentele adoptate in Comisia condusa de Iancu la OU 64, adoptata de Guvernul Ciolos, act normativ laudat de semnatarul scrisorii, directorul directoratului pentru piata interna de energie a Comisiei Europene, Klaus-Dieter Borchardt. Oficialul european sustine ca ii scrie parlamentarului roman la cererea acestuia. In cadrul unei sedinte a Comisiei de Industrie in care au fost dezbatute controversatele amendamente, potrivit lui Borchardt, Iancu i-a cerut reprezentantului CE la dezbateri, Benedikt Klauser, un punct de vedere al Comisiei referitor la respectivele amendamente. Asta dupa ce acelasi Iulian Iancu i-a comunicat pe 21 martie directorului General al Directoratului pentru energie, Dominique Ristori, intentia sa de a modifica OUG-ul in cadrul unei intalniri avute de acestia cu oficiali ai Guvernului Romaniei.

Printre amendamentele criticate de Borchardt se numara si cel privind obligativitatea impusa producatorilor de a tranzactiona intreaga productie pe pietele centralizate, anuntata in premiera de Profit.ro. In opinia, daca procentul de 30% din productie care ar trebui tranzactionat obligatoriu pe piete centralizate, prevazut de Ordonanta Ciolos, avea darul de a impulsiona aceste piete, care nu dau dovada deocamdata de prea multa lichiditate, amendamentul social-democratului “ar putea fi excesiv si ar putea avea consecinte neprevazute in ceea ce priveste functionarea pietei”, in special in prezent, dat fiind faptul ca “preconditiile tehnice pentru tranzactionarea efectiva, cum ar fi deplina implementare a Codurilor de Retea, nu sunt inca adoptate”.

In ceea ce priveste acordarea monopolului de operare a pietelor operatorului de stat OPCOM (administrat de Transelectrica), oficialul european considera ca aceasta este inoportuna, data fiind lichiditatea mai mare din prezent de pe Bursa Romana de Marfuri, care ar urma sa fie eliminata de pe piata in cazul in care sunt adoptate amendamentele parlamentarului roman. Profit.ro a remarcat, de altfel, ca, de la inceputul anului si pana in prezent, nu mai putin de 81% din gazele de pe pietele centralizate au fost tranzactionate pe BRM, operatorul pe care Iulian Iancu vrea sa-l elimine de pe piata. “Intr-adevar, chiar daca concentrarea lichiditatii pe o singura platforma de tranzactionare ar putea avea efecte benefice asupra functionarii pietei, acest lucru nu trebuie sa ignore obiectivul de a permite o competitie intre diferite platforme de tranzactionare, care in sine ar putea contribui la imbunatatirea conditiilor pentru crearea unei piete eficiente si lichide a gazelor in Romania. In plus, acordarea unor astfel de drepturi exclusive OPCOM ar putea provoca ingrijorari cu privire la incalcarea legislatiei privind concurenta”, sustine seful Directoratului piete interne de energie al Comsiei Europene.

Un alt amendament criticat de Borchardt este cel referitor la suspendarea temporara a exporturilor de gaze in situatie de criza. Acesta incalca 2 articole ale Directivei Europene 73/2009 si un articol al Regulamentului 94/2010. In ceea ce priveste, amendamentele menite a legifera organizarea si activitatea pietei de de echilibrare, oficialul european ii atrage atentia parlamentarului roman ca, potrivit legislatiei europene, acestea sunt atribute exclusive ale Autoritatii Nationale de Reglementare (ANRE), care trebuie sa respecte regulile tehnice impuse de Regulamentul 312/2014 al Comisiei privind stabilirea unui Cod de retea al echilibrarii gazelor din retelele de transport.

La finalul scrisorii, Borchardt “ii recomanda” parlamentarului social-democrat sa-si reconsidere “amendamentele propuse” in contextul “problemelor identificate”. Interesant este ca amendamentele criticate de Comisia Europeana au fost adoptate de Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor pe 17 aprilie, in ziua urmatoare celei a trimiterii scrisorii. Prin aceste amendamente, Comisia condusa de Iulian Iancu a decis ca toate tranzactiile de pe piata angro a gazelor naturale sa fi administrate de catre un singur operator, iar producatorii de gaze sa fie obligati sa-si comercializeze intreaga productie pe piata centralizata.

Amendamentele aprobate de comisia de industrii a Camerei Deputatilor modifica substantial OUG-ul adoptat de Guvernul Ciolos, ceea ce va provoca confuzie in randul parlamentarilor care urmeaza sa voteze legea de adoptare a OUG in plen. Daca nu agreeaza amendamentele lui Iulian Iancu, dar sunt de acord cu prevederile Ordonantei, ei sunt pusi in fata unei dileme: fie voteaza pentru si, implicit, si amendamentele Comisie, fie impotriva si astfel resping nu numai amendamentele, ci si OUG. Pentru ca in plen nu pot fi modificate amendamentele, ci este votat raportul comisiei, adica OUG cu tot cu amendamente.

 

Sursa: profit.ro

STIRI INTERNATIONALE

Mongolia: Petro Matad...

Petro Matad has announced the results of drilling and logging operations at the Gazelle-1 well in the north of Block XX, eastern Mongolia and has...

UK: Cairn's Chimera...

Cairn has completed drilling of wildcat well 03/17a-3, known as Chimera. The objective of the well was to prove hydrocarbons in Paleocene Heimdal...

Turkey: Valeura Energy...

Valeura Energy, the upstream natural gas producer focused on appraising and developing an unconventional gas accumulation play in the Thrace Basin...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS