Vocea întregului sector de
upstream din România

Comisia pesedistului Iulian Iancu tocmai ne-a vandut rusilor

imagineDeputatii din Comisia pentru Industrii si Servicii condusa de Iulian Iancu (PSD) au pecetluit, ieri, un monopol de tranzactionare pe piata gazelor si au impins Romania spre o procedura de infringement deoarece nu respecta legile europene in materie de concurenta, punand in pericol finantarea cu bani europeni a gazoductului BRUA. Implicit, votul din Comisie a pus un mare semn de intrebare privind finantarea operatiunilor de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagra de catre Exxon Mobile. Pe scurt: o noua zi de munca a PSD-ului in interesul Romaniei.

Conform unui acord incheiat in anul 2012 intre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei, pretul gazului romanesc a crescut gradual, in baza unui calendar, intrucat era sustinut de stat si profund neconcurential. Concomitent cu acest lucru, Romania ceruse timp ca sa reglementeze ceea ce inseamna a fi consumator vulnerabil, pentru a acorda ajutor acelui segment de populatie care chiar are nevoie. In anul 2016, in urma unei noi intelegeri intre guvernul Romaniei si Comisia Europeana, pretul gazului romanesc a fost inghetat pana in aprilie 2017 la 60 de lei/Mwh, motivul fiind scaderea preturilor la nivel mondial. Daca pretul gazului romanesc ar fi crescut anul trecut conform calendarului, atunci ar fi ajuns sa fie mai scump decat gazul rusesc. Din aprilie 2017, pretul ar fi trebuit, conform calendarului din 2012, sa fi urcat la 72 lei/Mwh si, din 2018, la 78 lei/Mwh.

In schimb, Guvernul a decis eliminarea calendarului si liberalizarea pretului de productie a gazelor naturale, astfel incat pretul acestora a ajuns astazi sa fie chiar si 68 de lei/Mwh, sub ceea ce negociase Guvernul PSD din 2012 pentru anul acesta. In acelasi timp, Comisia Europeana a deschis impotriva Romaniei o investigatie pentru incalcarea legislatiei UE, in primul rand pentru impunerea unor presupuse bariere fizice si comerciale in calea exporturilor de gaze naturale. Mai mult, in primele lui ale anului 2016, DG Concurenta a Comisiei Europene a efectuat perchezitii la sediile Transgaz, Petrom si Romgaz, cu sustinerea specialistilor de la Consiliului Concurentei, pentru aceleasi acuzatii de restrictionare a fluxurilor de gaze naturale. Pentru toate acestea, Romania si companiile sale strategice, mai ales Transgaz, riscau amenzi uriase. Totusi, in urma adoptarii OUG 64/2016 care moderniza piata gazelor naturale in Romania, prin impunerea tranzactionarii pe bursa, Comisia a decis suspendarea procedurilor contra Romaniei pentru incalcarea legislatiei UE, chiar inainte ca dosarul sa fie trimis la Curtea de Justitie. Mai mult, dupa 6 luni de tergiversari, Comisia a oferit Transgaz 180 de milioane de euro pentru constructia BRUA, ajutor nerambursabil, cea mai mare finantare obtinuta vreodata pentru un proiect de infrastructura energetica.

Ce-a facut, insa, Comisia lui Iulian Iancu? Exact opusul! Avand voturi de la PSD, PNL (USL nu moare, doar se reinventeaza) si ALDE, deputatii din Comisia pentru Industrii si-au mentinut dorinta de a intoarce reforma pe dos, si s-au gandit sa acorde monopolul tranzactionarii gazelor naturale catre piata centralizata OPCOM, dandu-le un branci peste bord privatilor de la Bursa de Marfuri, singurii care au dezvoltat bursa de gaze naturale din Romania in ultimele 8 luni.

Amendamentele depuse la OUG 64/2016 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 vor ajunge in plenul Camerei Deputatilor si, daca vor fi votate, pentru tara noastra chiar se va deschide o cutie a Pandorei. OPCOM este o piata centralizata detinuta de statul roman prin Transelectrica. Deputatii din Comisia mentionata mai sus au decis, ieri, ca 70% din piata angro de gaze sa se tranzactioneze pe bursa si numai pe platformele OPCOM iar procentul sa creasca gradual, pana la 100%, cu 10% pe an, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Nu conteaza ca este vorba despre importatori sau producatori interni, toti se vor supune acestei prevederi. Restul de 30% se va putea tranzactiona prin contracte bilaterale dar numai pentru scurta vreme, asa cum am explicat mai sus. Scoaterea din joc a celor de la BRM seamana cu o nationalizare mascata dar, pentru PSD si ALDE, treaba asta are si o alta miza. Comisioanelor de tranzactionare, care pe OPCOM sunt mult mai mari decat pe BRM si care acopera ineficienta platformei Transelectrica, regasindu-se mai usor in factura noastra de gaze, mai ales atunci cand nu ai cu ce a le compara. Chiar daca se vor duce la statul roman aceste comisioane, cred ca te-ai prins ca banii astia nu sunt destinati investitiilor, ci acoperirii de tot felul de gauri si de nebuloase.

Numai anul trecut aceste comisioane s-au ridicat la 25 de milioane de lei, si asta doar pentru tranzactionarea de energie electrica, unde OPCOM are deja monopol! De mentionat ca, pe BRM, se tranzactioneaza peste 70% din consumul national de gaze, insa acest raport va fi inversat odata cu adoptarea amendamentelor. OPCOM este o piata atat de „performanta” incat, in martie 2014, Comisia Europeana i-a aplicat o amenda de peste 1 milion de euro pentru ca a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata romaneasca a facilitarii tranzactiilor de energie electrica pe piata spot, incalcand normele UE in materie de concurenta. Comisia pentru Industrii a mai incercat impunerea monopolului OPCOM pe piata gazelor naturale si in luna mai, insa amendamentele ajunse la Camera Deputatilor au fost aruncate ca un cartof fierbinte inapoi in bratele lui Iulian Iancu. Atunci, Comisia Europeana a criticat puternic intentia lui Iancu de a muta toate tranzactiile angro pe piata OPCOM, considerand, intr-o scrisoare, ca o astfel de masura ar incalca legile concurentei pe piata Uniunii Europene.

Gazoductul BRUA, in pericol sa isi piarda finantarea europeana?

BRUA este cea mai importanta lucrare de infrastructura din tara noastra si este un proiect european menit a asigura securitatea energetica a Uniunii Europene. Gazoductul este un proiect finantat de Comisia Europeana si se poate conecta prin Coridorul Vertical Grecia – Bulgaria cu TAP (Gazoductul Trans-Adriatic), prin care se vor transporta gaze naturale dinspre Marea Caspica, proiect care va fi incheiat la finalul lui 2018, odata cu interconectorul dintre Grecia si Bulgaria. Proiectul BRUA a primit o finantare nerambursabila europeana de 180 de milioane de euro pentru constructie si un grant de 950.000 de dolari directionati de americani catre Transgaz prin Agentia pentru Dezvoltare si Schimburi Economice pentru studiile de fezabilitate. Deci, miza jocului este extraordinar de importanta iar Romania ar deveni peste noapte un hub energetic important si va avea o miza geopolitica super-grea. Nerespectand legile concurentei europene, sar putea ca acest proiect sa isi piarda finantarea europeana iar noi sa ne intoarcem la conditia de a fi pamant de flori.

Fara BRUA, investitia americanilor in Marea Neagra nu mai are rost

Exxon Mobile a descoperit zacaminte importante de gaze in Marea Neagra investind in operatiuni de explorare si de prospectare 1,5 miliarde de euro. In 2018 ar trebui sa decida daca va exploata acele gaze. Romania ar putea sa castige bani frumosi din redevente, din taxele de tranzit si din alte instrumente de taxare daca va implementa proiectul BRUA. Totodata, ar mijloci si o parte din alimentarea Ucrainei cu gaze naturale dinspre Marea Caspica prin BRUA, prin conexiunea Isaccea-Negru Voda. Asta daca ne lasa Comisia lui Iancu si daca domnia sa nu are in plan sa ajunga la noi gazoductul de la compania Eastring, care va aduce gaze de la rusi. Slovacia, membra a Grupului de la Visegrad, a propus construirea unei conducte care va aduce gaze din vestul Europei spre zona balcanica, Romania urmand sa aiba un rol cheie in acest proiect. Gazele acelea din Vestul Europei sunt, de fapt, gaze din surse alternative precum Rusia, Marea Caspica, Iran, Irak, Egipt, Israel si Cipru. Numai bine, asta pentru ca tot vrea PSD sa ne aliniem grupului de la Visegrad. Daca europenii isi retrag finantarea pentru ca aceasta Comisie de Industrii poate ca are alte interese, atunci, pe scurt, adio BRUA, adio americani, sa le uram bun venit rusilor!

Nord Stream 2, lovitura de gratie data Europei de Est

In aceste zile se duc batalii de culise care nici nu ne trec prin cap si despre care nu prea aflam din presa de pe la noi. Avocatii serviciului Juridic al Consiliului Uniunii Europene le-a oferit ditamai ajutorul lobby-stilor care se lupta pentru implementarea Nord Stream 2, un gazoduct care va transporta gaze dinspre Rusia direct in Germania. Acestia au spus ca cei din Comisia Europeana nu au niciun argument legal si nicio competenta in materie ca sa blocheze acest proiect. Opinia Consiliului, datata 27 septembrie, a venit ca un raspuns la un document emis de Comisia Europeana, in care se mentiona ca Nord Stream 2 va da peste cap pietele energetice ale UE in favoarea Rusiei, transformand totodata si tranzitul de gaze din Ucraina intr-un morman de fiare vechi. Pe scurt: BRUA i-ar asigura Romaniei infrastructura necesara de a se conecta cu vecinii sai si ar mijloci la exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagra. Fara BRUA, situatia se va complica. Nord Stream 2 ar ocoli definitiv Ucraina iar gazele rusesti nu vor mai tranzita aceasta tara, cum nu vor mai tranzita nici Romania.

Practic, toata Europa de Est se va alimenta cu gaze naturale din Germania via Nord Stream 2 iar noi vom deveni dintr-o tara de tranzit si producator regional o enclava in bataia vantului, o masea stricata de care nimeni nu are nevoie. Nici macar noii prieteni ai lui Dragnea din Grupul de la Visegrad.. Romania este dependenta, in acest moment, in proportie de 20% de gazul rusesc, dar rezervele naturale de gaze ne mai ajung doar pentru urmatorii 10-12 ani. Cu BRUA si cu Marea Neagra, insa, Romania ar putea face bani frumosi pe care ar putea sa-i investeasca in modernizarea infrastructurii de gaze naturale si catre a finanta alte operatiuni de explorare pentru a descoperi noi zacaminte. In plus, s-ar conecta mai repede cu gazoductele din centrul si vestul Uniunii Europene, mai ales ca are un flux bidirectional. Surplusul ar putea sa finanteze o viata mai buna pentru toti romanii, asta daca sectorul de gaze naturale nu intra iar sub ochiul vigilent al celor care, pana la OUG 64/2016, il gestionau atent, an de an, nu se stie neaparat in beneficiul cui.

Iulian Iancu, „un mare patriot”

In timpul votului de ieri, pesedistul Iancu a fost numit un mare patriot de unul dintre colegii sai deputati de la PNL. Imi este destul de greu sa imi dau seama cat de patriot poate fi cineva care, la prima sedinta de Comisie cand s-a discutat modificarea OUG64, a citit amendamente la aceasta OUG depuse nu de parlamentari, ci de E.On, de Engie si de WIEE, adica de subsidiara Gazprom.

 

Articol scris de Vlad Epurescu

 

Sursa: adevarul.ro

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS