Vocea întregului sector de
upstream din România

Companiile din industria petrolieră spun că avizarea acordurilor petroliere este îngreunată de ministere, care fac comentarii inutile şi nu au specialişti

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) reclamă procesul “extrem de îndelungat şi profund birocratic” de aprobare a actelor adiţionale pentru acordurile de concesiune petrolieră în România, care are un impact negativ asupra investiţiilor, generează pierderi în economie şi reduce numărul de locuri de muncă, a declarat vineri pentru News.ro secretarul general al asociaţiei, Daniel Apostol. Companiile cer astfel modificarea legislaţiei în aşa fel încât să fie prevăzute termene limită şi pentru ministerele îşi dau avizul pentru un acord petrolier. Procesul de avizare al acordurilor petroliere este totodată îngreunat şi de faptul că ministerele fac comentarii inutile şi nu au specialişti, afirmă oficialii ROPEPCA.

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră reprezintă interesele a 19 dintre cei mai importanţi deţinători de acorduri de concesiune petrolieră încheiate cu statul român.

“Una dintre problemele recurente întâmpinate de companiile petroliere pe care dorim să o aducem la cunoştinţă constă în procesul extrem de îndelungat şi profund birocratic de aprobare al actelor adiţionale pentru acorduri de concesiune petrolieră”, a spus Apostol, pentru News.ro.

Reprezentanţii ROPEPCA cer ca în acte normative primare să fie prevăzute şi atribuţiile clare şi termenele de respectat pentru organismele care îşi dau avizul pentru un acord petrolier, astfel încât să fie evitate incertitudinile privind instituţiile implicate sau competenţele acestora.

“A se vedea în acest sens noile atribuţii arondate Secretariatului General al Guvernului, care verifică legalitatea actelor adiţionale”, adaugă Apostol.

Actele adiţionale sunt semnate de către titular şi ANRM, în urma unor negocieri. Actele adiţionale încheiate intră în vigoare la data aprobării lor de către Guvern. Oficialii ROPEPCA spun însă că există o practică de neconsecvenţă cu privire la determinarea ministerelor avizatoare, astfel încât numărul acestora fluctuează fără a exista transparenţă cu privire la criteriile de alocare.

“Acest aspect este de natură a influenţa negativ planificarea operaţiunilor, întrucât inexistenţa unei constanţe în procedura de aprobare a actelor adiţionale afectează planurile operaţionale ale titularilor, care ar trebui să beneficieze de prezumţia de predictibilitate pe termen lung”, spune, la rândul său, preşedintele ROPEPCA, Artur Stratan.

Acesta spune că, pe fluxul decizional, ministerele responsabile cu avizarea actelor adiţionale ridică o serie de comentarii care duc la prelungirea nejustificată a timpului necesar avizării în interiorul Guvernului, astfel că termenele finale din cadrul acordurilor de concesiune sunt depăşite.

Ministerele fac astfel comentarii legate de obligaţia companiei petroliere de a respecta prevederile legale dintr-un anumit domeniu, deşi această obligaţie nu trebuie neapărat menţionată în mod expres.

“Un exemplu ar fi o cerinţă adresată unui titular de a respecta în mod expres o anumită lege, când de fapt întregul acord de concesiune este supus legii române în general, deci a oricărei legi din legislaţia în vigoare în România. Aceste tipuri de comentarii, primite şi comasate de la mai multe ministere, au dus la prelungirea nejustificată a orizontului de timp necesar avizării în interiorul Guvernului, respectiv la depăşirea termenelor finale din cadrul acordurilor de concesiune”, spune Stratan.

El subliniază că activitatea din sectorul petrolier are specificul ei şi nu toate ministerele au specialişti în cadrul lor care pot crea plus valoare în activitatea de avizare a acestor acorduri.

“A face comentarii sterile doar de dragul de a le face, de a ne acoperi şi de a fugi de răspundere prin crearea unei responsabilităţi colective, este o atitudine foarte dăunatoare şi poate avea efecte negative similare hotărârilor din justiţie care favorizează proprietarii de terenuri în defavoarea companiilor petroliere, făcând abstracţie totală de interesul naţional al statului român, adaugă preşedintele ROPEPCA.

Reprezentanţii asociaţiei atrag atenţia că aceste procese pot fi blocate pe termen nedefinit, “cu consecinţe negative profunde atât pentru statul român, cât şi pentru industria de ţiţei şi gaze din România”.

Potrivit ROPEPCA, industria petrolului şi gazelor naturale este o industrie care necesită investiţii de sute de milioane şi chiar de miliarde de dolari pentru ca producţia să fie menţinută la cote de sustenabilitate economică, care se transpune în profit atât pentru stat şi pentru comunităţile relevante cât şi pentru companiile care exploatează zăcămintele naturale.

“Aceste sute de milioane de dolari se regăsesc în economia naţională şi chiar în bugetele publice prin impactul pe orizontală al acestei industrii, care crează şi menţine mii de locuri de muncă. Orice decizie politică care nu încurajează investiţiile în această industrie duce de fapt la pierderi economice la nivelul bugetelor publice cât şi la pierderi socio-economice greu de recuperate”, apreciază conducerea asociaţiei.

Gradul excesiv de birocraţie şi un regim fiscal neprietenos aplicat industriei pot provoca blocaje reale în rândul companiilor petroliere, spune el.

În plus, ele pot genera pierderi de locuri de muncă, la pierderi directe de venituri la bugetele publice (redevenţe, taxe şi impozite). 

“Statul român nu-şi poate permite nici să distrugă această ‘puşculiţă bugetară’, dar nici să o supra-exploateze la nesfârşit fără să încurajeze realimentarea ei”, punctează oficialii ROPEPCA.

Provocările întâmpinate în prezent de industria de ţiţei şi gaze din România generează un impact negativ semnificativ în materie de investiţii care urmăresc descoperirea de noi resurse energetice, atât de necesare în perspectiva contracarării declinului actual înregistrat de producţia internă, a afirmat Apostol.

Provocările sunt atât de natură externă - precum fluctuaţiile la preţul petrolului, conflictele armate care pun mari probleme de securitate regională, actele majore de terorism care aruncă în aer stabilitatea unor pieţe -, cât şi de natură internă, precum stabilitatea legislativă, birocraţia excesivă, fiscalitatea ridicată sau neîncurajarea investiţiilor, potrivit asociaţiei.

Asociaţia consideră că firmele din sectorul de petrol şi gaze sunt supuse astfel unor presiuni interne şi externe, iar riscul de blocaj economic dat de cumulul de factori de presiune poate conduce inclusiv la reducerea numărului de locuri de muncă.

“Pierderea industriei este mai ales o pierdere naţională, să nu uităm că avem zone monoindustriale unde comunităţile depind de exploatarea resurselor naturale - a hidrocarburilor, in special -, iar lipsa politicilor care să încurajeze investiţiile în continuarea proiectelor de exploatare conduce la lipsirea acestor comunităţi de locuri de muncă vitale”, precizează reprezentanţii asociaţiei.

Membrii ROPEPCA deţin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de dezvoltare şi producţie onshore din România, reprezentând în 2014 investiţii cumulate de 1,5 miliarde de euro, o cifră de afaceri de aproape 5 miliarde de euro şi 18.200 de angajaţi.

 

Sursa: News.ro

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS