Vocea întregului sector de
upstream din România

CONFIRMARE: Suprataxarea producatorilor romani de gaze ajunge si la 80%, impozitul pe liberalizare devine permanent

imagineCota de impunere a impozitului pe veniturile suplimentare obtinute de producatorii interni de gaze naturale ca urmare a dereglementarii preturilor de vanzare va fi majorata de la 60% la 80% in situatia in care pretul de vanzare depaseste 85 lei/MWh, cota de 80% urmand sa fie aplicata la veniturile suplimentare obtinute din diferenta dintre pretul practicat si pragul de 85 lei/MWh. In plus, acest impozit, introdus initial in 2013 pe o perioada de un an, care a fost prelungita de atunci in fiecare an cu cate inca 12 luni, va deveni o taxa permanenta, fara limita de aplicare in timp, potrivit amendamentelor aprobat recent de catre Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor la OG nr. 7/2013 prin care Guvernul Ponta a introdus impozitul. Amendamentele au fost introduse de Comisie in raportul la proiectul de lege de aprobare a ordonantei din 2013 si urmeaza acum ca plenul Camerei Deputatilor, camera decizionala, sa se pronunte prin vot asupra draftului de act normativ.

"Impozitul (...) se calculeaza prin aplicarea unor procente de 60% si, respectiv, de 80% din veniturile suplimentare (...), din care se deduc redeventele aferente acestor venituri, precum si investitiile in segmentul upstream. Procentele de calcul al impozitului sunt: a) 60% din venitul suplimentar pentru preturile de pana la 85 lei/MWh inclusiv; b) pentru preturile ce depasesc 85 lei/MWh se aplica un procent de 80% la venitul suplimentar obtinut din diferenta dintre 85 lei/MWh si pretul practicat", este una din modificarile aprobate de deputatii din Comisia de Industrii. In prezent, aceasta cota de impunere este unica, de 60%. De asemenea, a fost eliminata prevederea potrivit careia impozitul "se aplica pentru veniturile suplimentare obtinute pana la data de 31 decembrie 2017, inclusiv", ceea ce inseamna ca suprataxa devine permanenta.

Inca din 17 mai, Profit.ro a scris in exclusivitate despre intentia autoritatilor de a majora si permanentiza acest impozit. Potrivit unui document guvernamental, scopul acestor modificari este "evitarea posibilitatii ca producatorii de gaze sa profite de lipsa unei piete centralizate mature, unde pretul sa se formeze transparent si nediscriminatoriu". Acelasi document releva ca Guvernul intentioneaza sa promoveze anul acesta in august un proiect de act normativ privind supraimpozitarea profiturilor rezultate din exportul de resurse naturale extrase din Romania, promisiune inclusa in programul de guvernare al coalitiei PSD-ALDE.

"In ceea ce priveste impozitarea profitului, o restabilire a echitatii consideram noi ca reprezinta impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, prin adoptarea noii legi a redeventelor, cel tarziu la finalul anului 2017", se mentioneaza in programul respectiv. Odata cu noua lege a redeventelor, in care ar urma sa fie inclusa si suprataxarea exporturilor, impozitul pe veniturile suplimentare obtinute de producatorii din dereglementarea preturilor l gaze ar urma sa fie abrogat.

Pe partea de gaze naturale, insa, acest lucru nu se va intampla timp de mai multi ani, pana cand investitiile in infrastructura de transport care sa permita fizic si tehnic exporturile nu vor fi finalizate si pana nu va incepe exploatarea zacamintelor offshore de gaze din Marea Neagra si a altor resurse noi, care sa majoreze productia interna de gaze la niveluri care sa permita exporturile. In urma modificarii in acest sens a legislatiei, de la 1 aprilie 2017 Guvernul nu mai stabileste pretul cu care producatorii locali de gaze isi vand furnizorilor productia destinata consumatorilor casnici, acesta fiind liberalizat si stabilit exclusiv prin cerere si oferta.

Astfel, a fost eliminata distinctia intre productia interna destinata casnicilor si cea pentru consumatorii industriali, al carei pret fusese liberalizat inca din 2014, iar producatorii nu mai sunt obligati sa puna la dispozitie cu prioritate furnizorilor cantitatile necesare acoperirii consumului populatiei. In schimb, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) continua sa tina sub control pretul final la gaze pe care consumatorii casnici il achita furnizorilor, pretul respectiv fiind in continuare unul fix si reglementat, stabilit de Autoritate.

Engie Romania, fosta GDF Suez Romania, controlata de grupul francez omonim, una dintre cele doua companii care domina industria locala de distributie si furnizare de gaze naturale, a inregistrat in bilantul sau pe 2016 un provizion in valoare de 32 milioane lei pentru a se proteja de perspectiva majorarii in 2017 a pretului de achizitie de catre furnizori de la producatori a gazelor destinate populatiei, ca urmare a liberalizarii acestui pret, fara ca aceste eventuale majorari sa poata fi "pasate" mai departe in preturile finale percepute clientilor casnici, potrivit unui document recent al companiei.

 

Sursa: profit.ro

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Drilling...

While global offshore exploration activity has been flat year-to-date, the situation has been far more buoyant on the Norwegian Continental Shelf...

U.S. Federal Gulf of...

The U.S. Energy Information Administration (EIA) expects oil production in the Gulf of Mexico to set new production records in 2019 and in 2020,...

Brazil: ANP approves...

The ANP has published, in the Official Gazette, the list of the last four companies approved to participate in the 6th Production Sharing Round -...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS