Vocea întregului sector de
upstream din România

CONSILIUL CONCURENTEI: Scutirea de supraimpozitare a operatiunilor petroliere offshore - posibil ajutor de stat

imagineDesi unele proiecte de legi zac cu anii prin Parlament, politicienii nostri au reusit sa se mobilizeze in legatura cu proiectul de lege privind scutirea de supraimpozitare a operatiunilor petroliere offshore si restituirea, sub forma de credit fiscal, a sumelor percepute pana acum, document care se afla, deja, la Camera Deputatilor, dupa ce a fost initiat de guvernul Tudose, la finalul lunii octombrie 2017, si a trecut pe repede inainte de Senat.

In expunerea de motive privind scutirea de supraimpozitare, reprezentantii guvernului sustin ca un cadru de reglementare optim de incurajare a dezvoltarii de noi productii va asigura venituri suplimentare semnificative la buget prin impozitele si redeventele platite de titularii de acorduri petroliere. Din punct de vedere al impactului macroeconomic, expunerea de motive precizeaza generalitati de genul "datorita efectului multiplicator asociat cu industria energetica, magnitudinea investitiilor specifice proiectelor offshore va avea un impact pozitiv asupra economiei romanesti, in general" si "estimam ca dezvoltarea industriei offshore va avea un impact semnificativ pozitiv, asigurand o sursa de venituri semnificativa si sustenabila la bugetul de stat, va crea oportunitati pentru noi locuri de munca si servicii, asigura acces la tehnologii de ultima ora si, indirect, sprijina dezvoltarea infrastructurii de transport nationale si regionale".

Nici urma de cifre concrete privind beneficiile statului in urma aparitiei acestei legi. Unii analisti din piata de energie sustin ca proiectul de lege nu precizeaza in mod clar cat ar castiga statul roman in urma aprobarii acestei legi, in conditiile in care sistemul de redevente nu este gata inca, fiind "dezbatut" prin comitete interministeriale. Fostul ministru al Economiei Gheorghe Simon promitea, in toamna anului trecut, ca intregul pachet legislativ privind reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si hidrominerale va fi revizuit si va fi votat in Parlament in luna februarie a acestui an.

Surse politice ne-au declarat, acum, ca termenul a fost decalat. Astfel, Guvernul trebuie sa transmita proiectul de lege in Parlament pana la finalul lunii martie, iar la Parlament nu se stie cat poate dura dezbaterea si aprobarea legii. La finalul anului trecut, Consiliul Concurentei a transmis Guvernului ca scutirea de impozit pentru operatiunile petroliere offshore ar putea constitui ajutor de stat, iar Ministerul Finantelor Publice ar trebui sa efectueze o analiza: "In privinta facilitatilor fiscale (n.r. art. 18, alin 1), intelegem ca acestea se aplica tuturor titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore. Desi la o prima analiza aceasta prevedere reprezinta o derogare de la sistemul general fiscal, totusi masura ar putea fi considerata neselectiva daca este justificata de logica sistemului fiscal, tinand cont de specificul economic al sectorului implicat.

In acest sens, Ministerul Finantelor Publice ar trebui sa efectueze o analiza care sa demonstreze ca taxarea diferita a titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre offshore reprezinta o practica la nivelul statelor membre, ca este justificata de volumul mare al investitiilor, de costurile semnificative asociate activitatilor de exploatare si de riscul investitional ridicat, precum si ca este proportionala cu beneficiile obtinute de stat pe termen mediu si lung. In cazul in care masura nu poate fi justificata prin prisma considerentelor prezentate anterior, ar putea constitui ajutor de stat care se acorda cu respectarea prevederilor legale nationale si comunitare in domeniul ajutorului de stat". Unele voci au sustinut ca, la prima vedere, prevederile par discriminatorii fata de operatiunile onshore. Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, recent, ca a discutat despre proiectul legii offshore cu o delegatie a companiei petroliere americane ExxonMobil. Dragnea a spus: "Legea a trecut de Senat, o vom analiza in comisia de specialitate din Camera Deputatilor, dar vom mai cere un punct de vedere de la Guvern, ne intereseaza sa vedem care este si castigul statului roman".

Unii analisti sustin ca proiectul de lege este favorabil, in special Petrom, avand in vedere proiectul din Marea Neagra. OMV Petrom si ExxonMobil trebuie sa ia o decizie privind investitiile in proiectul de gaze dezvoltat in perimetrul Neptun din Marea Neagra. Primele estimari arata ca in acest perimetru ar putea fi intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze. In perimetrul Neptun din Marea Neagra, cele doua companii au investit peste 1,5 miliarde de euro, din 2008 pana in prezent.

Eliminarea suprataxarii pentru producatorii de gaze a fost solicitata public, anul trecut, de Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA). Harald Kraft, presedintele ROPEPCA, spunea, in iunie: "Suprataxarea a fost introdusa in 2013 ca o masura temporara pentru perioada crizei economice. Acum, in 2017, taxa a fost majorata (de la 60% - n.r.) la 80% si este pentru o perioada nedeterminata. Este o masura care penalizeaza producatorii interni in fata Gazprom. In plus, Gazprom nu va fi obligat sa vanda 100% din importuri pe bursa. Este o discriminare extraordinara a producatorilor din Romania fata de producatorii din extern".

Guvernul a motivat mentinerea suprataxarii, dupa liberalizarea pietei gazelor de la 1 aprilie 2017, prin necesitatea mentinerii incasarilor bugetare. Atunci, Gabriel Dumitrascu, fostul sef al directiei de privatizare din Ministerul Energiei, spunea ca liberalizarea este o minciuna, atat timp cat nu se renunta si la supraimpozitare. Domnia sa estima ca renuntarea la aceasta taxa s-ar traduce prin neincasarea unor venituri la bugetul de stat de peste 850 milioane lei, anual. Potrivit unor surse din piata, productia de gaze offshore a fost de 686.250 mii mc, in primul semestru din 2017, iar onshore, de 4,74 milioane mc.

De asemenea, productia de titei offshore a fost de 122.496 tone, in primele sase luni de anul trecut, iar onshore 1,64 milioane tone. Noua lege a redeventelor urmeaza sa inlocuiasca actualul sistem de taxare a exploatarii resurselor de petrol si gaze, sistem stabilit inca din anul 2004, cand a fost privatizata Petrom, cea mai mare companie petroliera din tara. Contractul de privatizare a Petrom din 2014 preciza ca nivelul redeventei sa nu se modifice timp de zece ani. 

 

Sursa: bursa.ro

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS