Daniel Apostol, secretar general al asociației petroliere ROPEPCA, susține că sistemul de taxare a activităților petroliere de extracție care urmează a fi propus de Ministerul de Finanțe trebuie să faciliteze investițiile în sectorul de hidrocarburi an de an, investiții care fac posibile dezvoltarea domeniului pe plan național și colectarea sigură a veniturilor de către bugetul de stat. Consultarea de către Ministerul de Finanțe și ANRM a celor direct vizați de sistemul de redevențe îndepărtează riscul impactării negative a afacerilor din domeniu. În plus, mecanismul care va fi definitivat de autorități trebuie să țină cont că redevențele locale sunt deja peste media europeană, iar zăcămintele în activitate sunt bătrâne, fragmentate și necesită investiții foarte mari pentru operare, a declarat Daniel Apostol într-o emisiune la Realitatea TV.
Există consultări cu reprezentanții producătorilor de hidrocarburi pentru a ajunge la un numitor comun între câștigul statului, favorizarea sectorului industrial și beneficii pentru utilizatorul final
“Există seturi de consultări cu reprezentanții producătorilor de hidrocarburi pentru a ajunge la un numitor comun între câștigul statului, favorizarea sectorului industrial și beneficii pentru utilizatorul final”, a specificat Daniel Apostol. Un aspect care nu trebuie scos din calcul este dezbaterea publică, extrem de necesară pe acest subiect sensibil.
”Există riscul de a interpreta aceste convorbiri (între autorități și companii – n.r.) într-o tentă populistă legată exclusiv de câți bani merită statul. Nimeni nu vorbește despre câte miliarde este nevoie ca un anumit sector industrial să producă în continuare bani pentru taxe, impozite și locuri de muncă. E bine totuși că începem să trăim într-o țară în care ne bucurăm că o companie face profit, iar o altfel de gândire ar fi împotriva funcționării societăților comerciale”, a subliniat secretarul general al ROPEPCA.