Vocea întregului sector de
upstream din România

Contractorii petroliştilor şi-au înjumătăţit veniturile şi au intrat pe pierdere

EFECTUL DE DOMINO AL PETROLULUI IEFTIN

Autor: Radu Bostan

 

Furnizorii de produse şi servicii pentru industria petrolieră trec prin cel mai prost an de la criza din 2008-2009 încoace, cu venituri mai mici la nouă luni şi cu 60%, din cauza restrângerii investiţiilor pe fondul preţurilor scăzute la petrol. 

Ief­tinirea petrolului până la mi­nimele din 2008 a afectat nu doar producătorii de hidro­car­buri, ci şi industria conexă care depinde de contractele de foraj, de extracţie şi prospecţiuni. Pe bursa de la Bucureşti sunt listaţi nouă contractori ai marilor companii de petrol şi gaze. Majoritatea au raportat scăderi drastice ale veniturilor, iar unele au intrat pe pierdere.

„Activitatea operaţională a companiei a fost în mod real afectată de contextul economic global în industria de petrol şi gaze, factorul determinant fiind scăderea dras­tică a preţului petrolului brut”.

Afir­maţia aparţine conducerii furni­zorului de servicii la sondă Rompetrol Well Services (simbol bursier PTR), însă descrie situaţia în care se află toţi jucătorii din piaţa dependentă de bu­getele de investiţii ale marilor petrolişti.

Investitorii de pe bursă s-au aştep­tat la rezultate slabe din partea aces­tor companii, iar capitalizarea cu­mu­lată a furnizorilor de produse şi ser­vicii a scăzut cu 30% anul acesta.

Petrolul Brent, referinţa pie­ţei europene, costa ieri 44 dolari/ba­ril, faţă de 80 dolari/baril cu un an în urmă şi 111 dolari/baril în noiembrie 2013.

„Prăbuşirea preţului barilului de petrol a generat efecte în lanţ, princi­palii operatori petrolieri reducându-şi sem­nificativ bugetele operaţionale şi de investiţii“, arată, în raportul trimestrial, repre­zentanţii firmei din grupul Rompetrol.

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol şi gaze din sud-estul Europei, şi-a redus anul acesta investiţiile cu 30%. Primele lovite au fost companiile de foraj, precum Dafora Mediaş (DAFR) sau Foraj Sonde Craiova (FOSB). Apoi urmează producătorii de instalaţii de foraj, ca Upet Târgovişte (UPET), şi firmele care prestează servicii diverse, precum Rompetrol Well Services.

Un al doilea val de tăiere a investiţiilor afectează firmele precum Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), cele care scanează solul pentru a găsi noi zăcăminte, pentru că piaţa este supraalimentată şi nu are nevoie de noi resurse.

Cel mai puternic lovite au fost Dafora şi Condmag Braşov (COMI), două companii controlate de omul de afaceri Gheorghe Călburean, care tocmai dădeau semne că depăşesc efectele crizei generale începute în 2008. Prinse într-un moment vulnerabil, cu datorii mari, cele două companii au intrat anul acesta în insolvenţă, şi-au adâncit pierderile şi au concediat jumătate din angajaţi.

Cu două săptămâni înainte de cererea insolvenţei, Dafora anunţase un acord cu băncile şi firmele de leasing în vederea restructurării datoriilor. Raportul trimestrial relevă însă că acordul nu a mai avut efect, compania a reziliat contractele de leasing şi a renunţat astfel la active tangibile (echi­pamente, clădiri etc.) de circa 73 mi­­lioane de lei.

Doar câţiva dintre furnizorii industriei petroliere au reuşit să se menţină pe profit la nouă luni, însă semnalele nu sunt încurajatoare.

Prospecţiuni, firma care deschide drumul şi altor contractori după ce realizează radiografia solului, se va angaja în viitor în câteva proiecte pentru Petrom şi pentru jucători de talie mică - Hunt Oil şi Alpha Metal Oil & Gas.

„Pentru trimestrul al patrulea al anului curent, Prospecţiuni SA are deja contractată 40% din capacitatea de producţie“, arată reprezentanţii companiei în raportul trimestrial.

Cu oferta de petrol încă prea mare faţă de cerere, iar consumul de gaze naturale în scădere permanentă, cei doi mari cumpărători de servicii, Petrom şi Romgaz (SNG), nu au de ce să apese pedala investiţiilor.

Petrom estimează că preţul petrolului îşi va reveni la 55 dolari/baril în 2016, apoi va urca la 70 dolari/baril în 2017 şi 80 dolari/baril în 2018. Estimări şi mai pesimiste decât acestea au fost date peste cap în trecut

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2015

 

STIRI INTERNATIONALE

Canada: Husky to...

Husky Energy has announced it will resume production from the remaining two drill centres shut in following the November 2018 oil spill offshore...

Norway's production...

Norway's preliminary production figures for July 2019 show an average daily production of 1,799,000 barrels of oil, NGL and condensate, which is an...

UK: Equinor announces...

Equinor and partners announced first oil from the Mariner field in the UK North Sea on August 15. The field is expected to produce more than 300...
STIRI LOCALE

Iorgulescu, AFM:...

Programul pentru instalarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori ar putea demara în...

Programul de iarnă:...

Guvernului României a aprobat luni Programul de iarnă în domeniul energetic, care vizează o...

Hidroelectrica a...

Hidroelectrica a plătit, în ultimii șapte ani, taxe pe apa uzinată în valoare de aprope jumătate...
COTATII OIL & GAS