Vocea întregului sector de
upstream din România

Cu atentia spre criza politica, actul care obliga producatorii de gaze sa vanda intreaga productie pe OPCOM, cu statut de monopol, a trecut in liniste de comisie in Parlament

imagineComisia pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor, condusa de social-democratul Iulian Iancu, a profitat din plin de haosul la nivel politic din ultimele zile si a adoptat raportul privind OUG 64, care viza liberalizarea pretului gazelor la producatori, cu tot cu amendamentele contestate de toate institutiile consultate: Comisia Europeana, Guvern, Ministerul Energiei, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, Consiliul Concurentei etc.

Schimbarile au fost anuntate in premiera de Profit.ro, cu mult inainte pe Insider, si au generat critici din partea tuturor institutiilor. Impotriva instituirii unui monopol al OPCOM pe aceasta piata s-au pronuntat toti actori implicati, de la Comisia Europeana sau Ministerul Economiei la ROPEPCA sau Consiliul Concurentei.

Acum, in timp ce toata Romania era cu ochii pe televiziuni, preocupata de soarta motiunii de cenzura, Comisia condusa de Iulian Iancu s-a reunit marti si a votat cu doar 1 vot impotriva si 4 abtineri raportul privind legea de adoptare a OUG 64, prin care OPCOM devine unicul administrator al bursei de gaze, fiind eliminata de pe aceasta piata Bursa Romana de Marfuri, pe care, asa cum a scris deja Profit.ro, a fost tranzactionat nu mai putin de 81% din volumul de gaze comercializat pe pietele centralizate in primele luni ale acestui an.

Interesant este ca, in timp ce in Comisie era votata acordarea de monopol OPCOM (aflat in subordinea Transelectrica), ANRE punea in dezbatere publica un proiect de regulament si doua proiecte de proceduri privind tranzactionarea pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Bursa Romana de Marfuri (BRM).

Raportul mai fusese adoptat o data, in aceeasi forma, pe 17 mai, insa, in urma presiunilor presei, companiilor, Guvernului, dar si ale Directiei Generale pentru Energie a Comisiei Europene, care i-a si trimis o scrisoare in acest sens lui Iulian Iancu, comisia a decis sa nu mai redacteze raportul si sa-l voteze din nou dupa ce va avea o intalnire cu oficiali ai CE pe tema elaborarii viitoarelor Coduri de Retea. La intalnire, care a fost organizata pe 8-9 iunie, au participat, pe langa reprezentanti ai Directoratului, oficiali ai Ministerului roman al Energiei, ai Transgaz si ai Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), dar si membri ai comsiei de industrii. De altfel, directorul directoratului pentru piata interna de energie a Comisiei Europene, Klaus-Dieter Borchardt, l-a invitat pe presedintele Iulian Iancu sa participe la respectiva intalnire chiar in scrisoarea care i-a trimis-o si in care critica amendamentele adoptate.

La sedinta de marti, 20 iunie, in care a fost votat raportul, a fost prezent si un oficial al ministerului energiei care a tinut sa citeasca din raspunsul trimis de minister comisiei de industrii, in care isi exprima dezacordul cu amendamentele adoptate, care modifica substantial textul ordonantei. In plus, considera ministerul acestea incalca mai multe reglementari europene in domeniu.

Interesant este ca, pe 17 mai, fusesera inregistrate 2 voturi impotriva, cu unul mai mult ca in sedinta de marti, si doua abtineri.

Dincolo de monopolul acordat OPCOM, o alta modificare substantiala adusa de membrii comisiei de industrii Ordonantei de Urgenta este obligarea producatorilor de a tranzactiona intreaga cantitate de gaze pe piata centralizata. Astfel, producatorii au obligatia “sa oferteze si sa tranzactioneze public, transparent si nediscriminatoriu pe pietele centralizate de gaze naturale intreaga cantitate de gaze naturale produsa, mai putin cantitatile aferente consumului propriu tehnologic”.

Motivarea grupului PSD: “Eliminarea barierelor comerciale – toata cantitatea produsa va fi ofertata pe piata concurentiala pe oricare din pietele de gaze naturale organizate”. Astfel, ar urma sa fie eliminate contractele bilaterale intre operatorii economici din domeniul gazelor naturale.

In plus, un alt amendament prevede ca “pe piata angro de gaze naturale, toate preturile si cantitatile stabilite in urma tranzactiilor efectuate pe toate pietele centralizate de gaze naturale, precum si toate preturile si cantitatile din contractele de pe piata reglementata, contractele de export, contractele de import, contractele intragrup, preturile de transfer si cantitatile aferente se fac publice conform reglementarilor ANRE”.

Amendamentele aprobate de comisia de industrii a Camerei Deputatilor modifica substantial OUG-ul adoptat de Guvernul Ciolos, ceea ce va provoca confuzie in randul parlamentarilor care urmeaza sa voteze legea de adoptare a OUG in plen. Daca nu agreeaza amendamentele lui Iulian Iancu, dar sunt de acord cu prevederile Ordonantei, ei sunt pusi in fata unei dileme: fie voteaza pentru si, implicit, si amendamentele Comisiei, fie impotriva si astfel resping nu numai amendamentele, ci si OUG. Pentru ca in plen nu pot fi modificate amendamentele, ci este votat raportul comisiei, adica OUG cu tot cu amendamente.

 

Sursa: profit.ro

STIRI INTERNATIONALE

Rex International...

Rex International has shared its business strategy going forward, after achieving a record profit net of tax of approx. USD26.29 million for the...

UAE: ADNOC awards...

The Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) has announced the award of multi-billion-dollar contracts for the procurement of casing and tubing as it...

GoM: Gulf of Mexico...

Gulf of Mexico Lease Sale 253 generated more than USD159 million in high bids for 151 tracts covering 835,006 acres in federal waters of the Gulf...
STIRI LOCALE

ANRE: Importurile de...

România a importat cu 38% mai multă electricitate în primele cinci luni ale acestui an,...

Profitul net al...

Transportatorul naţional de energie electrică, Transelectrica, a obţinut în primul semestru al...

Transgaz: Conducta de...

Conducta de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) nu va fi gata în luna decembrie 2019,...
COTATII OIL & GAS