Vocea întregului sector de
upstream din România

Cum i-a cedat Romania Rusiei 25% din piata interna de gaze. Mecanismul suspect care loveste si in buget si in economie

Companiile rusesti au ajuns in noiembrie 2016 la o cota de 25% din piata de gaze a Romaniei, fata de doar 5% in ianuarie. Mecanismul care a facut posibil acest lucru e complicat si e greu de stiut, astazi, daca e vorba de incompetenta, rea credinta sau de lipsa de viziune.

Dincolo de cresterea gradului de dependenta, mai exista 2 prejudicii:

  • un prejudiciu bugetar, prin pierderea de catre stat a unor venituri insemnate
  • un prejudiciu economic pentru Romgaz, care a scazut productia si care va avea serioase probleme tehnice si de costuri la reluarea acesteia in punctele pe care le inchide astazi prin pierderea cotei de piata

In functie de actori, situatia are explicatii diferite, dar imaginea de ansamblu este aceeasi: intr-o perioada in care Rusia cauta cu infrigurare venituri sa isi carpeasca economia si sa asigure ”benzina” masinii de propaganda, o mana de ajutor vine din Romania.

Chestiunea in litigiu

Totul a inceput cu Ordonanta 7 din anul 2013 emisa de guvernul Ponta – prin care impunea impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale – in acea perioada de disperare financiara care a dus si la introducerea ”taxei pe stalp”. Urmatorul pas a fost facut de catre conducerea actuala a Ministerului de Finante, in urma negocierilor cu actorii din piata romaneasca, dar – lucru esential!– in alte conjunctura de pret.

Detaliile:
Ministrul de Finante Anca Dragu anunta in urma cu 2 saptamani ca proiectul de lege privind redeventele petroliere a fost finalizat si ca acesta prevede mentinerea nivelului actual al taxarii in domeniu, concomitent cu acordarea unor deduceri pentru investitiile offshore. Aprobarea proiectului a fost lasata insa pe seama viitorului guvern si a viitorului Parlament. In paralel cu acest proiect, principalii actori interni din piata gazelor – Romgaz si Petrom- au solicitat, afirma surse din Ministerul de Finante, modificarea ordonantei care instituie impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale. Demersul a fost bazat pe constatarea ca preturile internationale la gaze au coborat de ceva vreme sub pragul minim de 72 lei/MWh, stabilit in 2013 ca reper in calcularea impozitului de respectiva ordonanta. Ca ”revansa” fata de presiunile constante pe care reprezentanti de marca ai industriei petroliere le-au facut pentru mentinerea nivelului de redevente, conducerea ministerului a decis insa ca ordonanta ramane neschimbata. Dar, ceva se schimbase : tendinta preturilor a fost de a cobori intre timp sub minimul impozitat prin Ordonanta, astfel incat producatorii interni ar fi fost pusi in situatia sa plateasca impozite la un nivel mai mare decat cel care s-ar fi aplicat la pretul de vanzare. In scena intra in acest moment – cel putin in explicatiile oficialilor implicati in mecanism – o prezumtiva teama de Curtea de Conturi.

Rusia, la concurenta cu Romgaz

O interpretare originala a conducerii Romgaz (cel mai important producator intern) asupra semnificatiei pretului minim de 72 lei/MWH (la care se face impozitarea minima prevazuta de Ordonanta 7 din 2013) a dus la aplicarea unor preturi de vanzare care au determinat consumatorii industriali sa se orienteze catre importul de gaze naturale. Autoritatea de reglementare priveste situatia detasat. “Pretul gazelor de import este mai competitiv, iar furnizorii se indreapta spre aceasta sursa. In momentul in care preturile sunt mici, pot intra gaze pana la 40% din import”, sustinea Niculae Havrilet (ANRE) la inceputul lunii noiembrie, la un congres al Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania. Un detaliu aici: pretul gazelor de import e mai
competitiv tocmai pentru ca nu exista suprataxa la un pret mai mare decat cel de vanzare.

Procentul de 40% importuri este o probabilitate, presedintele ANRE prezentand cursdeguvernare.ro situatia la zi: importul zilnic este de 10 milioane mc/zi pentru un consum intern de 40 milioane mc/zi. Asta inseamna ca astazi Romania consuma 25% gaze din import. Importul este asigurat de companii din Rusia. De precizat: potrivit statisticilor oficiale ale ANRE, in ianuarie 2016, importurile contau in proportie de 5% in piata de consum interna.

Nivelul s-a mentinut relativ constant pana in aprilie 2016 (5,96% importuri). Dupa acest moment, pe fondul scaderii preturilor internationale, ponderea importurilor incepe sa creasca pana la nivelul a 25%, comparabil cu cota de piata interna a Romgaz.

imagine

Previziunile oficiale indica o crestere continua a dependentei fata de importuri.

Cum pierde Bugetul minim 300 milioane euro
Ordonanta 7/2013, documentul in discutie, avea ca termen original de aplicabilitate data de 31 decembrie 2014, fiind prorogata in decembrie 2014, respectiv in decembrie 2015 cu cate un an. Termenul de aplicabilitate al ordonantei expira la 31 decembrie 2016. Prin decizia Finantelor de a pastra nemodificata Ordonanta 7, luind in considerare doar efectele pretului minim, dar nu si data pana la care se aplica prevederile actului normativ, bugetul ar pierde de anul viitor venituri importante. Surse din piata energetica au declarat cursdeguvernare.ro ca statul incaseaza din impozitul aplicat pe veniturile suplimentare la gaze mai mult decat incaseaza din redevente.

Romania a incasat in 2015 redevente petroliere si miniere in valoare circa 1,3 miliarde de lei (292 mil. euro). Solutia de urgenta ar fi recursul la traditionala ordonanta decembrista, practicata in ultimii 2 ani. Surse specializate din domeniu afirma ca aceasta ar fi varianta cea mai proasta. ”In mod normal, ordonanta 7/2013 ar trebui modificata fundamental, iar pretul minim de referinta la calculul impozitului, 72 de lei/MWh, ar trebui inlocuit cu pretul de vanzare. Atfel, suntem la extreme, fie avem reglementari rigide, care nu prea au legatura cu piata, fie ne va lipsi reglementarea. Cu riscul aferent pentru buget”, afirma sursele curdeguvernare.ro.

Prejudiciile pentru Romgaz
Ordonanta 7/2013 nu a dat batai de cap Romgaz deoarece, la momentul adoptarii, pretul pe piata nereglementata era mai mare de 72 lei/MWh. Problemele au aparut in 2016, isi aminteste directorul general Romgaz Virgil Metea, odata cu instabilitatea preturilor la gaze naturale si dupa un control al Curtii de Conturi, care a concluzionat ca Romgaz a depasit cota de piata la vanzarea de gaze la populatie.

imagine

Grafic din ultimul raport ANRE disponibil, aprilie 2016

”Tinand cont de fragilitatea la controale, putand chiar sa ni se spuna ca este prejudiciu ce am fi vandut sub 72 lei/MWH, caci Curtea de Conturi vine, iata, sa iti judece afacerea, am decis sa tinem de pret. E drept, productia a scazut cu 25% dar nu exclusiv din aceasta cauza. Am si inmagazinat mult mai putin decat era previzionat”, declara Virgil Metea pentru cursdeguvernare.ro. Seful Romgaz afirma ca, daca nu ar exista ”obstacole”, compania ar putea avea preturi competitive, cu respectarea tuturor indicatorlor de performanta. Surse din piata declara cursdeguvernare.ro ca pozitia conducerii Romgaz este gresita.

”In primul rand, 72 de lei/MWH nu este pret minim de vanzare, ci un indicator de impozitare. Statul taxeaza cu 40% diferenta dintre acest pret minim de 72 lei/MWh si pretul de dinainte de reglementare- 45 lei/MWh. Nu scrie nicaieri ca nu poti vinde cu pret mai mic. Curtea de Conturi nu ar fi facut aceasta greseala”, afirma sursele cursdeguvernare.ro. Aceleasi surse afirma ca scaderea productiei Romgaz s-a realizat prin inchiderea unor exploatari. Abia acum, spun sursele citate, Romgaz ar putea avea probleme cu Curtea de Conturi: ”Daca se inchid exploatari, inseamna ca Romgaz nu va mai plati redeventele stabilite cu Ministerul de Finante- daca nu produci, ce sa platesti?” O problema suplimentara va aparea in momentul in care s-ar decide redeschiderea exploatarii. ”Nu mai exista nicio garantie ca obtii aceeasi productivitate, de regula acesta scade daca inchizi o sonda si o redeschizi”, afirma sursele citate.

Replierea OMV Petrom si componenta inedita de securitate

OMV Petrom a fost compania care a solicitat alaturi de Romgaz modificarea Ordonantei 7/20013. Dupa refuzul Ministerului Finantelor, Petrom nu a insistat. Spre deosebire de Romgaz, care are activitate exclusiva pe piata gazelor, Petrom deruleaza in paralel activitati in domeniul petrolier, avand deci o marja importanta de siguranta.

Din alta perspectiva: Decizia finala privind investitia in perimetrul de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagra, concesionat, in proportii egale, de OMV Petrom si grupul american ExxonMobil, ar putea fi luata in circa doi ani, iar productia pe perimetru ar putea incepe la inceputul deceniului urmator. Ideile sunt continute de raportul de activitate al OMV Petrom Surse din piata afirma ca amanarea deciziei de a investi in exploatarea zacamintelor descoperite in Marea Neagra a fost luata pe fondul incertitudinilor legate de reglementarile in materie care intarzie sa apara in Romania.

ExxonMobil si OMV Petrom detin fiecare 50% din sectorul de apa adanca al blocului Neptun, operat de compania americana. Cele doua companii au anuntat, in februarie 2012, ca au facut o descoperire semnificativa de hidrocarburi in urma forarii sondei Domino-1, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. Companiile au adus platforme pentru prospectiuni in perimetrul din Marea Neagra, platforme relocate azi pe coasta de nord a Africii.

imagine

Principalele focare de instabilitate din Regiunea Extinsa a Marii Negre- Centura instabilitatii de la Marea Neagra

Si componenta de securitate: daca americanii ar fi decis sa inceapa exploatarea offshore, cu iguranta ca problema flotei comune la Marea Neagra era rezolvata pana in acest moment.

Sursa: cursdeguvernare.ro

 

 

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS