Vocea întregului sector de
upstream din România

Cum poate sari in aer piata gazelor: unde-i lege nu-i tocmeala si nici piata concurentiala

Ieri, Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/2012.

Sedinta nu a fost publica, dar se presupune ca deciziile luate vin pe fondul unor consultari repetate cu actorii din piata de gaze naturale, consultari formale in aparenta, caci niciunul dintre punctele de vedere al respectivilor actori nu a fost luat in considerare. „Actorul a iesit in strada”, dar degeaba.

Paradoxal, cu numai cateva ore inainte de a se adopta modificarile la Legea energiei, grupul USR din Parlament a organizat o dezbatere pe aceasta tema, moderata de catre Radu Dudau, coordonator al Strategiei energetice realizate de fostul ministru tehnocrat al energiei, Victor Grigorescu. In urma discutiilor s-a ajuns la concluzia ca nu poate fi facuta o comparatie intre piata de energie electrica si piata de gaze, astfel incat reusitele de la prima sa genereze automat aceleasi efecte si in cea de-a doua.

Ceea ce s-a adoptat ieri in sedinta Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor vine in contradictie cu multe alte drepturi si libertati pe care o piata libera le presupune, inclusiv cu reglementarile europene in domeniu si cu Constitutia Romaniei. In aparenta, punctele cele mai importante ale modificarilor legislative tin de obligativitatea producatorilor de gaze de a-si vinde produsele pe o piata centralizata si faptul ca pentru ” administrarea pietelor centralizate angro – se acorda o singura licenta pentru operatorul pietelor centralizate angro de gaze naturale si una pentru operatorul pietei de echilibrare.”

Publicatia Energy-Center a dezbatut pe larg aceasta intentie de a legifera un singur operator pe piata gazelor naturale, in conditiile in care in momentul de fata exista doi: OPCOM si Bursa Romana de Marfuri. Ambele platforme de tranzactionare (inca nu le putem spune burse) au licenta de la ANRE si tranzactioneaza deja gaze de vreo doi-trei ani. Unii mai putin, altii mai mult. In noile conditii se pare ca va ramane un singur operator (platforma, bursa), dar inca nu stim cine este. Si nici nu conteaza, din punctul nostru de vedere. Conteaza de ce apare aceasta restrictie prin lege, cand concurenta poate defini prin ea insasi cine se preteaza sau nu se preteaza sa faca tranzactii cu gaze? Mai interesant este ca de la restrictionarea platformelor (respectiv eliminarea uneia dintre ele) se poate ajunge mult mai departe, dupa modelul pietei de energie electrica, unde legea obliga ca toate tranzactiile sa se faca pe piata centralizata si contractele bilaterale sa dispara total.

Sigur, in piata de gaze contractele bilaterale isi au rolul lor, mai ales din punct de vedere al investitiilor in noi exploatari, cum sunt cele de la Marea Neagra. Dar asta nu a contat prea mult in viziunea legiuitorului. Riscurile pe care si le asuma un investitor atunci cand concesioneaza un zacamant sunt foarte mari si de aici vine si consecinta faptului ca respectivul investitor trebuie sa aiba posibilitatea de a-si valorifica produsul pe orice piata concurentiala existenta. Din momentul in care un concesionar al unui zacamant gazeifer plateste redeventa statului roman, produsul lui este liber sa circule in piata concurentiala, fie ea interna fie ea externa.

Se pare ca modificarile Legii energiei ingradesc acest drept. Daca este asa inseamna ca vom avea mari probleme in viitorul apropiat. Pe masura ce vom intra in posesia modificarilor aduse la Legea energiei si gazelor vom putea sa analizam obiectiv efectele. Pana atunci insa trebuie sa mentionam ca toate asa zisele dezbateri publice organizate la Camera Deputatilor au fost de fapt simulacre. Publicatia Energy-Center intentioneaza sa realizeze un forum de discutii pe marginea respectivelor modificari si sa culeaga absolut toate informatiile provenite de la actorii pietei de gaze. In curand vom reveni cu amanunte despre proiectul nostru.

 

Sursa: Energy-Center

 

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS