Vocea întregului sector de
upstream din România

Daniel Apostol: Industria are nevoie de predictibilitate legislativă

Noua lege care prevede viitorul sistem fiscal pentru petrol şi gaze, inclusiv redevenţele, este în dezbatere cu industria de profil. Companiile care fac explorare şi producţie de petrol şi gaze au venit cu studii comparative la nivel european. Potrivit lui Daniel Apostol, secretar-general al ROPEPCA, acestea arată că redevenţele din România sunt peste media Uniunii Europene, contrazicând discursuile populiste pe această temă.

Mai jos este transcriptul intervenţiei lui Daniel Apostol în cadrul Ştirilor Realitatea TV, din data de 13 august 2015.

Premierul Victor Ponta a uitat prin sertare mai multe proiecte, pe care le-a catalogat acum câteva luni ca fiind urgenţe. Redevenţele nu au mai fost majorate, iar Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul ar fi trebuit să interzică exportul de lemn a fost transformată în lege şi zace în sertarele Parlamentului. Mai mult, Victor Ponta a uitat să anuleze ordonanţa prin care au fost majorate salariile demnitarilor, iar actul normativ care îi permitea să renunţe la diploma de Doctor a fost modificat în Parlament chiar de către aleşii PSD. Între timp, Victor Ponta a stat mai mult peste hotare decât la Palatul Victoria; a lucrat doar 14 zile în ultimele 2 luni.

Exportul de masă lemnoasă trebuia să fie interzis până la 31 august, în încercarea de a combate defrişările ilegale. Cel puţin asta prevedea Ordonanţa de Urgenţă elaborată în luna mai de Ministerul Mediului. Cum lipsea avizul Ministerului Justiţiei, premierul a atras atenţia că treaba e foarte serioasă: “Cred că dacă vă puneţi mintea la contribuţie, treceţi peste “nu”-ul tradiţional şi găsiţi o soluţie".

Ordonanţa de urgenţă a fost transformată în proiect de lege, semn că nu mai era aşa urgentă. Trimis în Parlament, proiectul zace şi acum în sertare.

Şi redevenţele pentru petrol şi gaze au fost uitate de Guvern: “Noua lege este discutată în primul şi în primul rând cu Banca Mondială, cu Fondul Monetar Internaţional. Va fi pusă în dezbaterea mediului de afaceri la începutul anului viitor, pentru că ştiţi foarte bine acea obligaţie a statului român de a nu modifica sistemul redevenţelor expiră pe 31 decembrie 2014”.

De atunci au mai fost date două termene - februarie şi mai 2015. Ultima promisiune - vom afla noile redevenţe în septembrie.

Supărat că preşedintele nu-şi asumă iniţiativa de a majora salariile demnitarilor, premierul a anunţat că va amâna măsură: “Iau decizia miercuri, ca mărirea aceasta, încă o dată o consider normală, să se facă în acelaşi timp, nu înainte, ci în acelaşi timp cu legea salarizării bugetarilor. Auzind poziţia publică a Preşedinţiei, exprimată de domnul Mihalache, cred că cel mai corect este să amânăm intrarea în vigoare”.

Ordonanţa a rămas în vigoare, iar demnitarii, inclusiv premierul, primesc indemnizaţii triplate de la 1 august.

Tot printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul a creat cadrul legal astfel încât Victor Ponta să poată renunţa la diploma de Doctor. În Parlament însă aleşii PSD au eliminat articolul respectiv.

Vara nu este un moment bun pentru a rezolva problemele urgente. Potrivit jurnaliştilor de la Adevărul, Premierul a lucrat doar 14 zile în ultimele 2 luni, restul timpului a fost împărţit între concedii medicale şi de odihnă.

Dan Apostol, jurnalist economic, în continuare alături de mine în platou. S-a schimbat schimbarea, avea o vorba spirituală premierul Victor Ponta - am mai avut un premier căruia i se spunea fix Răzgaândeanu, dar cum să spun, nici măcar nu ne mai anunţă că s-a schimbat schimbarea. Multe dintre manevrele acestea cu uite legea, nu e legea, sunt aruncate aşa în Parlament şi lăsate acolo până la calendele greceşti. Ce tactică e aceasta?

Daniel Apostol: A te răzgândi nu e un păcat şi a recunoaşte, a-ţi asuma că te răzgândeşti ar fi chiar o virtute. Problema e când te răzgândesti şi nu comunici. Din tot ce s-a enunţat în reportaj, aş vrea să comentez un aspect pentru că mi-e mult mai cunoscut. Apropos de redevenţe, aici ar trebui făcute nişte precizări. Noua lege care prevede viitorul sistem fiscal pentru petrol şi gaze, inclusiv redevenţe, este în dezbatere cu industria de profil. Cei de la Ministerul de Finanţe şi ANRM au cerut companiilor producătoare care fac explorare şi producţie de petrol şi gaze să vină cu puncte de vedere. Oamenii au venit cu mai mult decât cu puncte de vedere, au venit cu studii comparative cu ce se întâmplă în ţările Uniunii Europene. Ce au observat este că avem un discurs populist în România, potrivit căruia am avea redevenţe sub media Uniunii Europene. Adevărul este că dimpotrivă, acestea sunt peste media Uniunii Europene. Aşa arată studiile independente pe care [companiile] le-au arătat. Acum se discută oportunitatea modificării pragurilor de redevenţe pe tipuri de zăcăminte - care sunt mature, care nu sunt mature, care sunt, cum se spune, la frontiera tehnologică. Cum faci să favorizezi continuarea proiectelor de investiţii care îţi aduc locuri de muncă în ţară şi taxe la buget şi în acelaşi timp să câştigi bani imediat şi la buget? Pentru că, deh, construim un buget public pe nişte resurse financiare.

Această amânare, dacă este făcută pentru că se doreşte o mai bună documentare, ne va folosi nouă tuturor. Dacă a fost făcută doar din motiv politicianist, nu foloseşte nimănui. Nici industriei nu foloseşte, pentru că industria are nevoie de un lucru extrem de simplu, predictibilitate legislativă. Industria are nevoie să ştie care este cadrul în care are de jucat, pentru că în această industrie se fac investiţii uriaşe, vorbim de investiţii de sute de milioane de euro pe termen foarte lung.

Moderator: Mi-ar plăcea să vină cu termene de comparaţie, cum s-a întâmplat în Norvegia când vorbim despre resursele lor, da?

Daniel Apostol: Există aceste date comparative pe toate statele Uniunii Europene.

Moderator: Problema este că premierul s-a lăudat că va creşte redevenţele şi când a venit termenul limită nu s-a mai auzit nimic. A apărut această Ordonanţă de Urgenţă, prin care companiile au fost păsuite încă un an de zile pe vechile redevenţe. Pare putred, nu în Danemarca ci în România.

Daniel Apostol: Guvernul va trebui să justifice următoarea decizie politică, proiectul final, pe baza consideraţiilor experţilor pe care îi are în grup.

STIRI INTERNATIONALE

Mongolia: Petro Matad...

Petro Matad has announced the results of drilling and logging operations at the Gazelle-1 well in the north of Block XX, eastern Mongolia and has...

UK: Cairn's Chimera...

Cairn has completed drilling of wildcat well 03/17a-3, known as Chimera. The objective of the well was to prove hydrocarbons in Paleocene Heimdal...

Turkey: Valeura Energy...

Valeura Energy, the upstream natural gas producer focused on appraising and developing an unconventional gas accumulation play in the Thrace Basin...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS