Vocea întregului sector de
upstream din România

DANIEL APOSTOL, ROPEPCA - "Instituirea unui monopol privind activitatea pietelor centralizate este nejustificata in sectorul gazelor"

Instituirea unui monopol privind activitatea pietelor centralizate, respectiv mentinerea unei singure piete centralizate pentru tranzactionarea gazelor naturale, este nejustificata, declara Daniel Apostol, secretarul general al Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), referindu-se la faptul ca Parlamentul intentioneaza sa instituie un monopol de stat pe tranzactionarea gazelor naturale, la fel cu cel existent pe piata energiei electrice, prin aprobarea OUG 64/2016 privind liberalizarea pietei gazelor, care completeaza Legea energiei 123/2012.

In prezent, au licente pentru astfel de tranzactii Bursa Romana de Marfuri (BRM), care este societate privata, si OPCOM, filiala a Transelectrica, unde statul are un pachet de 58,68%. Daniel Apostol a atras atentia ieri, in cadrul unei dezbateri organizate de grupul USR din Senat, ca instituirea monopolului nu este o cerinta impusa de legislatia europeana.

Domnul Apostol a afirmat: "Existenta mai multor piete centralizate este in beneficiul sectorului, intrucat creeaza concurenta, crescand atractivitatea participarii voluntare a actorilor din piata la pietele centralizate. Propunerea de tranzactionare a intregii cantitati de gaze naturale pe pietele centralizate interzice posibilitatea producatorilor de gaze naturale de a incheia contracte bilaterale negociate direct cu furnizorii si traderii de gaze sau cu clientii finali.
Restrictia totala de a incheia contracte bilaterale pe piata de gaze naturale nu exista in alt stat membru al UE. Obligatiile de tranzactionare centralizata a anumitor cantitati din piata, in procente de 30%-40%, sunt caracteristice doar tarilor cu un grad foarte ridicat de dependenta de o singura sursa externa de import. In situatia Romaniei, consumul este acoperit aproape in proportie de 100% din productia interna. Implementarea obligatiei de a tranzactiona intregul volum din gazul natural produs intern pe piata centralizata ar afecta investitiile in sectorul upstream si ar duce la blocarea proiectelor de explorare si productie de gaze naturale precum cele din Marea Neagra".

Daniel Apostol a adaugat ca, potrivit practicii internationale, deciziile de investitii pentru astfel de proiecte caracterizate de angajamente financiare substantiale depind de existenta unor contracte bilaterale multianuale, semnate inainte de inceperea productiei si de luarea deciziei finale de investitie. "Avand in vedere declinul natural al productiei de gaze din Romania, dezvoltarea de noi proiecte este un imperativ economic si de securitate energetica", a spus daniel Apostol, subliniind: "Experienta pietei de energie electrica, unde aceasta obligatie exista inca din 2012, arata ca nu au existat investitii in capacitati de productie cu exceptia celor sustinute prin ajutor de stat, posibilitate ce nu exista pentru productia si dezvoltarea resurselor de gaze. O astfel de obligatie ar limita accesul direct al clientilor finali la sursele interne, ei neavand posibilitatea unor solutii personalizate raportate la nevoile lor de flexibilitate, asa cum acestea exista in contractele bilaterale".

In plus, Daniel Apostol este de parere ca impunerea unei obligatii de transparenta a tranzactiilor genereaza un tratament discriminatoriu pentru producatori in raport cu alti participanti la piata, de exemplu cu furnizorii, care au dreptul sa incheie tranzactii bilaterale cu clientii finali, eliminand dreptul producatorilor de a-si vinde productia prin tranzactii intracomunitare sau export. "Obligatia impusa in sarcina producatorilor de a tranzactiona intregul volum, 100% din productia interna, pe piata centralizata reprezinta o interdictie in calea exporturilor si o bariera a liberei circulatii a marfurilor in spatiul comunitar", a declarat Daniel Apostol, avertizand: "Noi vedem aici un risc major ca Romania sa fie vizata de un nou infringement din partea Comisiei Europene".

* Septimiu Stoica, BRM: "Motorul dezvoltarii este concurenta"

Septimiu Stoica, presedintele BRM, si-a exprimat la randul sau, la evenimentul de ieri, dezaprobarea fata de intentia crearii unui monopol de stat pe tranzactionarea gazelor naturale. Domnia sa a declarat: "Noi suntem (n.r. BRM), in primul rand, o piata. In sine, am avea interes ca bursa, ca operator autorizat, sa fie tranzactionata toata cantitatea de gaze pe piata, inclusiv pe piata noastra, dar pozitia noastra nu este «pentru», astfel ca sustinem ca, dimpotriva, sa nu existe aceasta reglementare, aceasta masura de forta. Intelegand foarte bine care este contextul economic, necesitatea operatorilor de pe piata, credem ca anumite tipuri de contracte, pentru aplicatii specifice, trebuie sa fie realizate in baza unor negocieri, indiferent de dezideratul standardizarii contractului, sa se accepte particularizarile impuse de situatie.

Aceasta este economia reala, viata reala, nu vrem sa transformam piata de gaze sau oricare piata intr-un simplu exercitiu si experiment intelectual". Potrivit domnului Stoica, BRM este operatorul relevant, unde se deruleaza mai bine de 99,9% din tranzactiile cu gaze, si numai diferenta la celalalt operator, OPCOM. "Toti operatorii din piata tranzactioneaza la BRM. Si, chiar in aceasta situatie, care ar putea sa presupuna un avantaj economic pentru noi, nu suntem pentru aceasta solutie", a subliniat Septimiu Stoica, mentionand: "Venim dintr-un mediu privat, stim ce inseamna concurenta, vrem sa atragem participantii pe piata noastra prin plus valoarea pe care o oferim. Motorul dezvoltarii este concurenta". La randul sau, presedintele - director general al BRM, Gabriel Purice, a declarat ca piata pe care o conduce "nu imbratiseaza obligativitatea de tranzactionare a 100% pe bursa de marfuri".

Domnia sa a afirmat: "Nu are nicio logica, niciun sens. Pentru procente limitate, suntem de acord cu aceasta solutie, dar pentru 100%, nu suntem de acord. Noi incercam sa atragem pe piata noastra clientii prin instrumentele si avantajele pe care le oferim, in niciun caz prin obligativitate impusa prin lege". Domnul Purice a mai spus ca nu i se pare normal ca statul sa impuna un monopol, pe care sa il dea unei societati de stat (OPCOM), pe care s-o privatizeze ulterior. "Cred ca aici incalcam orice principiu al oricarei economii de piata. Este aberant sa impui acest lucru. Nu cred ca se intampla undeva un astfel de lucru si este de neacceptat", a atras atentia domnul Purice.

* Havrilet, ANRE: "OPCOM ar putea sa joace un rol mai important in regiune"

Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a adus in atentie elementele care ar fi favorabile, respectiv pe cele negative cu privire la crearea "monopolului" pe piata tranzactiilor cu gaze, respectiv a privatizarii OPCOM. Domnia sa a spus: "Operatorul unic existent pe piata energiei electrice (OPCOM) ar vrea sa aiba acelasi portofoliu cu gaze naturale, ceea ce s-ar traduce in cresterea importantei sale, a valorii sale.
OPCOM ar putea fi vizat de o privatizare, ar putea sa joace un rol mai important in regiune, pentru statele invecinate. Cred ca in scurt timp vom avea contracte de import-export cu Bulgaria si Serbia, care sa fie gestionate de acest operator. Acesta ar fi primul interes care ar justifica solicitarea de a fi luat in seama modificarea legislativa. Un alt element favorabil ar fi faptul ca cel putin producatorul de stat ar fi obligat sa incheie transparent toate contractele, iar suspiciunea ca ar proteja anumite interese, in special consumatorii de energie termica, in scop politic, ar disparea daca toate contractele acestui producator ar fi pe bursa. In plus, s-ar transparentiza contractele marilor jucatori pe piata de aprovizionare". Domnul Havrilet considera ca impotriva ideii de creare a monopolului mentionat sta, in primul rand, contractul de concesiune, care, in momentul incheierii, nu transmite obligatii post-contractare. "Odata platita redeventa pentru gazele naturale, gazele devin proprietatea producatorului, iar proprietatea este aparata de Constitutie.

Acesta poate dispune daca vrea sa vanda pe piata romaneasca sau straina, daca vrea sa transforme productia in gaz lichefiat, sa-l transporte sub aceasta forma, daca vrea sa utilizeze gazele intr-o companie de ingrasaminte chimice. Este dreptul lui. Orice masura care i-ar impune obligatii privind proprietatea nu poate fi decat retroactiva, adica ar fi neconstitutionala", a precizat seful ANRE, adaugand: "Pe piata electricitatii, capacitatile de productie sunt ale investitorilor, nu au concesiune de la statul roman, nu au nicio obligatie. Exista si situatia specifica in care producatorii de energie electrica fie ca sunt de stat, fie ca sunt privati, sunt sustinuti prin masura certificatelor verzi. Exista astfel justificarea de a se pune intreaga cantitate de energie produsa pe bursa, pentru a transparentiza si a se putea calcula cu eficienta nivelul ajutorului pe care il solicita, lucru care nu este specific industriei gazelor". In plus, spune domnul Havrilet, daca Parlamentul va decide in favoarea unui singur operator pentru tranzactiile cu gaze, "ar fi vorba de retroactivitate", pentru ca ar trebui retrase licentele existente. "Daca nu se retrag licentele prin lege, autoritatea de reglementare va trebui sa le retraga, ori noi nu avem acest drept din punct de vedere constitutional", a precizat domnul Havrilet. Mentionam ca, recent, reprezentantii BRM au transmis Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor o adresa, cerandu-le parlamentarilor sa renunte la completarea legii nr. 123/2012 cu introducerea licentei unice de operator de piata centralizata de gaze naturale, "care risca sa instituie un monopol absolut pe ambele piete energetice din Romania (energie electrica si gaze naturale), piete care in mod normal trebuie guvernate independent fara influente din interior sau administrari comune".

Sursa: Bursa.ro

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Drilling...

While global offshore exploration activity has been flat year-to-date, the situation has been far more buoyant on the Norwegian Continental Shelf...

U.S. Federal Gulf of...

The U.S. Energy Information Administration (EIA) expects oil production in the Gulf of Mexico to set new production records in 2019 and in 2020,...

Brazil: ANP approves...

The ANP has published, in the Official Gazette, the list of the last four companies approved to participate in the 6th Production Sharing Round -...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS