Vocea întregului sector de
upstream din România

Daniel APOSTOL, Secretar General ROPEPCA: “O povara fiscala mai mica este de natura sa incurajeze investitorii”

 

“O povara fiscala mai mica in cazul zacamintelor de petrol si gaze mature si al celor epuizate este de natura sa incurajeze investitorii”

Conform unui nou proiect legislativ care ar urma sa fie definitivat in aceasta vara de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Ministerul Finantelor Publice, se aduc modificari importante sistemului de taxare a unor companii care exploateaza, in anumite conditii, zacaminte de petrol si gaze naturale. Pe aceasta tema, secretarul general al Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), Daniel APOSTOL, ne-a declarat:

- Sunt cateva luni bune de cand dezbaterea pe noul pachet fiscal destinat industriei de petrol si gaze se poarta atat in plan public, cat mai ales la masa tratativelor si a consultarilor dintre autoritati si reprezentantii industriei de profil. Vreau sa atrag atentia asupra unei noutati si sa salut, in acelasi timp, pasul facut in constructia noii legi: presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), domnul Gheorghe Dutu, a precizat intr-un recent interviu ca firmele de profil care vor face explorari sau exploatari la mare adancime in largul marii, precum si companiile carora le vor fi concesionate perimetre epuizate vor beneficia de reducerea unor taxe. Vreau sa semnalez ca, prin aceasta declaratie, seful ANRM confirma ca echipa comuna a Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si a Ministerului Finantelor Publice da un semn ca intelege solicitarile investitorilor, in sensul in care noul regim fiscal ar trebui sa tina cont de gradul ridicat de risc al investitiilor si de natura zacamintelor. Un regim fiscal care prevede o povara fiscala mai mica in cazul zacamintelor mature si al celor epuizate este de natura sa incurajeze investitorii sa faca cheltuieli majore de capital in tehnologii moderne, avansate, costisitoare, care ar putea asigura productia astfel incat, pe lantul economic, sa existe o continuitate a locurilor de munca, precum si a veniturilor la bugetul de stat.

Odata cu finalizarea proiectului de lege de catre ANRM si Ministerul de Finante urmeaza si dezbaterea parlamentara. Acolo, se va decide varianta finala a noului regim fiscal petrolier, care – la faza actuala – propune in principiu doua directii de taxare la care vor fi supusi titularii de concesiuni: pe de o parte, aplicarea de redevente in trepte, in functie de valoarea bruta a productiei trimestriale, iar – pe de alta parte – o supra-taxare a profitului suplimentar al companiilor, calculat la un nivel prestabilit.

Sunt inca in discutie si in realizare de simulari bugetare: definitia bazei de taxare, definitia categoriilor de investitii deductibile, cota de impozit, scala de redevente. Clarificarea in acest domeniu este asteptata atat de investitori, cat si de opinia publica. Mai mult, limpezirea problemei redeventelor si a taxarii industriei de petrol si gaze este si necesara, in contextul unor discursuri politicianiste care mentioneaza doar nevoia de finantare a bugetului si uita nevoia de continuare a proiectelor de investitii ce pot finanta bugetul. Riscul unui discurs populist este in crestere intr-o toamna pre-electorala, iar cadrul fiscal impus industriei poate juca un rol de agent electoral, desi – inainte de toate – este un factor decisiv pentru sustenabilitatea operatorilor din sectorul petrolier. Am mai spus ca algoritmul de impartire a veniturilor petroliere trebuie sa se faca echitabil si in castigul tuturor partilor implicate: stat, investitori, consumatori. Și, mai ales, trebuie sa se stabileasca pe termen lung, astfel incat sa ofere stabilitate si predictibilitate fiscala contribuabililor. Un proiect petrolier are o durata de viata de peste un sfert de secol, iar derularea investitiei inseamna cheltuieli majore de capital inca din faza de explorare. Riscul asumat in proiecte petroliere, mai ales in cele offshore, este unul crescut, iar realizarea ROI (return-on-investment) se masoara cel mai curand in decade, nu in luni sau ani si de aceea regimul de impozitare este extrem de important, cu impact considerabil pe termen lung. (Daniel Negut)

Sursa: Business-adviser.ro

STIRI INTERNATIONALE

Rex International...

Rex International has shared its business strategy going forward, after achieving a record profit net of tax of approx. USD26.29 million for the...

UAE: ADNOC awards...

The Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) has announced the award of multi-billion-dollar contracts for the procurement of casing and tubing as it...

GoM: Gulf of Mexico...

Gulf of Mexico Lease Sale 253 generated more than USD159 million in high bids for 151 tracts covering 835,006 acres in federal waters of the Gulf...
STIRI LOCALE

ANRE: Importurile de...

România a importat cu 38% mai multă electricitate în primele cinci luni ale acestui an,...

Profitul net al...

Transportatorul naţional de energie electrică, Transelectrica, a obţinut în primul semestru al...

Transgaz: Conducta de...

Conducta de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) nu va fi gata în luna decembrie 2019,...
COTATII OIL & GAS