Vocea întregului sector de
upstream din România

De ce ne trebuie o piata competitiva de energie

imagineAsistam de ceva vreme la o lunga polemica in mediul politic cu privire la oportunitatea unei piete liberalizate si competitive a energiei (electrice, gaze naturale) versus necesitatea pastrarii unui control etatist asupra sectorului, care sa furnizeze societatii mai multa stabilitate si securitate. In plus, polemica este alimentata – precum gazul turnat pe foc – de factori de presiune externi, precum amenintarea cu infringement din partea Comisiei Europene. Dar dincolo de obligatiile asumate de Romania ca membru al Uniunii Europene, consider ca este inainte de toate interesul economiei romanesti sa reuseasca sa creeze o piata competitiva. 

Este nevoie de un mediu care sa stimuleze investitiile in sectorul de explorare si de productie, sector care a atras in ultimii ani in mare masura atentia investitorilor internationali. Avem un sector gazier care se confrunta an de an, in partea de productie, cu o rata negativa de inlocuire a rezervelor (Romania produce din ce in ce mai mult din zacaminte care au un orizont de viata de productie tot mai limitat). Nicio economie nu poate sa atraga investitori decat daca dispune de o piata competitiva, transparenta, diversificata. In plus, mai este nevoie si ca producatorii autohtoni de energie sa aiba “iesire” la o piata regionala, mai extinsa, sa poata exporta si maximiza profitabilitatea investitiilor realizate.

Dar nu vorbim aici doar de interesul producatorilor de a opera intr-o piata deschisa, competitiva. Interesul major, de care trebuie sa tina cont politicienii si autorii de politici publice destinate energiei, interesul ultim, asadar, este al consumatorului final. Logica pietei libere transparente si competitive este sa ofere consumatorului cea mai buna solutie, afacere sau pret. Pe consumator nu-l intereseaza prea mult cine, cum si de ce ii aduce in casa molecula de gaz metan sau fluxul de energie electrica; dar il intereseaza in fiecare clipa ca la el acasa sa ajunga cele mai bune servicii energetice: curent electric si gaz natural la cel mai bun pret posibil. Gazul poate veni deopotriva din productie autohtona sau din tranzactii pe piata globala, dar important este sa ajunga la consumator la cel mai bun pret posibil. Iar acest lucru este imposibil de realizat daca Romania nu este activa intr-o piata deschisa, dinamica, competitiva. Evident, asta daca nu cumva Romania mileniului III isi propune sa intoarca mersul istoriei, sa nationalizeze mijloacele de productie, sa inchida pietele si sa-si “protejeze” cetatenii in fata „capitalismului muribund si in putrefactie”, precum in anii ‘50, cand stalinismul ne impunea “libertatea”.

Liberalizarea si nu piata inchisa puternic etatista deschide sansa consumatorului final de a primi produsul si serviciile la cea mai buna calitate si la cel mai bun pret. Piata deschisa, liberalizata duce in mod logic la alinierea preturilor la nivel regional, la o sincronizare a pulsului pietelor de tranzactionare vecine, pe principiul “vaselor comunicante”, cum spunea recent analistul de piata energetica Radu Dudau. Recent, anul 2016 ne-a demonstrat functionarea “vaselor comunicante”: pretul gazului metan pe pietele regionale a fost sub pretul productiei interne, ceea ce prin simplul efect al schimburilor comerciale a dus la marirea importurilor. Dar, pentru prima data, Romania nu a importat pentru ca era in deficit de productie, ci pentru ca marii furnizori de gaze care opereaza in Romania au preferat sa achizitioneze un gaz mai ieftin decat cel oferit de piata autohtona, la pret inca reglementat. S-a intamplat si intr-un context international favorabil, al pretului mic la titei (care trage dupa sine pretul la gaze).

Pentru dezbateri oneste

Astazi constatam o usoara revenire a cotatiilor titeiului pe pietele internationale, ceea ce aduce si o crestere a preturilor indexate pentru gaz. Scumpirea se suprapune firesc pe variatia sezoniera, la fel de fireasca, nu cred ca mai e cazul sa ne miram (si sa speriem intreaga societate, totodata) ca iarna aduce cu sine o crestere a pretului gazelor. Dar este important sa intelegem ca liberalizarea pietei aduce si beneficii odata cu dinamica economica sanatoasa, nu aduce doar crize, temeri si nervi. Iar panica indusa de politicienii cu discursuri populiste trebuie inlaturata prin intelegerea faptului ca intr-o piata europeana dinamica, deschisa, consumatorii vulnerabili (cu venituri reduse, cei loviti de spectrul saraciei) trebuie protejati, compensati si asistati deopotriva prin legislatia europeana (al treilea pachet energetic), dar si prin politici publice autohtone care sa construiasca mecanisme de solutii sociale.

Din pacate, dezbaterea publica din Romania nu este onesta, transparenta si cu argumente corecte pe masa. Mai curand asistam la schimburi de opinie si dueluri de replici dure, purtate adesea din perspective personale. Este foarte important si util pentru societate ca, printr-o discutie onesta, de buna credinta, bazata pe date, cifre si argumente, sa se poata prezenta care sunt avantajele schimbarilor legislative, cu ce sunt mai bune politicile publice propuse de Romania fata de ceea ce pietele internationale au exersat si au demonstrat ca fiind functional si eficient. Apoi, nu in ultimul rand, Romania trebuie sa se priveasca in oglinda si sa decida ce prezenta isi asuma in UE, ce fel de stat membru este si mai ales ce fel de economie construieste. 

de Daniel Apostol, secretar general ROPEPCA

 

Sursa: energynomics.ro

STIRI INTERNATIONALE

Mongolia: Petro Matad...

Petro Matad has announced the results of drilling and logging operations at the Gazelle-1 well in the north of Block XX, eastern Mongolia and has...

UK: Cairn's Chimera...

Cairn has completed drilling of wildcat well 03/17a-3, known as Chimera. The objective of the well was to prove hydrocarbons in Paleocene Heimdal...

Turkey: Valeura Energy...

Valeura Energy, the upstream natural gas producer focused on appraising and developing an unconventional gas accumulation play in the Thrace Basin...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS