Vocea întregului sector de
upstream din România

De ce vor producatorii din Marea Neagra conectarea a cat mai multor locuinte la reteaua de gaze. Harald Kraft, ROPEPCA: „Totul tine de cresterea consumului”

imagineRomania poate sa devina in urmatorii ani unul dintre cei mai importanti producatori de gaze naturale din Uniunea Europeana. Pe langa proiectele tehnice de infrastructura si legile aflate in dezbatere in Parlament si care vor influenta piata de gaze naturale, guvernantii trebuie sa configureze si o strategie coerenta pentru ca tara noastra sa beneficieze din plin de avantajele investitiei OMV-Petrom si Exxon in Marea Neagra. Ultimele evolutii de pe acest „front” au dat nastere la foarte multe intrebari si speculatii.

Ce efecte va avea asupra productiei offshore decizia Ungariei de a bloca prelungirea pana in Austria a gazoductului BRUA? Va conduce spre o crestere a preturilor pentru consumul casnic decizia ANRM de a stabili ca referinta pretul la care se tranzactioneaza gazul in hubul din Baumgarten? Ce potential are exploatarea de hidrocarburi din Marea Neagra si de ce prefera producatorii piata interna, in detrimentul importurilor? Cine este responsabil pentru racordarea la retelele de gaze naturale a gospodariilor care nu au acces la aceasta solutie de energie?

Am vrut sa aflu si punctul de vedere al reprezentantilor producatorilor, asa ca am vorbit, in acest sens, cu Harald Kraft, presedintele ROPEPCA (Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera). 

Adevarul: Exista aceasta temere generata in spatiul public ca vin doua companii straine care vor sa exploateze gazul si sa ne lase fara el. Pana la urma, este sau nu piata interna prima optiune pentru producatorii din Marea Neagra? Care este potentialul si care este argumentul economic pentru aceasta alegere?

Harald Kraft: Este mult mai profitabila piata interna! Ea va fi intotdeauna preferata de toti producatorii. Sa luam ca exemplu ca vrem sa exportam gazul natural in Europa de Vest. Pai, exista un tarif de transport, care va manca din profit. Din acest motiv, piata interna va fi intotdeauna prima optiune pentru un producator. Exportul se face numai daca nu exista alta solutie sau daca piata externa este mai atractiva. In prezent, nu vedem acest lucru, dar daca productia din Marea Neagra nu va putea fi absorbita 100% de piata interna... Mai luati in considerare ca avem si o productie onshore in declin, chiar daca s-a mai atenuat, datorita investitiilor. Putem sa mai producem inca 20 de ani gazele din onshore. Sunt convins, insa, ca, pentru producatori, piata interna va fi preferata.

Adevarul: Care este potentialul pentru piata interna?

Harald Kraft: Este greu de estimat. Totul tine de capacitatea de crestere a consumului. In prezent, avem o productie de aproximativ 11 miliarde de metri cubi si un consum de 11.5 miliarde. Am importat foarte putin in ultimul an. Speram sa creasca substantial consumul in Romania.

Adevarul: Si ce ar trebui sa faca statul roman pentru a creste consumul de gaze naturale, si ma gandesc aici atat la consumul casnic cat si la cel industrial?...

Harald Kraft: Avem doua efecte. Pe de-o parte, reteaua de distributie de gaze trebuie sa se extinda. Pe de alta parte, avem eficienta energetica. Daca locuintele sunt mai bine izolate, va scadea consumul individual. Aceste doua componente trebuie sa fie in echilibru. Consumul poate sa mai creasca si gratie dezvoltarii economice. Consumatorii foarte mari au fost cei din industria de ingrasaminte, iar in prezent mai sunt doar doi. Adevarul: In Romania exista un numar foarte mare de locuinte care nu sunt conectate la retelele de gaze. In acelasi timp, investitia din Marea Neagra este asociata de foarte multe voci cu exportul. Au existat discutii intre producatori si statul roman in ideea in care, ok, daca prima optiune este piata romaneasca, cum se poate pregati statul pentru momentul productiei, pentru a absorbi cat mai mult din cantitatea extrasa din Marea Neagra?

Harald Kraft: Eu sunt convins ca o mare parte din gazele din Marea Neagra vor ramane in Romania. Daca este sa ma refer la exemplul dumneavoastra, aceste locuinte, cele mai multe, sunt in zona rurala. La mijloc este, insa, o chestiune de rentabilitate. Sa faci o retea de distributie pentru 15 sau 20 de case s-ar putea sa nu fie viabil economic. Doar ca asta nu este treaba producatorilor. Aici este treaba furnizorilor.

Adevarul: Puteti detalia?

Harald Kraft: Pai, ei sunt cei care dezvolta reteaua. Hai sa o luam altfel. Daca doriti sa racordati un sat la sistemul national de transport pentru distributie, primarii, Unitatile Administrativ-Teritoriale trebuie sa elaboreze un studiu de fezabilitate care sa demonstreze ca este rentabil, chiar daca adevarul suna foarte dur. Initiativa trebuie sa porneasca de la primari, in forma agreata de ANRE. Apoi, acest studiu va fi inaintat la Ministerul Energiei, pentru aviz. Daca primeste aviz, atunci se demareaza o licitatie publica la care vor fi invitate firmele interesate sa depuna oferte de a dezvolta reteaua de distributie. Daca proiectul nu este viabil economic, nu va veni nimeni!
Adevarul: Investitia din Marea Neagra ar putea determina scaderea pretului la gaz pentru consumatorii casnici?

Harald Kraft: Piata va hotari asta. Acolo unde este mai multa concurenta, da, pretul scade. Ideal pentru tara ar fi sa exportam gazele prelucrate. Am avea niste consumatori industriali mari la tarmul Marii Negre. Ma gandesc la industria chimica, la petrochimie, ingrasaminte... Existenta rafinariilor care sa prelucreze gazul natural produs din Marea Neagra ar fi in interesul Romaniei. Si producatorii ar imbratisa aceasta solutie.

Adevarul: Oamenii se intreaba cum de am ajuns noi, din prima tara din lume care a extras petrol, sa ne trezim ca vin niste companii straine sa faca asta la noi in tara? Ce a pierdut Romania in acesti ani si ce ar putea invata din know-how-ul cu care vor veni aceste companii?

Harald Kraft: Trebuie sa facem o mica diferentiere. Romania are know how in productia offshore, dar la o adancime mica. Daca vorbim despre proiectul Exxon, adancimea apei la care se face productia este foarte mare. Sunt peste 1000 de metri. Sunt doar 6-7 companii la nivel mondial care au aceasta experienta si competenta. Este foarte complicat si foarte scump.

Adevarul: Costul ridicat al investitiei nu se va reflecta si in pret? 

Harald Kraft: Da, va fi mare costul, dar trebuie sa luam in calcul ca si productia va fi mare. In acest caz, pretul specific pentru mia de metri cubi va fi rezonabil. Nu va fi mic, nu va fi ieftin, dar va fi rezonabil.

Adevarul: A starnit multa rumoare vestea ca doua posibile firme maghiare au rezervat capacitatea pe interconectorul Horia – Csanadpalota. Producatorii din Marea Neagra au participat la licitatia pentru rezervarea de capacitate pe aceasta ruta?

Harald Kraft: Da, au participat. Dar vreau sa va spun ca Transgaz a actionat 100% corect. A aplicat legislatia romaneasca si cea europeana. A fost o procedura normala pe plan international. Cele doua firme maghiare au facut oferta cea mai buna. A fost un proces foarte transparent. Transgaz a facut o treaba foarte buna iar cele doua firme maghiare au depus cea mai buna oferta. Din pacate, in prezent, BRUA se termina la granita cu Ungaria. In acest caz, daca vor ajunge gazele in Ungaria, cele doua firme vor avea un anumit avantaj. Nu ar fi bine daca BRUA nu s-ar extinde pana in Austria, spre Baumgarten, acolo unde avem conexiune cu piata din Europa de Vest. Dar, sa ne reamintim ca nu traim, insa, pe o insula izolata, ci traim intr-o piata comuna.

Adevarul: A existat vreo negociere intre companiile producatoare din Marea Neagra si aceste doua companii pentru vanzarea de gaze naturale?

Harald Kraft: Nu stiu. Trebuie sa-i intrebati pe producatori.

Adevarul: Reformulez. Daca aceste firme maghiare nu vor reusi sa incheie contracte cu producatorii pentru resursa de gaze, ce se va intampla?

Harald Kraft: Procedura europeana spune asa: daca nu folositi capacitatea pentru care ati contractat, o veti pierde si altcineva o poate prelua. Daca nu o folositi, se va relua licitatia pentru alte firme interesate. Eu am ramas surprins cand am vazut televiziunile atacand Transgaz. Compania a actionat absolut corect. A avut un comportament solid, international si transparent.

Adevarul: Stabilirea pretului de referinta al gazelor in raport cu cele din hubul din Baumgarten vine dupa ce proiectul Legii Redeventelor stabilea ca referinta oscilatia pretului la titei in stabilirea pretului la gaz si cotatiile de pe Bursa OPCOM, acolo unde nu s-a tranzactionat, de fapt, nicio molecula de gaz. Pana la urma, nu a fost o solutie mai buna varianta la care s-a ajuns?

Harald Kraft: Orice taxa trebuie sa se plateasca la nivel realizat, nu la un venit fictiv, calculat. Si la salariu este la fel. Nu platim taxe pentru un salariu de referinta, ci la cel real. Din aceasta cauza, noi, producatorii, suntem absolut impotriva sa folosim un pret de referinta care rezulta din tranzactiile din strainatate. Noi nu avem o legatura cu Baumgarten, in prezent. Un hub este un loc de tranzactionare pentru traderi. Asta inseamna ca acelasi volum de gaz este tranzactionat de mai multe ori iar asta va avea un impact pe pret. Intr-un hub de gaze, pretul include si tariful de intrare in sistemul de transport si tariful de transport. De ce trebuie sa platim redeventa in baza unui tarif de transport din Austria? Apoi, ANRM nu a luat in calcul pretul pentru ziua urmatoare. In niciun caz nu poate sa fie o referinta.

Adevarul: De ce spuneti asta?

Harald Kraft: Un producator are interesul sa aiba contracte pe termen lung. Daca va uitati pe Bursa Romana de Marfuri, veti vedea ca niste furnizori mari au cumparat contracte pe termen lung pana la 31 martie 2019. Poate va amintiti in urma cu un an, cand pretul energiei electrice a explodat la bursa (n.r. OPCOM). A avut loc pe piata pentru ziua urmatoare, care este un mediu foarte volatil. Nu reprezinta realitatea pietei.

Adevarul: Cu cei de la ANRM ati mai avut discutii dupa aceasta decizie?

Harald Kraft: Da, iar ei au inteles ca nu suntem multumiti de modul in care stabilesc pretul de referinta. Contiuam discutiile sa ajungem la o solutie mai potrivita. Din punctul nostru de vedere, cea mai normala ar fi sa platim redeventele la venitul realizat. Daca statul insista un pret de referinta, el ar trebui sa fie calculat in conformitate cu piata din Romania, iar cea mai buna varianta ar fi cel de la BRM, pentru ca toate datele sunt transparente. S-au tranzactionat anul trecut 66 de milioane de Mwh, este mai mult de jumatate din consumul tarii. Avem o referinta interna foarte buna.

Adevarul: Daca lucrurile raman asa, credeti ca aceasta schimbare va conduce catre cresterea preturilor la gaze pentru consumatorul casnic pe plan intern?

Harald Kraft: Nu este exclus! Pe BRM, Engie a cumparat cu 77 de lei/MWh. Asta inseamna 16,7 euro. Daca ne uitam pe bursa din Baumgarten, cotatiile pentru mai 2018 sunt 18,9 euro.

Adevarul: Spuneti ca sunt premize ca pretul de productie sa urce in Romania, pentru a se alinia la pretul de referinta de pe piata din Baumgarten? Adica, tinand cont de modul in care ANRE stabileste pretul pentru consumatorii casnici, ne putem trezi cu presiuni din partea furnizorilor ca aceasta autoritate sa mareasca pretul final?

Harald Kraft: Sigur! Pentru ca si furnizorul va dori sa isi apere profitul.

Adevarul: Dar statul roman a luat aceasta decizie pentru a mari suma de bani colectata din redevente, corect?

Harald Kraft: Nu este exclus! Evident, statul va beneficia de o redeventa mai mare.

Adevarul: Cunoasteti informatii despre existenta unui proiect de reorganizare a ANRM?

Harald Kraft: Institutia ne-a anuntat ca, in Parlament, se va initia un proiect de reformare a ANRM. Agentia se va transforma dintr-o institutie aflata in subordinea Secretariatului General al Guvernului intr-o autoritate cu un control mai mare, o putere mai mare, cu o organigrama mai mare si cu mai multi angajati in teritoriu. Va fi plasata sub controlul direct al Parlamentului, la fel ca ASF si ANRE. Noi salutam asta. In momentul de fata, ANRM este doar un corp subordonat SGG.

Adevarul: Nu credeti ca aceasta autoritate va fi fragila in fata influentelor politice? 

Harald Kraft: Ea deja este fragila politic. Sub autoritatea Parlamentului, se va respecta configuratia votului popular. Fiind in subordonarea directa a Guvernului, este limpede ca este subordonata majoritatii care sustine Executivul la un moment dat. In subordonarea Parlamentului, numirile vor trebui respectate algoritmul politic de formare a Parlamentului.

Adevarul: Revenind... In Romania exista perceptia ca producatorii de petrol si gaze platesc cele mai mici redevente din Uniunea Europeana.

Harald Kraft: In ultimul studiu Deloitte, putem observa ca Romania este in partea de sus a clasamentului. Asta fara suprataxa de 60% pe veniturile suplimentare si fara impozitul pe cifra de afaceri in valoare de 0.5%. De fapt, statul colecteaza mai multi bani din suprataxare decat din redevente.

Adevarul: Reprezentantii Curtii de Conturi spun ca modul in care ANRM a stabilit si reglementat pretul de referinta al gazelor naturale, luat in calculul redeventei, „nu poate fi considerat in interesul statului roman” si ca bugetul a fost prejudiciat cu 7 miliarde de lei.

Harald Kraft: Trebuie sa intelegem corect despre ce este vorba. Chiar daca ANRM nu a elaborat o noua metodologie de calcul, asta nu inseamna ca s-a creat un prejudiciu. Operatorii s-au conformat legii si au platit maximul dintre pretul de referinta si pretul efectiv realizat pe piata. Nu inteleg cum Curtea de Conturi a putut sa identifice un prejudiciu acolo unde s-a respectat legislatia. Legea spune foarte clar ca redeventa se plateste la maximul dintre pretul de referinta si cel realizat. Daca am accepta idee acelui prejudiciu e ca si cum am lua un pret fictiv si am calcula un prejudiciu raportat la ceva fictiv, nu la ceva real, stabilit de lege.

Adevarul: Raportul Curtii de Conturi mai spune ca „au fost constatate cazuri in care productia de titei sau gaze naturale nu a fost masurata in mod sistematic, conform prevederilor acordurilor petroliere, si implicit cantitatea extrasa nu a fost posibil a fi stabilita in mod real”.

Harald Kraft: Productia este masurata zilnic, la intrare in SNT. Fiecare producator, pentru consumul intern, trebuie sa aiba un contor omologat, calibrat, care sa masoare consumul intern tehnologic. Productia a fost, cu siguranta, raportata. Lunar, fiecare producator trimite un raport la ANRE. Se fac si declaratii pe proprie raspundere si daca cineva raporteaza fals, este caz penal.

Adevarul: Intr-un proiect de lege care, acum, este la Camera Deputatilor, exista prevederea ca productia offshore sa fie exceptata de la prevederile OG6/2013 si de la OG7/2013 prin care se instituie un impozit de 0,5% la stabilirea cifrei de afaceri companiilor producatoare de gaze naturale si se supraimpoziteaza cu 60% veniturile suplimentare de pe urma productiei. Pare ca statul roman s-a plasat intr-o pozitie de inferioritate si face o diferentiere intre cele doua tipuri de productie. Cum comentati?

Harald Kraft: Nu este corect! Noi cerem un tratament egal. De ce sa avem taxe diferite?! E ca si cand cartofii din Moldova sunt taxati diferit fata de cei din Dobrogea. Pe de alta parte, suprataxarea a fost considerata o masura tranzitorie, pana la liberalizarea pietei. Acum, s-a stabilit ca suprataxarea va fi permanenta.

Adevarul: Dar, deocamdata nu avem o liberalizare a pietei la consumatorul casnic...

Harald Kraft: Corect, dar consumul casnic reprezinta doar o treime din consumul total.

Adevarul: Pe de alta parte, este dreptul statului sa impuna ce impozite vrea!

Harald Kraft: Asa este, dar trebuie sa aiba si grija sa existe un tratament egal intre jucatorii de pe piata.

Adevarul: Desi vreti ca aceasta suprataxare sa fie eliminata si pentru productia onshore, va reamintesc ca statul roman a impus aceste doua impozite exceptionale atunci cand pretul productiei era la un nivel foarte scazut. De ce sa le elimine, acum, cand pretul a crescut?

Harald Kraft: Da, dar va reamintesc si eu ca aceste suprataxe au fost impuse pana cand piata va fi liberalizata. Asa s-a zis atunci. Acum, se spune ca productia offshore sa fie exceptata, dar cea onshore, nu.

Adevarul: Argumentul oficialilor romani a fost acela de a stimula investitiile, deoarece productia offshore nu este matura, in comparatie cu cea din onshore.

Harald Kraft: Trebuie sa luam in considerare ca, onshore, zacamintele sunt epuizate. Industria onshore va face un efort enorm, in viitor, ca sa tina productia la un nivel mai mare. Se investeste cam 1 miliard de euro pe an numai in reabilitatea productiei onshore. Altfel, ea o sa scada. De-acord, offshore-ul necesita o investitie mare, dar si productia va fi pe masura.

Adevarul: In definitiv, ce ar insemna pentru Romania investitia din Marea Neagra si ce impact ar avea pentru economia tarii?

Harald Kraft: Romania va deveni independenta de terti. Economia va castiga pentru ca nu va trebui sa plateasca pentru gazul din import. Statul va incasa o suma consistenta din redevente iar firmele producatoare vor plati impozit pe profit. Las un exemplu: cat a beneficiat Norvegia de pe urma productiei de petrol si gaze din Marea Nordului? Este unul dintre cele mai bogate state si asta pentru ca au gasit resurse in Marea Nordului si pe care le-au exportat. De ce exista aceste ingrijorari ca Romania poate sa devenia un exportator de energie?

Adevarul: Pentru ca exista temerea ca vom ramane noi fara aceasta resursa si ca vom ajunge in situatia sa devenim un importator net, in contextul in care se estimeaza ca productia din zacamintele onshore ar mai dura doar 10-12 ani.

Harald Kraft: Parerea mea este ca perceptia este gresita. Asa cum am discutat la inceput, piata interna, pentru orice producator, este cea mai atractiva.

Adevarul: Investitia din Marea Neagra depinde de existenta gazoductului BRUA sau este independenta de acest proiect, avand conductele Tranzit I, II si III la dispozitie?

Harald Kraft: Din punctul meu de vedere, BRUA este necesar, dar asta este parerea mea. Nu numai ca este necesar, ci si obligatoriu. 

 

Sursa: adevarul.ro

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS