Vocea întregului sector de
upstream din România

Decizie: OPCOM - operator monopolist al bursei de gaze, pentru minimum 70% din productia interna. Seful ANRE, refuzat la audiere si tinut la usa

imagineOPCOM va detine monopolul operarii pietelor centralizate de gaze naturale, iar producatorii vor fi obligati sa tranzactioneze de la 1 ianuarie 2018 marfa pe aceste piete, cu o prevedere initiala de 70% din productie, procent majorat anual de Guvern, “pana la atingerea cotei de 100%”, a decis astazi Comisia de Industrii si Servicii, cu 5 voturi impotriva, insuficiente pentru a bloca decizia.

Profit.ro a anuntat de marti, in exclusivitate, faptul ca membrii comisii de industrii a Camerei Deputatilor, condusa de social-democratul Iulian Iancu, refuza sa-si modifice raportul pe marginea adoptarii Ordonantei de Urgenta 64/2016 de liberalizare a pretului gazelor la producatori, insistand sa acorde monopolul operarii pietelor centralizate OPCOM-ului. In plus, ii obliga pe producatori sa tranzactioneze de la 1 ianuarie 2018 productia pe aceste piete, cu o prevedere initiala de 70% din productie, procent majorat anual de Guvern, “pana la atingerea cotei de 100%”. Interesant este ca pe primul semestru, 70% din consumul de gaze din Romania a fost tranzactionat pe Bursa Romana de Marfuri si nu pe OPCOM.

“Incepand cu data de 01.01.2018, toti participantii la piata angro de gaze naturale, in masura in care contracteaza vanzarea de gaze naturale, intr-un an calendaristic, au obligatia sa incheie, in acel an calendaristic, contracte pe pietele centralizate angro administrate de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale ”OPCOM” S.A., transparent si nediscriminatoriu, in conformitate cu reglementarile emise de ANRE, pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale care nu poate fi mai mica decat cea reprezentata de o cota procentuala de 70%, din cantitatea de gaze naturale pentru care incheie contracte de vanzare - cumparare, in anul calendaristic respectiv, in calitate de vanzator.Cota procentuala prevazuta la alineatul anterior este majorata de Guvern, anual, la propunerea ministerului de resort care are obligatia sa monitorizeze evolutia pietei angro de gaze naturale din Romania, pana cel tarziu in data de 31 august a fiecarui an calendaristic anterior anului calendaristic pentru care se instituie obligatia de tranzactionare pe piata centralizata angro a cantitatilor minime de gaze naturale.”, se precizeaza in noul raport elaborat de Comisia de Industrii, votat final astazi.

Presedintele Comisiei, social-democratul Iulian Iancu, a refuzat sa accepte cererea Cristinei-Madalina Pruna (USR) de a-l audia, inainte de vot, pe presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrilet, aflat, potrivit acesteia, pe holurile Camerei Deputatilor. “Dumneavoastra sunteti intr-o comisie care functioneaza dupa reguli: «Vorbiti numai daca vi se da cuvantul»”, a fost replica presedintelui Comisiei, prin care a tinut sa puna capat unui schimb de replici mai aprins.

Vicepresedintele Comisiei, liberalul Virgil-Daniel Popescu, a precizat ca PNL nu este de acord cu impunerea unei cote obligatorii de 70%. “PNL doreste sa fie pastrat procentul de tranzactionare prevazut in textul ordonantei, de 30%, si ca Guvernul sa-l poata modifica ulterior in functie de conditiile din piata. Daca dorim alternative la gazul rusesc avem nevoie de exploatarile din Marea Neagra, care nu pot fi finantate prin contracte pe bursa pe termen scurt, ci prin contracte bilaterale pe termen lung”, a explicat Popescu pozitia membrilor PNL.

In plus, liberalul si-a exprimat scepticismul cu privire la legalitatea eliminarii prin lege a licentei unui operator, Bursa Romana de Marfuri (BRM), care deja opereaza pe piata, aceasta fiind o masura profund anticoncurentiala. “Nu este corect ce face Guvernul acum: ca sa nu scumpeasca gazele, sa amane pana pe 1 noiembrie si sa astepte sa votam noi legea de adoptare a OUG 64, pentru a da vina pe Parlament”, a declarat un alt lider PNL. Obligatia de a tranzactiona gaze naturale, intr-o maniera prestabilita, exclusiv pe platforma OPCOM constituie o politica restrictiva din punct de vedere comercial si introduce un regim discriminatoriu intre regulile de comercializare a gazelor naturale pentru productia interna si regulile aplicabile importurilor de gaze naturale, intrucat producatorii straini vor avea dreptul de a incheia contracte bilaterale negociate direct cu consumatori mari din Romania, in vreme ce producatorii autohtoni de gaze naturale nu vor avea voie sa incheie asemenea contracte, a atentionat astazi Romanian Black Sea Titleholders Association – RBSTA (Asociatia Romana a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra).

La randul sau, Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) a cerut parlamentarilor ca, in pragul votului final in Comisia de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor pe amendamentele propuse la OUG 64/2016 in vederea adoptarii acesteia prin lege, sa ia o decizie care sa tina cont de punctele de vedere exprimate de toate partile interesate, inclusiv de catre reprezentantii industriei. Schimbarile pregatite in domeniu au fost anuntate in premiera de Profit.ro, cu mult inainte pe Insider, si au generat critici din partea tuturor institutiilor. Impotriva instituirii unui monopol al OPCOM pe aceasta piata s-au pronuntat toti actori implicati, de la Comisia Europeana sau Ministerul Economiei la ROPEPCA sau Consiliul Concurentei.

Ultima oara, pe 27 iunie, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor s-a aflat proiectul de lege de adoptare a OUG 64, impreuna cu controversatul raport adoptat de Comisia de Industrii in urma cu o saptamana, care modifica substantial OUG, insa nu a mai fost discutat, sefii grupurilor parlamentare anuntand ca au decis, in unanimitate, retrimiterea la comisii. Raportul mai fusese adoptat o data, in aceeasi forma, pe 17 mai, insa, in urma presiunilor presei, companiilor, Guvernului, dar si ale Directiei Generale pentru Energie a Comisiei Europene, care i-a si trimis o scrisoare in acest sens lui Iulian Iancu, comisia a decis sa nu mai redacteze raportul si sa-l voteze din nou dupa ce va avea o intalnire cu oficiali ai CE pe tema elaborarii viitoarelor Coduri de Retea. Interesant este ca, pe 17 mai, fusesera inregistrate 2 voturi impotriva, cu unul mai mult ca in sedinta din iunie, si doua abtineri.

 

Surse: profit.ro, hotnews.ro, bursa.ro, energy-center.ro

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Drilling...

While global offshore exploration activity has been flat year-to-date, the situation has been far more buoyant on the Norwegian Continental Shelf...

U.S. Federal Gulf of...

The U.S. Energy Information Administration (EIA) expects oil production in the Gulf of Mexico to set new production records in 2019 and in 2020,...

Brazil: ANP approves...

The ANP has published, in the Official Gazette, the list of the last four companies approved to participate in the 6th Production Sharing Round -...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS