Vocea întregului sector de
upstream din România

Decizie: permanentizarea supraimpozitarii producatorilor romani de gaze naturale este constitutionala. Cat a incasat statul din aceasta sursa

imagineCurtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins sesizarea depusa de un numar de 56 de deputati PNL prin care acestia reclamau ca permanentizarea impunerii impozitului de 60% sau 85%, in functie de pret, pe veniturile suplimentare obtinute de producatorii interni de gaze naturale, ca urmare a dereglementarii preturilor de vanzare catre furnizori, incalca legea fundamentala a tarii. CCR a respins sesizarea, decizia Curtii fiind in prezent in faza de redactare.

Parlamentarii liberali atacasera la Curte, in decembrie 2017, proiectul de lege de aprobare a OG nr. 7/2013, adoptata de fostul Guvern Ponta, privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale. Anterior, presedintele Iohannis solicitase reexaminarea proiectului, votat de Camera Deputatilor in vara anului trecut, insa sesizarea presedintelui a fost respinsa de Parlament in decembrie. ”Date fiind ratiunile specifice, cu caracter temporar si extraordinar ale introducerii acestui impozit, consideram ca reglementarea lui ar trebui sa urmeze acelasi caracter temporar”, se preciza in cererea de reexaminare.

Proiectul de lege de aprobare a ordonantei din 2013 prevede ca cota de impunere a impozitului pe veniturile suplimentare obtinute de producatorii interni de gaze naturale ca urmare a dereglementarii preturilor de vanzare va fi majorata de la 60% la 80% in situatia in care pretul de vanzare depaseste 85 lei/MWh, cota de 80% urmand sa fie aplicata la veniturile suplimentare obtinute din diferenta dintre pretul practicat si pragul de 85 lei/MWh. Mai mult, draftul de act normativ stipuleaza ca acest impozit, introdus initial in 2013 pe o perioada limitata, de un an, care a fost prelungita de atunci in fiecare an cu cate inca 12 luni, va deveni o taxa permanenta, fara limita de aplicare in timp. Aceasta permanentizare a fost, de altfel, principalul argument al avocatilor PNL in sesizarea lor depusa la Curtea Constitutionala.

"Prin modul in care Parlamentul a reglementat articolul unic punctele 1 si 2 se procedeaza, in opinia noastra, la prelungirea aplicarii dispozitiilor cuprinse in art 7 din Ordonanta Guvernului nr.7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, a impozitului si cotelor de impozitare de 60% respectiv 80%, pe termen nedeterminat, ceea ce reprezinta o incalcare a urmatoarelor principii ale fiscalitatii din Romania prevazute de Codul Fiscal: principiul egalitatii fiscale (...), principiul aplicarii juste a sarcinii fiscale (principiul echitatii) (...), principiul neutralitatii (...)", se arata in sesizare.

Potrivit documentului citat, impunerea impozitului poate fi considerata ca o masura injusta, nerezonabila, disproportionata si neechitabila din mai multe motive, printre care ca acesta se instituie suplimentar redeventei si impozitului pe profit deja existente, deci, partial, se realizeaza o dubla impunere (o dubla impozitare, aferenta, partial, aceleiasi mase impozabile, pe acelasi subiect si perioada de timp).

"Impozitul nu pare sa tina cont de o serie intreaga de realitati economice si de capacitatea contribuabilului vizat de a contribui la veniturile publice. Acest impozit nu reprezinta un instrument legal instituit pe o perioada de timp limitata, determinata de anumite circumstante economice, politice sau sociale, obiective. Aplicabilitatea acestui impozit, exclusiv la operatori care vand gaze naturale din productia interna, poate fi considerata ca o masura discriminatorie, raportat la celelalte categorii de contribuabili. Astfel, impozitul nu se aplica importatorilor de gaze naturale si nici operatorilor care exploateaza alte resurse naturale. Totodata, nici o forma de suprataxare, precum impozitul, nu se aplica altor activitati supuse unei treceri de la preturi reglementate la preturi liberalizate", se mai afirma in sesizarea de neconstitutionalitate a parlamentarilor PNL.

Documentul prezinta ca exemplu o decizie din 2015 a Curtii Constitutionale din Italia, prin care aceasta a respins ca neconstitutional un impozit suplimentar pe profit impus de Guvernul de la Roma companiilor petroliere in 2008, pe langa cel general, datorat de toate societatile comerciale din Italia. Unul din argumentele de neconstitutionalitate in aceasta speta a fost tocmai statutul permanent al impozitarii suplimentare.

"Cote diferite de impozitare care au caracter temporar pot fi justificate cu conditia ca scopul lor sa fie sa asigure o contributie specifica bazata pe solidaritate de la contribuabilii privilegiati, in situatii exceptionale. Totusi, in contrast cu scenariul anterior mentionat, prevederile legale contestate au fost introduse si au subzistat fara sa fie supuse unei durate temporare, iar legiuitorul nu a stabilit conditii care sa permita asocierea acestor prevederi cu instrumente menite sa verifice daca climatul economic ce a justificat impozitului majorat persista", se arata in motivarea deciziei din 2015 a Curtii Constitutionale din Italia, citata in sesizarea PNL.

Guvernul Ponta a impus acest impozit in 2013 sustinand ca veniturile obtinute in urma aplicarii acestuia vor fi directionate "catre bugetul de stat in vederea asigurarii ajutoarelor financiare destinate acoperirii unei parti din cheltuielile de alimentare cu gaze naturale ale consumatorilor vulnerabili de gaze naturale si pentru reducerea deficitului bugetar", insa de atunci incolo incasarile au fost utilizate exclusiv pentru acoperirea deficitului. Potrivit ultimelor date disponibile, in perioada februarie 2013 – mai 2017 inclusiv, statul a incasat in total aproape 2,9 miliarde lei din acest impozit.

 

Sursa: profit.ro

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Drilling...

While global offshore exploration activity has been flat year-to-date, the situation has been far more buoyant on the Norwegian Continental Shelf...

U.S. Federal Gulf of...

The U.S. Energy Information Administration (EIA) expects oil production in the Gulf of Mexico to set new production records in 2019 and in 2020,...

Brazil: ANP approves...

The ANP has published, in the Official Gazette, the list of the last four companies approved to participate in the 6th Production Sharing Round -...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS