Vocea întregului sector de
upstream din România

DIN PUNCTUL DE VEDERE AL ALIMENTARII CU GAZE NATURALE, ROPEPCA:"Romania este in proportie de aproape 90% independenta fata de Rusia"

imagineRomania este in proportie de aproape 90% independenta de Rusia din punctul de vedere al alimentarii cu gaze naturale, ne-au transmis reprezentantii Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), adaugand: "Pentru a mentine situatia aceasta si in cel mai bun caz sa ajungem la independenta energetica, Romania are nevoie de un cadru fiscal, legal si de reglementare care motiveaza investitiile in sectorul up-stream". Oficialii ROPEPCA au avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari referitoare la evolutiile din industria energetica.

Reporter: Care este opinia dumneavoastra cu privire la evolutia industriei petroliere din tara noastra in acest an, in contextul tendintei de crestere a pretului petrolului la nivel international?

ROPEPCA:Consideram ca tendinta de crestere a pretului petrolului la nivel international este de bun augur si, in curand, speram sa se reflecte si in activitatea de explorare si productie din Romania. Daca trendul continua, ne asteptam ca societatile din segmentul upstream sa reia investitiile, ceea ce va fi in interesul securitatii energetice a tarii. Perioada zacamintelor de petrol si gaze usor de gasit a trecut. In ziua de astazi, explorarea prezinta riscuri financiare si implica cele mai avansate tehnologii si cunostinte de inginerie. Infrastructura de petrol si gaze din Romania a atins o varsta a maturitatii si sunt necesare investitii enorme pentru a putea macar sa aplatizam declinul natural al zacamintelor dezvoltate. Acest lucru va avea un impact pozitiv si asupra companiilor de servicii din sector.

Reporter: Care ar fi principalele directii pentru ca Romania sa devina independenta energetic? Cat de dependenti suntem in acest moment de Rusia, in industria petroliera?

ROPEPCA:Romania este in proportie de aproape 90% independenta de Rusia din punctul de vedere al alimentarii cu gaze naturale. Pentru a mentine situatia aceasta si in cel mai bun caz sa ajungem la independenta energetica, Romania are nevoie de un cadru fiscal, legal si de reglementare care motiveaza investitiile in sectorul up-stream.

Reporter: Actualul sistem de redevente pentru aceasta industrie avantajeaza companiile sau statul roman? Cum ar trebui sa fie noul sistem de redevente?

ROPEPCA:Consideram ca actualul sistem de impozitare a producatorilor de gaze nu ii incurajeaza pe acestia sa faca investiti. Asadar, nu este in avantajul niciunuia. Noul sistem de redevente ar trebui sa ia in calcul toate taxele platite de producatori la ora actuala, impreuna cu redeventele, si sa consolideze un sistem de redevente, care sa duca la o impozitare corecta si suportabila de producatori. Conform studiului elaborat de Deloitte la solicitarea ROPEPCA in primavara lui 2017, rata medie efectiva a redeventelor si a altor impozite similare a crescut de la 15% in 2014 la 15,7% in prima jumatate a anului 2015 si 16,9% la sfarsitul lui 2015, ajungand la 17,5% in 2016, in ciuda conditiilor tot mai dificile de operare.

Reporter: Cum va evolua aceasta industrie in contextul in care exista tot mai mult tendinta de utilizare a masinilor electrice?

ROPEPCA:Ne asteptam la o trecere foarte lenta de la un tip de vehicule la celalalt. Intrebarea mare este cand vom avea infrastructura necesara de a incarca o flota mare de autovehicule electrice si de unde vine energia electrica.

Reporter: Poata deveni Romania poarta de intrare a titeiului in Europa?

ROPEPCA:Romania are un anumit potential in acest sens, dar numai pentru Europa de Sud-Est.

Reporter: Cum va influenta OUG 64 industria petroliera din Romania?

ROPEPCA:In forma sa actuala, OUG 64/2016 reprezinta actul normativ care liberalizeaza piata gazelor naturale si este cat se poate de bine primit de catre industrie. Cu toate acestea, in forma pe care Comisia pentru Industrii si Servicii din cadrul Camerei Deputatilor o promoveaza, OUG este posibil sa influenteze in mod negativ piata de gaze, limitand dreptul producatorilor de a dispune in mod liber de gazele produse. Daca aceasta forma propusa va fi adoptata, multe investitii din domeniu vor fi retrase din Romania, alimentarea producatorilor industriali va fi periclitata, iar dezvoltarea pietei va fi foarte limitata.

Reporter: Va multumesc!

 

Sursa: bursa.ro

STIRI INTERNATIONALE

Romania: ADX Energy...

ADX Energy has announced that Reabold Resources and ADX have agreed to a number of funding options for Danube Petroleum in order to provide funding...

Argentina: Echo Energy...

Echo Energy, the Latin American focused upstream oil and gas company, has announced Board changes and provided an update on its planned operational...

Georgia: Block Energy...

Block Energy has signed a service agreement for the provision of an advanced downhole perforation technology in order to re-complete up to eight...
STIRI LOCALE

Am lansat numărul 21...

Numărul 21 al revistei energynomics.ro Magazine s-a lansat miercuri, 5 decembrie, în cadrul...

ANRE: Profit de 10%...

Companiile care dețin și operează depozite de înmagazinare a gazelor naturale în România vor fi...

Până pe 28 ian,...

Realizarea conductei de transport gaze naturale dintre Onești-Gherăești-Lețcani a fost scoasă la...
COTATII OIL & GAS