Vocea întregului sector de
upstream din România

DUPA CE PROIECTUL FUSESE PUBLICAT IN OCTOMBRIE - Ministerul Economiei isi retrage propunerea de redevente si anunta un studiu aprofundat

imagine• Gheorghe Simon: "Pachetul de legi privind redeventele va fi votat in Parlament in luna februarie a anului viitor"

• Ministrul Economiei: "Vom stabili redevente corecte atat pentru stat, cat si pentru mediul de afaceri"

• Daniel Catalin Zamfir, PNL: "Am aflat ca sunt societati comerciale care n-au platit niciodata, retineti niciodata, niciun leu redeventa Statului Roman, desi exploateaza resurse de peste 20 de ani"

• Anul trecut, Curtea de Conturi a anuntat ca Romania a pierdut 1,4 miliarde de dolari, din cauza ca ANRM a stabilit defectuos redeventele petroliere

Intregul pachet legislativ privind reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si hidrominerale va fi revizuit si va fi votat in Parlament in luna februarie a anului viitor, a anuntat, ieri, ministrul Economiei, Gheorghe Simon, dupa dezbaterile din Comisia economica, industrii si servicii din cadrul Senatului. Potrivit domniei sale, Ministerul urmeaza sa faca un studiu aprofundat, pentru ca sistemul de redevente sa fie corect.

Gheorghe Simon a spus, citat de News.ro: "Nu exista o regula (legata de cresterea sau scaderea redeventelor - n.r.), trebuie sa facem un studiu aprofundat pentru a fi corect (nr. proiecte) cu noi si cu mediul de afaceri. Vom stabili redevente in asa fel incat nici statul sa nu fie jecmanit, dar nici sa terminam mediul de afaceri. Avem nevoie de investitori in tara asta". Potrivit domniei sale, este un principiu economic normal si de bun simt, ca statul sa ajute mediul de afaceri: "Chiar daca statul va percepe aceasta redeventa, ea este mult mai mica decat ar putea castiga statul roman prin impozite si taxe atunci cand mediul de afaceri se dezvolta. Asta e ideea redeventei in general, si pentru ape geotermale si pentru titei si pentru gaze".

Ministerul Economiei lansase in dezbatere, pe 23 octombrie, Proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si hidrominerale. Conform propunerii, redeventele pentru exploatari on-shore (pe uscat) ramaneau nemodificate, in intervalul 3,5%-13,5% din valoarea productiei zacamantului, in functie de marimea exploatarii, iar, in cazul zacamintelor off-shore de gaze naturale, se stabilea o cota fixa de 10% pentru intreg volumul extras si una variabila intre 2% si 3%, in functie de volumul extras.

Radu Dudau, fost consilier in Ministerul Energiei, considera ca noua propunere descuraja investitiile, pe partea de off-shore. Acum, redeventele mai sufera o amanare, desi premierul Mihai Tudose anuntase o majorare a acestora incepand cu 2018. Senatorul PNL Daniel Catalin Zamfir, presedintele Comisiei Economice, a scris, ieri, pe Facebook, ca a aflat, in cadrul dezbaterilor ca sunt societati comerciale care n-au platit niciodata niciun leu redeventa statului roman, desi exploateaza resurse de peste 20 de ani: "Incredibil! Inimaginabil!". Astazi (n.r. ieri) la audierile din Comisia economica a Senatului, ministrul economiei, Gheorghe Simon, confirma jaful pastorit de Agentia Nationala a Resurselor Minerale! "Am aflat ca sunt societati comerciale care n-au platit niciodata, retineti niciodata, niciun leu redeventa Statului Roman, desi exploateaza resurse de peste 20 de ani! Angajatii Statului n-au urmarit si cand au urmarit si au constatat ca nu platesc, nu le-au retras licentele si nici nu s-au preocupat de recuperarea datoriilor! Am solicitat de urgenta conducerii nou instalate a ANRM sa recupereze de urgenta sumele datorate statului roman si sa prezinte un raport detaliat al situatiei. S-a tot vorbit de jaf in tara, dar asa ceva, de atatia ani, cu complicitatea autoritatilor Statului, eu nu mi-am imaginat! Apropo, n-ar trebui sa intervina si alte organe ale Statului?" Daniel Zamfir ne-a precizat ca nu era vorba despre sectorul petrolier.

Curtea de Conturi a anuntat, intr-un raport pentru 2011-2015, ca Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a aplicat legea si a stabilit un pret de referinta a gazelor naturale extrase in Romania in alte conditii decat cele stabilite prin Legea petrolului din 2004, ceea ce a determinat scaderea redeventei petroliere cuvenita bugetului de stat cu aproximativ 4,67 miliarde lei (1,4 miliarde de dolari).

Recent, Iulian Iancu, presedintele comisiei de ancheta ANRE din Camera Deputatilor, a povestit, in Comisie, ca Dumitru Costin, seful Blocului National Sindical (BNS) a prezentat documente potrivit carora OMV Petrom a prejudiciat statul roman cu 7 miliarde de lei. Potrivit lui Iancu, Costin a sustinut ca, la adresa OMV, a primit documente de la autoritatile statului roman care sunt sau au fost in diverse etape intr-o procedura de investigatie a unui comportament evazionist in cazul platii salariilor, in cazul TVA, de modificare de formula si neplata corecta a redeventei. OMV Petrom a respins acuzatiile de neplata a obligatiilor catre stat, vehiculate in sedinta din 9 noiembrie a Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii ANRE. Reprezentantii companiei au precizat: "De-a lungul anilor, compania a fost subiect al mai multor controale fiscale, care au fost finalizate. Ultimul control fiscal, care aavut ca scop redeventele la petrol si gaze pentru perioada 2011-2015, s-a finalizat fara constatari in trimestrul al doilea al acestui an".

Noua lege a redeventelor urmeaza sa inlocuiasca actualul sistem de taxare a exploatarii resurselor de petrol si gaze, sistem stabilit inca din anul 2004, cand a fost privatizata Petrom, cea mai mare companie petroliera din tara. Contractul de privatizare a Petrom din 2014 preciza ca nivelul redeventei sa nu se modifice timp de zece ani.

 

Surse: bursa.ro, adevarul.ro, profit.ro 

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS