Vocea întregului sector de
upstream din România

energynomics.ro a lansat raportul Energy Strategy Summit 2016

Conferinta de presa pentru lansarea raportului oficial al Energy Strategy Summit 2016 a prilejuit expunerea si discutarea unei noi sinteze a principalelor puncte de interes ale industriei energetice cu privire la viitoarea strategie energetica nationala. Au participat in calitate de speakeri Artur Stratan (presedinte ROPEPCA), Claudia Brandus (presedintele RWEA) si Silvia Vlasceanu (director executiv ACUE).

Au fost astfel reprezentati operatorii din sectorul onshore de titei si gaze, companiile din sectorul energiei eoliene, precum si cei mai mari jucatori din domeniul utilitatilor – electricitate si gaze naturale. Conferinta de presa a atras interesul ziaristilor de la Agerpres, CECCAR Business Magazine, Energy Center, Focus Energetic, Green Report, Invest Energy, Mesagerul Economic, news.ro, Radio Romania Actualitati, Romania Press, Tribuna Economica, Univers ingineresc.

Discutia a fost deschisa de Gabriel Avacaritei, redactor sef al energynomics.ro, organizatorul Energy Strategy Summit 2016, cea mai ampla consultare a companiilor din industria energetica romaneasca, din aceasta vara, eveniment desfasurat pe 31 mai, la Snagov. Energy Strategy Summit 2016 s-a concretizat intr-un raport oficial care reuneste mesajele cheie ale mediului de afaceri catre autoritatile responsabile de viitoarea strategie energetica a Romaniei. Gabriel Avacaritei a expus prioritatile identificate in discursurile celor 23 de vorbitori la Energy Strategy Summit 2016 si detaliate in rezumatul executiv pus la dispozitia publicului interesat:
- Energia este in proces de transformare pentru o lume verde, pornind de la o noua revolutie tehnologica si digitala
- Toate tipurile de resurse energetice sunt necesare pentru o industrie energetica adecvata, rezistenta si durabila in Romania
- Interconectivitatea, care reprezinta interconexiunile fizice, precum si pietele conectate, reprezinta garantia pentru securitatea energetica si continuitatea in aprovizionare
- Cooperarea interinstitutionala formalizata intre legislativ, executiv si autoritatile de reglementare este necesara pentru o industrie energetica mai adaptabila in Romania

Fara o reforma de anvergura, industria de titei si gaze este sortita pieirii
In discursul sau, Artur Stratan a subliniat ca 95% din propunerile asociatiei ROPEPCA se regasesc in cea mai recenta forma a strategiei energetice pusa la dispozitia publicului de ministerul Energiei. “Cate vor supravietui in forma finala?” este intrebarea cheie a momentului, a spus Stratan. Fara sustinerea statului, industria de titei si gaze este sortita pieirii intr-un interval de timp foarte scurt, a mai spus Artur Stratan. Este important ca autoritatile sa inteleaga faptul ca este nevoie de o noua abordare a industriei, axata nu pe venituri imediate si directe la bugetul de stat, ci pe beneficii mai mari, pe termen lung, distribuite in ansamblul economiei si al industriei de titei si gaze. “Statul trebuie sa realizeze ca industria de petrol si gaze nu reprezinta numai o contributie constanta si sigura cu fondurile la bugetul de stat, ci are si o contributie sociala prin numarul de locuri de munca directe si indirecte pe care le creeaza, atat in sectorul Upstream, cat si in industriile de suport si auxiliare”, a punctat Artur Stratan. Prioritatile sectorului sunt cele expuse in repetate randuri in discutiile cu oficialitatile: clarificarea cadrului legislativ si fiscal – in sensul incurajarii investitiilor prezente si viitoare in noi capacitati de productie a hidrocarburilor, desfasurarea unei noi runde de concesionare a unor noi perimetre de explorare petroliera si reformarea ANRM in sensul cresterii performantei organismului de reglementare a industriei.

Prioritate in strategie, piatra de moara in masurile adoptate
La randul sau, Claudia Brandus, presedintele RWEA, a insistat asupra faptului ca strategia energetica este importanta, iar asteptarile legate de aceasta sunt mari, intrucat “pe baza acestui document companiile isi planifica investitiile viitoare pe piata din Romania”. Principala caracteristica a strategiei energetice trebuie sa fie coerenta, a subliniat presedintele RWEA. Mai intai, coerenta intre declaratiile de pozitie si masurile concrete adoptate: “Asteptam foarte multa coerenta. Asteptam ca intre declaratiile asumate si masurile identificate sa se intrevada o punte. Am tot auzit ca regenerabilele sunt foarte importante pentru Romania, dar toate masurile luate pana acum sunt impotriva industriei regenerabile. Sunt importante, dar nu stim cum sa le implementam.” Apoi, este esentiala o coerenta intre politicile sectoriale, exprimate in diverse strategii sau inexistente inca: “Se lucreaza la strategia nationala anti-saracie si pentru locuinte. Este greu de crezut ca aceste doua strategii nu trebuie sa se intersecteze. Avem costuri cu sanatatea din cauza poluarii, dar nu am vazut nicio pozitie din partea ministerului Sanatatii fata de strategia energetica, in conditiile in care parte din poluare vine din energie. […] Vorbim despre digitalizare si avem o resursa pe care nu stiu daca guvernul o exploateaza suficient. Suntem exportatori de solutii IT&C si nu stiu daca a fost inclus in formularea strategiei energetice si punctul de vedere al ministerului telecomunicatiilor”. “Exista analize facute de ANRE, pe care din pacate nu si le asuma inca in public, in care se vede ca daca n-ar fi aceasta energie regenerabila, costurile electricitatii ar creste cu pana la 45 de lei, ceea ce e deja mai mult decat costul certificatului verde”, a precizat presedintele RWEA. Regenerabilele trebuie sa fie vazute ca o solutie pentru provocarile economiei si societatii romanesti, si nu ca o problema pentru care se cauta in permanenta rezolvari paleative, a fost mesajul central al interventiei Claudiei Brandus.

Calitatea resursei umane a devenit o urgenta pentru industria energetica
In opinia Silviei Vlasceanu, director executiv al ACUE – Asociatia Companiilor de Utilitati din Energie, una dintre temele centrale ale unui document programatic al autoritatilor privind energia ar trebui sa fie legata de calitatea profesionala a fortei de munca din industria energetica. “Este o lipsa acuta de personal in domeniul energetic si va fi tot mai greu sa gasim specialisti in domeniu. [De aceea], in orice strategie, a oricarui minister, problema fortei de munca trebuie sa apara ca un capitol distinct, despre cum ii pregatim pe cei care vor lucra efectiv in domeniul respectiv.” Observatia Silviei Vlasceanu a intarit avertismentul similar lansat in cadrul Energy Strategy Summit de catre Daniela Lulache, directorul executiv al Nuclearelectrica. Din aceasta perspectiva, corelarea strategiei energetice cu politicile privind invatamantul si dezvoltarea profesionala este o urgenta absoluta. Silvia Vlasceanu si-a exprimat scepticismul privind eficacitatea strategiei energetice nationale, in conditiile in care eforturile, altfel, laudabile, ale actualei echipe de la ministerul Energiei au sanse minime de a primi suportul viitoarei majoritati parlamentare care va rezulta in urma alegerilor de la finalul acestui an. “Ce se va intampla cu acest document?” a fost provocarea lansata de directorul executiv al ACUE.

Raspunzand acestei provocari, redactorul sef al energynomics.ro, Gabriel Avacaritei, a reamintit beneficiile concrete promise de ministerul Energiei – in cateva saptamani, vor fi comunicate public si supuse dezbaterii modelarile cantitative aferente celor trei scenarii de evolutie a industriei energetice.
“Indiferent de viitoarea configuratie a spectrului politic, toti decidentii din institutiile publice vor trebui sa ia in considerare aceste analize si modelari matematice. Chiar in lipsa unor decizii politice, strategia va fi cel mai bun element de raportare la realitatea energeticii romanesti, inclusiv pentru companii si expertii independenti”, a apreciat Gabriel Avacaritei.

energynomics.ro organizeaza pe 12 octombrie, la Romexpo, prima mare dezbatere pe strategia energetica nationala, in forma care include rezultatele modelarii cantitative, cu participarea ministrului Energiei Victor Grigorescu.

Sursa: energynomics.ro

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS