Vocea întregului sector de
upstream din România

EXCLUSIV Cum vrea statul sa controleze pretul angro la gaze sau sa profite de eventualele scumpiri. Cand apare supraimpozitarea exporturilor

imagineAutoritatile vor sa descurajeze majorarea preturilor pe piata angro de gaze naturale sau sa profite de eventualele scumpiri prin cresterea de la 60% la 70% sau 80% a cotei de impunere pentru impozitul pe veniturile suplimentare obtinute de producatori ca urmare a dereglementarii preturilor de vanzare, in caz ca aceste preturi depasesc 85 sau 90 lei/MWh.

In plus, se intentioneaza ca impozitul respectiv, introdus initial in 2013 pe o perioada de un an, care a fost prelungita de atunci in fiecare an cu cate inca 12 luni, sa devina o taxa permanenta, fara limita de aplicare in timp, potrivit unui document guvernamental. Luni, la Profit Energy.forum, Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale si juridice Deloitte Romania, a anuntat ca sunt semnale ca autoritatile intentioneaza sa prelungeasca pe termen nedeterminat aplicarea impozitului de 60% pe veniturile suplimentare obtinute de producatorii de gaze din dereglementarea preturilor in acest sector si chiar sa majoreze cota de impunere la 70-80%.

Acum, in documentul citat se face referire la "propunerea de schimbare a formulei de calcul a impozitului, prin care cota de impozit este majorata de la 60% la 70% sau 80% (...) pentru preturile de vanzare a gazelor naturale care depasesc 90 lei/MWh sau 85 lei/MWh inclusiv, numai pentru partea de pret care depaseste acest nivel". Aceeasi sursa mentioneaza "eliminarea perioadei de aplicare, perioada care se incheia la 31 decembrie 2017, modificarea avand ca efect aplicarea nelimitata in timp a acestui impozit". Scopul acestor modificari propuse este "evitarea posibilitatii ca producatorii de gaze sa profite de lipsa unei piete centralizate mature, unde pretul sa se formeze transparent si nediscriminatoriu", se arata in document.

Potrivit OG nr. 7/2013 prin care s-a introdus acest impozit, cota de impozitare este de 60% din veniturile suplimentare obtinute din dereglementarea preturilor, din care se deduc redeventele aferente acestor venituri, precum si investitiile in segmentul upstream. Anul trecut, Guvernul a efectuat controale la producatorii de gaze pentru verificarea investitiilor care au fost luate in calcul in vederea deducerii la calculul impozitului, concluziile controalelor fiind inca in curs de elaborare, mai precizeaza sursa citata.

Pe de alta parte, in document se arata ca Guvernul intentioneaza sa promoveze anul acesta in august un proiect de act normativ privind supraimpozitarea profiturilor rezultate din exportul de resurse naturale extrase din Romania, promisiune inclusa in programul de guvernare al coalitiei PSD-ALDE. "In ceea ce priveste impozitarea profitului, o restabilire a echitatii consideram noi ca reprezinta impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, prin adoptarea noii legi a redeventelor, cel tarziu la finalul anului 2017", se mentioneaza in programul respectiv.

Odata cu noua lege a redeventelor, in care ar urma sa fie inclusa si suprataxarea exporturilor, impozitul pe veniturile suplimentare obtinute de producatorii din dereglementarea preturilor l gaze ar urma sa fie abrogat. Pe partea de gaze naturale, insa, acest lucru nu se va intampla timp de mai multi ani, pana cand investitiile in infrastructura de transport care sa permita fizic si tehnic exporturile nu vor fi finalizate si pana nu va incepe exploatarea zacamintelor offshore de gaze din Marea Neagra si a altor resurse noi, care sa majoreze productia interna de gaze la niveluri care sa permita exporturile.

In documentul guvernamental consultat de Profit.ro apare si situatia incasarilor la bugetul de stat din impozitul pe veniturile suplimentare rezultate din dereglementarea preturilor la gaze in fiecare an de aplicare, defalcate pe producator. Sumele sunt exprimate in lei si includ si incasarile din 2017, fara sa se precizeze pe cate luni din anul curent, impozitul fiind platit lunar. In urma modificarii in acest sens a legislatiei, de la 1 aprilie 2017 Guvernul nu mai stabileste pretul cu care producatorii locali de gaze isi vand furnizorilor productia destinata consumatorilor casnici, acesta fiind liberalizat si stabilit exclusiv prin cerere si oferta.

Astfel, a fost eliminata distinctia intre productia interna destinata casnicilor si cea pentru consumatorii industriali, al carei pret fusese liberalizat inca din 2014, iar producatorii nu mai sunt obligati sa puna la dispozitie cu prioritate furnizorilor cantitatile necesare acoperirii consumului populatiei. In schimb, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) continua sa tina sub control pretul final la gaze pe care consumatorii casnici il achita furnizorilor, pretul respectiv fiind in continuare unul fix si reglementat, stabilit de Autoritate.

Engie Romania, fosta GDF Suez Romania, controlata de grupul francez omonim, una dintre cele doua companii care domina industria locala de distributie si furnizare de gaze naturale, a inregistrat in bilantul sau pe 2016 un provizion in valoare de 32 milioane lei pentru a se proteja de perspectiva majorarii in 2017 a pretului de achizitie de catre furnizori de la producatori a gazelor destinate populatiei, ca urmare a liberalizarii acestui pret, fara ca aceste eventuale majorari sa poata fi "pasate" mai departe in preturile finale percepute clientilor casnici, potrivit unui document recent al companiei.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat vineri, la Buzau, raspunzand unei intrebari, ca se lucreaza la Legea redeventelor si ar urma sa fie gata in acest trimestru. El a mai spus, intrebat daca suprataxa de 60% care exista la productia interna de gaze ramane in vigoare, ca se discuta in Parlament si se iau in calcul ”toate taxele posibile care pot sa calibreze veniturile pe care statul sa le castige din exploatarea acestor resurse naturale”. El a mai spus ca va fi respectat programul de guvernare. De asemenea, intrebat daca este in continuare luata in calcul ideea unei taxe de 20 la suta pentru resurse exploatate in strainatate, premierul a raspuns: ”Sunt diverse variante pe care le luam in lucru, nefiind cristalizat acest punct de vedere de catre ministere si de catre agentiile care sunt parte a acestui grup interministerial...cand ajungem la o concluzie va vom informa”. ”S-a discutat si se discuta si in Parlament, au fost discutii in comisiile de specialitate, nu vreau sa intru peste dreptul Parlamentului de a legifera. Ce va spuneam e ca acest grup interministerial, pe langa aceasta impartire a redeventelor onshore - offshore, are in calcul toate taxele posibile care pot sa calibreze veniturile pe care statul sa le castige din exploatarea acestor resurse naturale, dar la fel de important e sa putem sa ajungem la un pret competitiv odata ce sunt exploatate aceste viitoare zacaminte pe care le avem, fie ca vorbim de Marea Neagra, fie de cele de aici, de unde ne aflam azi (n.r. - Buzau), sa avem un pret competitiv. Vorbim de o piata libera si vom vorbi si mai mult de o piata libera in anii viitori”, a mai declarat prim-ministrul.

Premierul Sorin Grindeanu, alaturi de ministrul Energiei, Toma Petcu, si ministrul Economiei, Mihai Tudose, au participat vineri la prezentarea celui mai mare zacamant onshore de gaze naturale descoperit de statul roman in ultimii 30 de ani, prin Romgaz, pe platforma Caragele, in localitatea CA Rosetti din judetul Buzau.

 

Sursa: profit.ro

STIRI INTERNATIONALE

Mongolia: Petro Matad...

Petro Matad has announced the results of drilling and logging operations at the Gazelle-1 well in the north of Block XX, eastern Mongolia and has...

UK: Cairn's Chimera...

Cairn has completed drilling of wildcat well 03/17a-3, known as Chimera. The objective of the well was to prove hydrocarbons in Paleocene Heimdal...

Turkey: Valeura Energy...

Valeura Energy, the upstream natural gas producer focused on appraising and developing an unconventional gas accumulation play in the Thrace Basin...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS