Vocea întregului sector de
upstream din România

EXCLUSIV: Fostul Guvern a negociat cu FMI un impozit suplimentar de 35% pe profiturile petrolistilor

Guvernul Ponta a negociat cu Fondul Monetar International (FMI) introducerea unui nou impozit, in cota de 35%, pe profitul inregistrat de companiile de petrol si gaze strict din activitatile upstream ale acestora, de productie de hidrocarburi, afirma surse ministeriale implicate in negocieri, care confirma informatii publicate anterior de Profit.ro. Potrivit surselor citate, in negocierile cu FMI, variantele luate in calcul in privinta cotei noului impozit pe profitul obtinut de petrolisti strict din activitatea de productie de titei si gaze au fost de 35%, 40% si 45%, reprezentantii statului roman sustinand cota de 35%.

Discutiile pe aceasta tema au fost inclusiv in luna octombrie si trebuie continuate de la acest punct de catre viitorul Cabinet. Surse din piata au declarat anterior pentru Profit.ro, ca Guvernul intentioneaza sa introduca, pe langa actualul sistem de redevente impuse venitului, si un impozit suplimentar pe profitul din upstream al producatorilor de petrol si gaze, in cota de 35%. Astfel, pe langa redeventele specifice sectorului de petrol si gaze si de impozitul general pe profit de 16%, pe care il datoreaza toti agentii economici din Romania, companiile producatoare de hidrocarburi ar urma sa plateasca si o suprataxa pe profitul obtinut strict din activitatea de productie de titei si gaze, respectiv pe diferenta dintre veniturile obtinute din vanzarea productiei si costurile obtinerii acestei productii.

La stabilirea bazei de impunere a impozitului general pe profit de 16% sunt luate in calcul, in cazul producatorilor de petrol si gaze, si alte venituri si cheltuieli decat cele legate strict de activitatea de productie. Noul impozit suplimentar pe profitul obtinut din activitatile upstream ar viza doar veniturile si cheltuielile legate direct de extractia de hidrocarburi. Anul trecut, profitul operational din activitati upstream al OMV Petrom, cel mai mare producator de hidrocarburi din Romania, s-a cifrat la 3,93 miliarde lei. Demisia premierului Victor Ponta si a Guvernului sau au intrerupt negocierile cu FMI pe aceasta tema, negocieri care ar trebui reluate de noul Executiv de la acest punct.

Nu este schimbat nimic pana in 2017 

Guvernul a anuntat, luna trecuta, ca actualul sistem de redevente va ramane in vigoare si anul viitor, dar ca va lansa in dezbatere publica, pana la finalul acestui an, proiectul de modificare a acestora, pentru ca, in primul semestru al anului viitor, noul sistem sa fie adoptat de Parlament si sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017. Ulterior, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), Artur Stratan, a declarat ca regimul redeventelor nu poate fi modificat pana nu este stabilit si sortimentul de titei a carui cotatie mondiala medie va fi utilizata ca referinta la calculul redeventelor datorate de producatorii din Romania. "In prezent, referinta este sortimentul Blend Suez.

ANRM a comandat doua studii Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti, prin care se va stabili cu ce sortiment international de referinta va fi asimilata calitatea medie a titeiului din Romania, cu Brent sau Ural. Se va propune si o noua formula de calcul a pretului mediu. Termenul de finalizare a studiilor este aprilie-mai 2016. Pana atunci, nu se pot face simulari pentru stabilirea noului regim al redeventelor, nici de Guvern, nici de FMI si nici de operatori", a spus Stratan. Saptamana trecuta, Sorin Gal, director general in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat ca nivelurile de redeventa vor ramane neschimbate in noua lege si ca vor fi acordate facilitati pentru cresterea factorului de recuperare pentru zacamintele onshore de mare adancime

Redeventele actuale reprezinta cote procentuale din valoarea productiei brute extrase, acestea fiind stabilite, in 2004, prin Legea petrolului. La titei, acestea sunt de 3,5% pentru zacaminte care produc sub 10.000 de tone/trimestru, 5% pentru zacaminte care produc intre 10.000 si 20.000 de tone/trimestru, 7% pentru zacaminte care produc intre 20.000 si 100.000 de tone/trimestru si 13,5% pentru zacaminte care produc peste 100.000 de tone/trimestru. La gaze naturale, redeventele sunt de 3,5% pentru zacaminte care produc sub 1 milion de metri cubi/trimestru, 7,5% pentru zacaminte care produc intre 1 si 5 milioane de metri cubi/trimestru, 9% pentru zacaminte care produc intre 5 si 20 de milioane de metri cubi/trimestru si 13% pentru zacaminte care produc peste 20 de milioane de metri cubi/trimestru. Statul roman a incasat anul trecut, in total, din redevente petroliere, suma de 1,38 miliarde de lei, cu 13,3% mai mult decat in 2013, principala cauza fiind majorarea de catre stat a pretului de vanzare a productiei interne de gaze naturale si eliminarea treptata a preturilor reglementate la gaze, in conditiile in care preturile la titei s-au redus semnificativ in 2014. 

Va fi prelungit impozitul pe liberalizarea pretului gazelor?

Cota medie efectiva de impozitare a veniturilor producatorilor de hidrocarburi din Romania a fost majorata de la 13,9%, la finalul anului 2013, la 15%, la sfarsitul anului 2014, respectiv 15,7% la jumatatea anului 2015, in timp ce, la nivel european, a scazut de la 12,2%, la sfarsitul anului 2013, la 11,7%, la finalul anului trecut, potrivit unui recent studiu Deloitte, comandat de Federatia Patronala de Petrol si Gaze, din care face parte si principalul producator din Romania, OMV Petrom. Potrivit documentului citat, cota efectiva de impozitare a activitatii upstream in Europa a scazut de la 12,2%, la sfarsitul anului 2013, la 11,7%, la sfarsitul anului 2014, evolutie explicata de scaderea bazei de impozitare, ca urmare a ieftinirii titeiului, dar si de masurile legislative adoptate in unele state europene pentru a reduce povara fiscala asupra companiilor din domeniu, in scopul incurajarii investitiilor. "Pentru calculul cotei medii pentru upstream in Romania au fost luate in considerare, pe langa redeventele petroliere, impozitul pe constructii speciale, impozitul pe titei din productia interna, impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale si impozitul din exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale", se arata in studiul Deloitte, care este o reactualizare a unui studiu similar publicat de compania de consultanta in februarie anul acesta. 

Fostul Guvern lua in calcul si prelungirea pana in 2021 a aplicarii impozitului de 60% pe veniturile suplimentare ale producatorilor rezultate din liberalizarea preturilor la gaze, in concordanta cu extinderea calendarului de liberalizare pana in anul respectiv. Impozitul mentionat a intrat in vigoare la 1 februarie 2013 si este in cota de 60%. Pentru stabilirea bazei impozabile, din veniturile suplimentare obtinute de producatorii interni de gaze ca urmare a liberalizarii preturilor se scad redeventele platite pe acestea, precum si investitiile in segmentul upstream, cele din urma in limita a 30% din totalul veniturilor suplimentare. Bugetul rectificat pe 2015 prevede incasari de 837,18 milioane de lei din acest impozit, acestea fiind de 791,68 milioane de lei in 2014.

Surse: Profit.ro, Adevarul 16 noiembrie)  

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Drilling...

While global offshore exploration activity has been flat year-to-date, the situation has been far more buoyant on the Norwegian Continental Shelf...

U.S. Federal Gulf of...

The U.S. Energy Information Administration (EIA) expects oil production in the Gulf of Mexico to set new production records in 2019 and in 2020,...

Brazil: ANP approves...

The ANP has published, in the Official Gazette, the list of the last four companies approved to participate in the 6th Production Sharing Round -...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS