Vocea întregului sector de
upstream din România

EXCLUSIV Producatorii de gaze vor fi obligati sa comercializeze intreaga productie pe pietele centralizate administrate de un singur operator

imagineToate tranzactiile de pe piata angro a gazelor naturale vor fi administrate de catre un singur operator, iar producatorii de gaze vor fi obligati sa-si comercializeze intreaga productie pe piata centralizata. Toate aceste prevederi sunt cuprinse in amendamentele admise, propuse de grupul parlamentar PSD, din raportul Comisiei pentru industrii si servicii la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/2012, adoptat miercuri. Proiectul de lege urmeaza a fi votat de plenul Camerei Deputatilor, camera decizionala, impreuna cu amendamentele admise in Comisie.

Astfel, in varianta amendamentelor trimise de comisie in vederea consultarii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si obtinute de Profit.ro, inainte de votarea in comisie, este precizat ca va fi acordata o singura licenta pentru operatorul pietelor centralizate angro de gaze naturale si una pentru operatorul pietei de echilibrare. Grupul parlamentar PSD a invocat drept motivare o rezolutie adoptata de Parlamentul European in data de 15 decembrie 2015, denumita ”Catre o Uniune Energetica Europeana".

In plus, considera parlamentarii social-democrati, printre care se numara si presedintele Comsiei, Iulian Iancu, masura este necesara “pentru cresterea lichiditatii pietei concurentiale angro prin centralizarea activitatilor de tranzactionare in Puncte virtuale de tranzactionare (PVT) unice administrate de un unic operator de piata, in conditii de transparenta si reguli stricte de acces nediscriminatoriu la informatiile privind cantitatile si preturile de tranzactionare". In plus, grupul PSD invoca si masurile identice “instituite in Austria, incepand cu 1 ianuarie 2013, cand, prin Legea gazelor, a fost stabilita crearea unui singur PVT national si administrarea tranzactiilor in PVT printr-un singur operator, respectiv prin CEGH (Central European Gas Hub)”.

Cu alte cuvinte, daca se aproba Proiectul de lege in varianta Comisiei de Industrii, Bursa Romana de Marfuri va fi exclusa de la tranzactionarea gazelor, care ar urma sa se faca exclusiv pe OPCOM. Prezent luni la la Profit Energy.forum, Razvan Nicolescu, Energy & Resources Industry Leader Deloitte Romania, fost ministru al Energiei, s-a declarat impotriva unei astfel de masuri, sustinand ca, foarte probabil, Comsia Europeana va reactiona la acordarea unui monopol numai unui operator. In opinia sa, numarul de operatori de piete centralizate nu ar trebui limitat, foarte probabil, piata, si nu autoritatile, urmand a stabili, in urmatorii 8-10 ani, ce operator ii serveste cel mai bine interesele.

Producatorii vor fi obligati sa tranzactioneze intreaga productie pe pietele centralizate

O alta modificare substantiala adusa de membrii comisiei de industrii Ordonantei de Urgenta este obligarea producatorilor de a tranzactiona intreaga cantitate de gaze pe piata centralizata. Astfel, producatorii au obligatia “sa oferteze si sa tranzactioneze public, transparent si nediscriminatoriu pe pietele centralizate de gaze naturale intreaga cantitate de gaze naturale produsa mai putin cantitatile aferente consumului propriu tehnologic”.

Motivarea grupului PSD: “Eliminarea barierelor comerciale – toata cantitatea produsa va fi ofertata pe piata concurentiala pe oricare din pietele de gaze naturale organizate”. Astfel, ar urma sa fie eliminate contractele bilaterale intre operatorii economici din domeniul gazelor naturale. In plus, un alt amendament, trimis catre ANRE in vederea consultarii reglementatorului pietei, prevede ca “pe piata angro de gaze naturale, toate preturile si cantitatile stabilite in urma tranzactiilor efectuate pe toate pietele centralizate de gaze naturale, precum si toate preturile si cantitatile din contractele de pe piata reglementata, contractele de export, contractele de import, contractele intragroup, preturile de transfer si cantitatile aferente se fac publice conform reglementarilor ANRE.”

Intr-un interviu acordat Profit.ro , Alina Stancu Birsan, partener al casei de avocatura PeliFilip, specializat in sectorul Energie si Resurse Naturale, atragea atentia asupra implicatiilor adoptarii unei astfel de masuri. “Daca ne referim la implementarea unei obligatii generale de tranzactionare exclusiv pe pietele centralizate, asa cum exista deja pentru energie electrica, aceasta va crea cu siguranta dificultati, in special pentru producatori, care, de cele mai multe ori, trebuie sa aiba certitudinea vanzarii gazelor la un moment anterior inceperii productiei, ceea ce implica de obicei incheierea unor contracte bilaterale de vanzare-cumparare. O interdictie a incheierii acestora ar avea un impact masiv asupra modelului actual, cu afectarea, de exemplu, a posibilitatii de a finanta anumite proiecte”, sustinea Alina Stancu Birsan.

Marja maxima de profit de 10%

Un alt amendament propus de comisie se refera la plafonarea marjei de profit a actorilor de pe pietele reglementate de gaze: “Metodologiile de stabilire a preturilor si tarifelor reglementate se aproba de ANRE, dupa informarea si consultarea tuturor partilor interesate. In calculul acestora vor fi luate in considerare costurile justificate ale activitatilor respective, cheltuielile pentru dezvoltare si protectia mediului, precum si o cota rezonabila de profit care nu poate fi mai mare de 10%.”, precizeaza acesta. Pana in prezent, Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei era cea care stabilea, direct sau indirect, prin reglementarile sale cotele de profit ale actorilor de pe pietele reglementate de energie.

 

Surse: profit.ro, news.ro

STIRI INTERNATIONALE

UK: Angus Energy...

Angus Energy has announced that, in respect of its conditional acquisition of a 51 percent interest in the Saltfleetby gas field, it has been...

Iraq: Gazprom Neft...

Gazprom Neft subsidiary Gazpromneft-Badra has now produced 13.5 million tonnes - or 100 million barrels - of oil at the Badra field in the five...

Azerbaijan: Petrofac...

Petrofac, in a joint venture with SOCAR, has secured an Engineering and Technical Services contract to support Total and SOCAR’s Exploration &...
STIRI LOCALE

Iorgulescu, AFM:...

Programul pentru instalarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori ar putea demara în...

Programul de iarnă:...

Guvernului României a aprobat luni Programul de iarnă în domeniul energetic, care vizează o...

Hidroelectrica a...

Hidroelectrica a plătit, în ultimii șapte ani, taxe pe apa uzinată în valoare de aprope jumătate...
COTATII OIL & GAS