Vocea întregului sector de
upstream din România

Exploatarea “gazelor de şist” la Arad, o poveste “trasă de păr”, exemplu de manipulare şi efect de turmă

Reprezentanţii societăţii Panfora Oil & Gas au demonstrat miercuri, fără nici o urmă de îndoială, şi celor mai reticenţi jurnalişti, că nu au nici o treabă cu gazele de şist, aşa cum un important om de afaceri arădean şi activiştii din jurul său încearcă să convingă populaţia din zona perimetrului EX-6 (Curtici – Sântana – Pecica etc.)

panforaA fost nevoie ca fiecare să vadă cu ochii lui ceea ce face Panfora Oil & Gas în Ungaria, cum forează şi ce exploatează, pentru a risipi toată incertitudinea care a planat în jurul acestei companii. E clar că nu e vorba de exploatarea gazelor de şist. E clar că se vrea extragerea de ţiţei şi gaze naturale, cu o tehnologie care nu afectează mediul. Cu o tehnologie atât de sigură încât – am văzut asta în Ungaria – agricultura nu are deloc de suferit.

De altfel, nu vor fi mai mult de cinci sonde în judeţul Arad, care vor ocupa o suprafaţă oricum infimă, pentru care proprietarii vor primi despăgubiri. Nici cât o jumătate de teren de fotbal nu cred că ocupă locul din jurul unui puţ dalele de beton care se pun pentru a proteja solul, deci nici vorbă de suprafeţe de teren uriaşe care să fie scoase din circuitul agricol. S-ar putea chiar să nu fie decât vreo trei puţuri, dacă nu toate cinci se vor dovedi rentabile. Cele nerentabile vor fi închise, dalele de beton luate şi apoi împrăştiat cernoziom, astfel încât viitoarea cultură de porumb, grâu etc. va răsări în locul sondei. Am văzut asta în Ungaria, unde locul unui puţ care s-a dovedit nerentabil e cultivat acum de “cucuruz”. Faină cucuruz! Dacă reprezentanţii Panfora nu ne indicau că acolo a fost un puţ, habar nu am fi avut. Asta ca să punem capăt, odată pentru totdeauna, informaţiilor “apocaliptice” răspândite cu rea credinţă prin satele Aradului de un grup de oameni asupra intenţiilor cărora vom reveni într-un alt articol. Mai ales că am aflat o informaţie “bombă” despre ceea ce ar putea să-i mâne, cu adevărat, în luptă.

Până atunci, cei care mai au dubii în privinţa intenţiilor Panfora Oil & Gas, sunt invitaţi – pe cheltuiala companiei – să meargă în Ungaria să se lămurească singuri despre ce este vorba. Asta pentru a mai diminua din efectul de turmă şi a pune capăt manipulării şi dezinformării pe care le practică, cu bună ştiinţă, ori din naivitate, cei care se opun exploatării zăcămintelor naturale din perimetrul EX-6.

Comunicatul de presă al companiei:

Panfora Oil & Gas continuă campania de informare, pentru a consolida relaţia cu comunităţile din judeţul Arad din localităţile care fac parte din perimetrul EX-6, astfel că a început să notifice proprietarii de terenuri despre operaţiunile sale, conform prevederilor Legii Petrolului. Compania urmăreşte să plătească proprietarilor terenuri sume de bani sub formă de rente şi să îi ajute pe aceştia să nu se implice în proceduri birocratice greoaie.

“Dorim să asigurăm pe fiecare proprietar de teren că Panfora Oil & Gas şi furnizorul acesteia de servicii de cercetare geofizică, sunt pregătite să plătească rente, aşa cum prevede Legea Petrolului. După cum am mai anunţat în numeroase ocazii, operaţiunile de măsurare de suprafaţă vor respecta drepturile de proprietate ale deţinătorilor de terenuri din perimetrul EX-6 şi toate prevederile legale. În acest sens, procesul de notificare privind începerea operaţiunilor de explorare este de asemenea una dintre prevederile Legii Petrolului. Întrucât suntem hotărâţi să continuăm consolidarea unei relaţii pe termen lung cu aceste comunităţi, benefică ambelor părţi, dorim să plătim deţinătorilor de terenuri sume corecte pentru accesul pe terenuri şi pentru eventuale recolte nerealizate”, a declarat Ede Nagy, director general al Panfora Oil & Gas.

ede-nagy

Panfora Oil & Gas înţelege preocupările comunităţilor privind toate aspectele pe care le presupun operaţiunile petroliere. De aceea, compania este pregătită să demonstreze istoricul excelent al Grupului MOL în producţia petrolieră, vizibil în zone de producţie aflate la doar câţiva kilometri de zona perimetrului Ex-6, dincolo de graniţa cu Ungaria.

Compania reiterează că va utiliza, pe întreaga durată a acordului de concesiune, doar tehnologii tradiţionale, care au fost folosite de câteva decenii în operaţiunile petroliere din România. Nu va fi utilizată fracturarea hidraulică şi nici forajul orizontal.

Mai mult, tehnologiile de măsurare de suprafaţă includ echipamente de vibraţie de ultimă generaţie, cu un impact atât de limitat asupra mediului încât au fost utilizate în ţări din Uniunea Europeană chiar şi pentru cercetări în zone urbane. Durata operaţiunilor este de câteva zile pentru fiecare proprietar, în funcţie de mărimea terenului.

Pe de altă parte, operaţiunile pentru explorarea şi producţia de petrol şi gaze pot co-exista cu cele agricole în cele mai bune condiţii, după cum s-a demonstrat în multe zone din judeţul Arad – Pecica, Turnu, Pereg. De asemenea, tehnologiile moderne folosite în prezent nu au impact asupra mediului şi comunităţilor.

Toate operaţiunile pe care Panfora Oil & Gas are dreptul să le deruleze sunt detaliate în acordul de concesiune şi în programul de lucrări, documente semnate cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), singura autoritate relevantă din România în domeniul resurselor naturale. Aceste documente arată fără dubiu că nu există niciun angajament şi nicio obligaţie pentru explorarea de resurse neconvenţionale, cum sunt gazele de şist, iar ANRM a confirmat acest lucru în repetate rânduri.

dscn0242_0-e

dscn0253-e

dscn0261-e

dscn0262-e

dscn0266-e

dscn0291-e

Sursa: Newsar.ro

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS