Vocea întregului sector de
upstream din România

FIECARE EURO INVESTIT IN UPSTREAM ONSHORE GENEREAZA UN IMPACT DE 3,2 EURO LA NIVELUL INTREGII ECONOMII ROMANESTI

imagineFIECARE EURO INVESTIT ÎN UPSTREAM ONSHORE GENEREAZĂ UN IMPACT DE 3,2 EURO LA NIVELUL ÎNTREGII ECONOMII ROMÂNEŞTI

Bucureşti, România: Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) aduce în atenţia presei şi a opiniei publice rezultatele unui studiu care analizeaza impactul multiplicator al investitiilor din upstream onshore (explorare şi producţie de ţiţei şi gaze naturale onshore) în România. Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi din cadrul KPMG, sub coordonarea lui Bogdan Văduva, Partener KPMG.

Studiul relevă faptul că o investiție de 1 miliard de euro în industria onshore upstream generează un impact direct și indirect semnificativ asupra PIB, asupra numărului de angajați și asupra contribuțiilor fiscale la bugetul de stat. În plus, prin lanțul de interdependențe, aceste efecte sunt propagate în alte sectoare economice, generând, de asemenea, un impact indus considerabil. Concret, o investiție de 1 miliard de euro se traduce într-o contribuție a sectorului de 3,2 miliarde de euro în PIB şi aproximativ 45.900 de locuri de muncă nou create sau menținute în economie, reprezentând aproximativ 15.000 de locuri de muncă în anul de realizare a investiţiei şi o medie de aproximativ 3.000 de locuri de muncă pe parcursul fiecărui an dintre cei 10 ani de producţie.

Ne-am propus realizarea acestui studiu pentru a cuantifica impactul pe care îl au investiţiile în upstream onshore asupra economiei naționale. Vorbim despre un sector care contribuie substanțial la creșterea economică a țării, dar care nu poate exista fără investiții intensive, de durată, de mare amploare. Credem că este datoria statului față de cetățean să fie mai atent cu felul în care acest sector poate fi influențat prin politicile publice. Iar influența trebuie să fie una care să conducă la dezvoltarea sectorului în interes comun, al cetățeanului și deopotrivă al celor care realizează investiții cu un astfel de impact major”, afirmă Artur Stratan, președintele în exercițiu al ROPEPCA.

Analiza KPMG, pornind de la datele Eurostat și ale Institutului Naţional de Statistică, indică creșterea contribuţiei în PIB a industriei de explorare și producție a țițeiului și a gazelor naturale (inclusiv alte servicii conexe) din anul 2010 în 2014, interval în care sectorul a asigurat locuri de muncă pentru aproximativ 25.000 de oameni - cel mai mare număr de salariați angajați direct în industria de explorare și producție a țițeiului și a gazelor naturale dintre ţările din Uniunea Europeană, conform rapoartelor Comisiei Europene.

O altă concluzie a studiului este că investiţiile în sectorul upstream onshore se transferă aproape 1 la 1 în veniturile fiscale ale României, generate pe perioada realizării investiţiei şi a obţinerii producţiei. "O investiție de 1 miliard de euro generează o contribuție a sectorului de 1 miliard de euro în veniturile fiscale, într-un interval de 11 ani", arată raportul KPMG, realizat la solicitarea ROPEPCA.

În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active. Pentru menţinerea constantă a nivelului producţiei de ţiţei şi gaze este nevoie de investiţii semnificative.

ROPEPCA: De la înființarea sa în anul 2012, Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producție Petrolieră (“ROPEPCA”) şi-a propus să fie un promotor al industriei onshore, pentru sprijinirea dezvoltării, diversificării și competitivităţii industriei. ROPEPCA beneficiază de adeziunea membrilor celor mai activi în industria onshore şi cuprinde acum 19 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Sand Hill, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.

Membrii ROPEPCA au realizat în anul 2014 investiţii de aproximativ 1,5 miliarde euro, iar contribuţiile lor la bugetul de stat au însumat 2,5 miliarde euro. Acest impact economic a fost generat atât de sectorul de explorare şi producţie ţiţei şi gaze naturale, cât şi de activităţile de rafinare şi distribuţie de produse petroliere şi gaze naturale, realizate de membrii ROPEPCA cu activităţi integrate.

Contact:

Daniel Apostol, Secretar-General

Tel: +40 372 160 137; Mobil: +40 732 999 353 Email: daniel.apostol@ropepca.ro

Roxana Sandu, Administrator Executiv

Tel: + 40.21.230.08.81; Fax: + 40.21.230.08.82; Email: office@ropepca.ro

 

Descarca PDF

STIRI INTERNATIONALE

Rex International...

Rex International has shared its business strategy going forward, after achieving a record profit net of tax of approx. USD26.29 million for the...

UAE: ADNOC awards...

The Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) has announced the award of multi-billion-dollar contracts for the procurement of casing and tubing as it...

GoM: Gulf of Mexico...

Gulf of Mexico Lease Sale 253 generated more than USD159 million in high bids for 151 tracts covering 835,006 acres in federal waters of the Gulf...
STIRI LOCALE

ANRE: Importurile de...

România a importat cu 38% mai multă electricitate în primele cinci luni ale acestui an,...

Profitul net al...

Transportatorul naţional de energie electrică, Transelectrica, a obţinut în primul semestru al...

Transgaz: Conducta de...

Conducta de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) nu va fi gata în luna decembrie 2019,...
COTATII OIL & GAS