Vocea întregului sector de
upstream din România

GABRIEL PURICE, BURSA ROMANA DE MARFURI: "Statul nu vrea decât propria bursă pentru tranzacţionarea gazelor"

imagineParlamentul Romaniei intentioneaza sa instituie un monopol al statului pe tranzactionarea gazelor naturale, asa cum s-a intamplat si pe piata energiei electrice, considera Gabriel Purice, presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM), care atrage atentia cu privire la amendamentele propuse la legea de aprobare a OUG 64/2016, privind liberalizarea pietei gazelor, care completeaza Legea energiei 123/2012.

In amendamentele depuse de PSD si dezbatute in Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, se arata ca pentru administrarea pietelor centralizate angro "se acorda o singura licenta pentru operatorul pietelor centralizate angro de gaze naturale si una pentru operatorul pietei de echilibrare". In prezent, au licente doua entitati: Bursa Romana de Marfuri, societate privata, si OPCOM, filiala a Transelectrica, unde statul are un pachet de 58,68%. Potrivit reprezentantilor BRM, in cazul adoptarii acestui amendament, ulterior va fi aleasa pentru aceasta licenta bursa OPCOM: "Se repeta astfel scenariul de pe piata de energie, cand s-a impus prin lege monopolul aceleiasi organizatii (practic a celor care guverneaza)".

In aceste conditii, reprezentantii BRM au transmis Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor o adresa, cerandu-le deputatilor sa renunte la completarea legii nr 123/2012 cu introducerea licentei unice de operator de piata centralizata de gaze naturale, "care risca sa instituie un monopol absolut pe ambele piete energetice din Romania (energie electrica si gaze naturale), piete care in mod normal trebuie guvernate independent fara influente din interior sau administrari comune".

Potrivit BRM, in cazul impunerii unei licente unice, "este usor de intuit ce organizatie ar urma, foarte probabil, sa devina titularul respectivei licente. "Nu Bursa Romana de Marfuri, desi cota sa de piata in domeniu, cifrele tranzactionate, numarul si interesul participantilor si al publicului ar recomanda-o", spune Gabriel Purice. Domnia sa ne-a mai declarat: "Romania este singura tara din Europa cu un monopol impus pe tranzactionarea pe piata de energie electrica (n.r. prin OPCOM) si, acum, se doreste acelasi lucru si pentru piata gazelor. Peste tot, exista competitie libera. Lipsa competitiei creeaza o situatie de abuz de piata, iar consumatorul pierde".

Presedintele BRM ne-a spus ca intentioneaza sa faca sesizari referitoare la aceste amendamente la Comisia Europeana si la Consiliul Concurentei. In scrisoarea catre deputati, domnia sa se intreaba care sunt argumentele pentru introducerea licentei unice de operator de piata centralizata: "Pe de o parte, se invoca o rezolutie a Parlamentului UE, care ar pleda pentru un singur operator de piata nationala in fiecare stat membru, pentru ca operatorul respectiv ar trebui sa fie singurul administrator al punctului virtual de tranzactionare (care este si el introdus si definit, cu aceasta ocazie, in proiect).

Trebuie mentionat insa ca prevederea expresa nu este de identificat ca atare in rezolutie. Rezolutia, ea insasi, reprezinta o colectie de recomandari generice si de pozitionari, care are drept tinta, in principal, organismele si politicile comunitare si mai putin direct politica legislativa a statelor nationale". Conform BRM, tari precum Franta, Germania sau Anglia au cate sapte operatori pe piata de gaze. "In nici o tara din Europa, operatorul pietei de energie electrica (OPCOMTranselectrica) nu este unicul operator si al pietei de gaze naturale.

Preluarea acestei functii de catre Transelectrica in locul Transgaz contravine in mod flagrant principiului de decuplare (unbundeling) impus prin Directiva Europeana a energiei electrice", a mai spus Gabriel Purice. Conform datelor BRM, in 2016, tranzactiile cu gaze au totalizat 15,5 milioane MWh, reprezentand 12,7% din consumul raportat, in timp ce, in perioada ianuarie -aprilie 2017, volumul tranzactionat la BRM a fost de 12,2 milioane MWh, respectiv 24,4% din consum.

Sursa: Bursa

STIRI INTERNATIONALE

Colombia: Gran Tierra...

Gran Tierra Energy has entered into agreements with private companies to acquire interests in the Suroriente Block, Putumayo-8 Block and Llanos-5...

Significant growth...

The merged company of Wintershall and DEA is seeking to increase its average daily production of about 575,000 barrels of oil equivalent (pro-forma...

US: QEP Resources...

QEP Resources has commenced a comprehensive review of strategic alternatives to maximize shareholder value, which could result in a merger or sale...
STIRI LOCALE

3 abordări pentru...

Într-o economie bazată pe prețuri, clădirile vechi tind să devină încă și mai vechi, în timp ce...

Mihai Toder-Pasti,...

Viitorii prosumatori vor avea răspunsuri la toate întrebările posibile. În perioada următoare,...

RADET intră în...

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) intră în faliment, compania nou...
COTATII OIL & GAS