Vocea întregului sector de
upstream din România

Chevron a plecat din România, dar gazele de șist continuă să facă victime. Cum a rămas Institutul Geologic al României fără ultimul său director științific

Prin amabilitatea editorului meu din România, am luat la cunoștință despre un interviu al fostului director științific al Institutului Geologic al României, domnului dr. Mircea Țicleanu. Nu aș fi reacționat la afirmațiile făcute în timpul interviului dacă fostul director științific al IGR, actualmente „grevist japonez”, nu ar fi menționat că demiterea lui i se trage de la o scrisoare deschisă, publicată anul trecut, pe platforma Contributors.ro.

Este vorba despre o Scrisoare deschisă domnului dr. Marcel Mărunțiu, Directorul general al Institutului Geologic al României, publicată pe 24 iulie 2014, în care mi-am exprimat punctele de vedere față de impostura intelectuală a trei cercetători de la IGR, cu dl. Țicleanu în frunte. Am delimitat extrem de clar, chiar prin motto-ul care deschide scrisoarea, care sunt rațiunile criticilor mele ( „Cel mai mare dușman al cunoașterii nu este ignoranța, ci iluzia cunoașterii”). Comentariile adăugate articolului meu iluminează și ele starea precară, sub-științifică, cu o coloratură tipic catastrofist-propagandistică, a contribuției numite pompos „Primul studiu al Institutului Geologic al României cu privire la fracturarea hidraulică a gazelor de șist”.

„Studiul” semnat de dl. Țicleanu și doi colaboratori de la IGR a fost imediat sever criticat și de prof. dr. Nicolae Anastasiu, m.c. al Academiei Române, într-o altă postare pe Contributors.ro: Ce trebuie să știm despre un studiu științific. Pe marginea unui articol regretabil.

Ce s-a mai întâmplat între timp, iulie 2014 – aprilie 2015? Chevron a plecat din România după săparea sondei de explorare de la Pungești fără să fi găsit acumulări economice de gaze de șist, activitățile de explorare s-au mutat în vestul țării, iar infatigabilul și incorigibilul domn Țicleanu s-a trezit „fără coledzi”!!!.

Dacă ar fi să credem declarațiile sale ulcerate, Institutul Geologic al României „a fost decapitat în stil mafiot”, directoarea generală, d-na Simona Mălureanu, este doar „un funcționar public”, noul director științific este o „persoană sub-mediocră” din punct de vedere științific, iar noul purtător de cuvânt al IGR, dl. Nicolae Ulieru, a fost „parașutat” la IGR fără să stăpânească mai mult de 2% „din limbajul de specialitate pe care trebuie să-l stăpânească un purtător de cuvânt al IGR”. Grupul de ”interese de tip mafiot…a prădat pe față instituția de funcțiile sale vitale și … va parazita în viitorul apropiat instituția la modul agresiv… o va deturna de la menirea sa, fie prin incompetență profesională, fie din rea credință”.

Cireașa de pe tort, conform fostului director științific Țicleanu, este că toate aceste schimbări – care au avut loc, culmea, tocmai în Săptămâna Patimilor !!!- urmăresc „blocarea Institutului ca entitate profesională, parazitarea lui și punerea informației sub botniță” pentru ca IGR să nu mai poată reacționa pe viitor la posibile „cestiuni arzătoare la ordinea zilei”, precum au fost Roșia Montană sau gazele de șist.

Dacă sunt de acord cu o singură idee din interviul dlui Țicleanu, aceea este că Institutul Geologic reprezintă o „instituție vitală a statului român, de interes național și importanță strategică”. Când am scris despre ”Știință și contractul social”, o țintă nemărturisită a demersului meu a fost tocmai IGR și celelalte instituții de profil geologic-geofizic din cadrul Academiei Române. Împreună cu universitățile de stat, aceste instituții de cercetare științifică sunt finanțate de contribuabilii români ca să contribuie efectiv, direct și non-partizan, la rezolvarea multiplelor și complexelor probleme cu care se confruntă România – de exemplu, identificarea și asigurarea resurselor exploatabile pentru obținerea unui grad ridicat de autonomie energetică, conservarea și protecția mediului înconjurător (sol, apă, aer), asigurarea de materiale și materii prime pentru menținerea și dezvoltarea economiei etc.

Acuzațiile că o instituție-fanion a statului român ar fi „decapitată”, „parazitată”, „blocată profesional” și „condusă de găști mafiote”, pentru „a-i pune botnițe”, sunt incredibil de grave. Dl. Țicleanu –care mai și amenință că va ataca IGR „atât pe cale civilă, cât și pe cale penală” pentru că a fost demis din funcție! – are obligația să facă publice dovezile pe care le posedă și să alerteze organele abilitate ale statului pentru că sunt în joc, așa cum am subliniat, interese naționale de importanță strategică.

Colectivitatea geologilor și geofizicienilor din România este și trebuie să fie respectată pentru tot ceea ce face spre binele și prosperitatea socio-economică a țării. Dar, pentru a-și întări respectul și prestigiul de care se bucură, acest corp de elită al societății românești are obligația morală să înlăture orice suspiciune legată de activități fără nicio tangență cu misiunea declarată prin contractul știință-societate.

Mi-e teamă însă că acuzațiile perpetrate de fostul director științific al IGR sunt, într-o bună măsură, umori ulcerate produse de darea sa afară dintr-o funcție de conducere. Cred că, înainte de toate, i-ar prinde bine să recitească unele comentarii de anul trecut semnate Alexandru Vlahu:

D-le Țicleanu, Vă dau un sfat părintesc. Nu mai reveniți, nu mai detaliați, nu mai conchideți. V-ați facut un imens deserviciu dv., instituției în care funcționați și, în egală măsură, militanților ecologiști, care v-au acordat necondiționat tot creditul din lume, datorită poziției pe care o dețineți. Cu fiecare cuvânt în plus pe care-l rostiți în subiectul gazelor de șist, prăpastia produsă este tot mai adâncă, tot mai tenebroasă și-i atrage pe toți cei mai sus menționați. Așadar, din nou, ca propriului fiu, vă rog să țineți minte (Errare humanum est, perseverare diabolicum!), nu-i greu deloc să taci! Cu cât mai îndelungat, cu atât mai folositor. Tuturor. Vă sfătuiesc din nou, potoliți-vă, cereți scuze celor induși în eroare prin fals și impostură, lăsați timpul să aștearnă asupra-va (dar mai ales asupra propriei instituții blamate) uitarea… Eu așa îi sfătuiesc pe nepotii mei (adevarat, ei fac boroboațe mici) si de fiecare data aceștia mă ascultă, iar eu le ofer în schimb, iertarea…

Subscriu la aceste îndemnuri.

Articol publicat pe CONTRIBUTORS si republicat cu permisiunea autorului.

Constantin Crânganu este profesor de geofizică și geologia petrolului la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. Între 1980 și 1993 a fost asistent și lector la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de geografie-geologie. În 1993 a fost declarat câștigătorul primului concurs național din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale și aplicative despre zăcămintele de petrol și gaze, suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic și căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conținut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenționale de hidrați gazoși etc. După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcție de cercetare: implementarea metodelor de inteligență artificială în studiile de petrol și gaze. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 și a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativa pentru acest domeniu cutting-edge.

Cartea, intitulata „Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences”, a aparut în 2015.

 

STIRI INTERNATIONALE

Mongolia: Petro Matad...

Petro Matad has announced the results of drilling and logging operations at the Gazelle-1 well in the north of Block XX, eastern Mongolia and has...

UK: Cairn's Chimera...

Cairn has completed drilling of wildcat well 03/17a-3, known as Chimera. The objective of the well was to prove hydrocarbons in Paleocene Heimdal...

Turkey: Valeura Energy...

Valeura Energy, the upstream natural gas producer focused on appraising and developing an unconventional gas accumulation play in the Thrace Basin...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS