Vocea întregului sector de
upstream din România

Gerea: Redeventele petroliere in zonele offshore ar putea scadea, dar vor creste redeventele miniere

Redeventele miniere vor creste, insa cele petroliere pentru zonele de offshore ar putea sa scada, intrucat aceste activitati presupun investitii extrem de ridicate, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.

"Sunt state care depind de exporturile de petrol si care resimt dramatic scaderea preturilor petrolului. La nivelul Romaniei sunt redevente la un nivel acceptabil, sa spunem, in zona miniera, aici se poate discuta si creste nivelul lor, ma gandesc in domeniul aurifer si pentru alte zacaminte. Pentru zona de petrol si gaze trebuie sa discutam pentru operatiunile care se fac de exemplu in offshore, in zonele de mare adancime, in Marea Neagra, unde costurile sunt enorme, iar interesul Romaniei este sa vedem materializate, finalizate explorarile si sa trecerea la faza de exploatare, unde putem sa discutam de o scadere a lor. Lucrurile sunt impartite", a declarat luni ministrul Energiei, Andrei Gerea, intr-o conferinta de presa.

El spune ca scaderea preturilor petrolului este compensata de cresterea consumului si nu reprezinta "o tragedie" pentru Romania. "Lucrurile evolueaza bine si asta se vede inclusiv in rezultatele companiilor petroliere", a adaugat Gerea. Intrebat de diferenta dintre cotatiile petroliere si preturile carburantilor la pompa, Gerea a spus ca societatile petroliere nu au motive sa scada pretul la pompa atata timp cat consumul se afla la un nivel apreciabil.

"Exista o politica a distribuitorilor de combustibili care se vede materializata in acest fel, dar exista si un nivel al accizelor care asigura insa alte beneficii economiei romanesti si pana la urma exista o piata care decide acest lucru. Atata timp cat consumul este inca la un nivel apreciabil, presupun ca nici pentru distribuitori nu exista vreun motiv sa scada pretul", a spus el. Gerea a aratat de asemenea ca imbatranirea infrastructurii energetice si volatilitatea preturilor la combustibilii fosili reprezinta doua dintre provocarile cu care se confrunta Romania.

"Ministerul Energiei este implicat in procesul de elaborare a unei strategii in domeniul energetic. Dorim ca pe viitor sa ne bazam pe un mix energetic complex: hidro, nuclear, carbune, petrol gaze, energie regenerabila. Politica noastra energetica sa fie bazata pe conceptele de securitate si de independenta energetica. Romania are parte de noi provocari: cresterea dependentei energetice fata de tari din afara UE, volatilitatea preturilor combustibililor fosili, imbatranirea infrastructurii energetice, atat centrale electrice, cat si retele, precum si ingrijorarea fata de consecintele incalzirii globale. Inseamna necesitatea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de carbon", a mai spus Gerea.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) anunta in iulie ca noua modalitate de taxare a hidrocarburilor, la care agentia lucreaza impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, va intra in dezbatere in Parlament in sesiunea din toamna si va fi aplicata de la 1 ianuarie. Noul sistem va cuprinde redeventele, dar si un supra-impozit pe profitul realizat de companii din activitatea de upstream (productia de petrol si gaze), precum si o serie de deduceri pentru investitiile realizate pe acest segment.

Societatile care vor face explorari/exploatari la mare adancime in largul marii, precum si companiile carora le vor fi concesionate perimetre epuizate vor beneficia de reduceri ale unor taxe, potrivit ANRM. Valoarea totala a redeventelor petroliere si miniere incasate de stat anul trecut a fost de 1,64 miliarde lei (aproape 370 milioane euro), din care doar cele petroliere sunt la nivelul de 1,36 miliarde de lei. Cea mai mare parte din redevente este platita de Romgaz si OMV Petrom.

Surse: Ziarul Financiar, Wall-Street, Romania Libera, Adevarul, Puterea, 5 octombrie

STIRI INTERNATIONALE

Mongolia: Petro Matad...

Petro Matad has announced the results of drilling and logging operations at the Gazelle-1 well in the north of Block XX, eastern Mongolia and has...

UK: Cairn's Chimera...

Cairn has completed drilling of wildcat well 03/17a-3, known as Chimera. The objective of the well was to prove hydrocarbons in Paleocene Heimdal...

Turkey: Valeura Energy...

Valeura Energy, the upstream natural gas producer focused on appraising and developing an unconventional gas accumulation play in the Thrace Basin...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS