Vocea întregului sector de
upstream din România

Grupul PNL din Camera Deputaților a organizat, marți 29 septembrie, o consultare cu reprezentanții operatorilor din industria petrolieră

Grupul PNL din Camera Deputaților a organizat, marți 29 septembrie, o consultare cu reprezentanții operatorilor din industria petrolieră din cadrul celor trei asociații de profil: Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), Asociaţia Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN), Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Dialogul dintre PNL și organizațiile amintite este unul de durată și a condus la stabilirea principiilor și politicilor publice formulate de către PNL în Programul de Guvernare, ofertă publică pe care liberalii au lansat-o deja.

Această rundă de consultări vine să consolideze parteneriatul anterior și să contribuie la definitivarea politicilor sectoriale din domeniu. Printre prioritățile legislative identificate se numără modificări de substanță privind Legea petrolului, Legea energiei electrice și a gazelor naturale, precum și alte intervenții asupra cadrului legal care să conducă la eficientizarea, debirocratizarea și flexibilizarea activității industriei petroliere. Cu toții ne dorim stabilitate, predictibilitate și adecvarea cadrului legislativ și instituțional la cerințele pieței libere.

Întâlnirea a prilejuit discutarea unor teme de actualitate, de maxim interes pentru viitorul acestui domeniu economic, defavorizat în momentul de față de atitudinea Guvernului care amână luarea unor decizii cruciale cum ar fi regimul fiscal aplicabil acestei industrii.

Actorii din piață prezenți la aceste discuții au apreciat deschiderea PNL de a dezbate problemele cu care aceștia se confruntă și de a identifica împreună soluții de rezolvare echitabile.

Ambele părți au căzut de acord asupra unor aspecte importante care vizează necesitatea creării unui climat stabil, predictibil și transparent în care să se manifeste operatorii din piață, având în vedere că acești jucători pot aduce plusvaloare în economia românească tradusă în investiții, locuri de muncă și venituri la buget.

O solicitare legitimă din partea organizațiilor prezente la discuții și un punct central al politicilor liberale în domeniul energetic se referă la Strategia Energetică Națională - un document esențial pentru sectorul energetic care trebuie adoptat și asumat urgent de către Guvern. Rolul acestei Strategii care reprezintă viziunea noastră ca țară pentru următorii 20-30 de ani este să asigure direcțiile de acțiune pentru dezvoltarea acestui sector oferindu-i, totodată, siguranța de care are nevoie. Liberalii sunt de părere că un astfel de proiect național trebuie să fie respectat și aplicat indiferent cine se află la guvernare.

Partidul Național Liberal consideră că doar prin astfel de consultări periodice se pot fundamenta politici publice coerente și sustenabile care să pregătească acest sector pentru provocările viitoare și să transforme România într-o țară atractivă pentru investitori.

Alături de Liderul Grupului Parlamentar din Camera Deputaților, domnul Eugen Nicolăescu, au participat deputați și reprezentanți ai comisiilor de specialitate ale PNL, astfel: Andreea Paul, Virgil Popescu, Lucian Bode, Mugur Cozmanciuc, Gheorghe Ialomițianu și Răzvan Mironescu.

Sursa: Camera Deputatilor

STIRI INTERNATIONALE

Rex International...

Rex International has shared its business strategy going forward, after achieving a record profit net of tax of approx. USD26.29 million for the...

UAE: ADNOC awards...

The Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) has announced the award of multi-billion-dollar contracts for the procurement of casing and tubing as it...

GoM: Gulf of Mexico...

Gulf of Mexico Lease Sale 253 generated more than USD159 million in high bids for 151 tracts covering 835,006 acres in federal waters of the Gulf...
STIRI LOCALE

ANRE: Importurile de...

România a importat cu 38% mai multă electricitate în primele cinci luni ale acestui an,...

Profitul net al...

Transportatorul naţional de energie electrică, Transelectrica, a obţinut în primul semestru al...

Transgaz: Conducta de...

Conducta de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) nu va fi gata în luna decembrie 2019,...
COTATII OIL & GAS