Vocea întregului sector de
upstream din România

Guvernul are in vedere "sistematizarea redeventelor". Programul PSD-ALDE prevede suprataxarea resurselor naturale exportate

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o nota privind elaborarea unui act normativ pentru sistematizarea redeventelor din domeniul resurselor minerale, in conditiile in care programul de guvernare in baza caruia Executivul a primit votul de incredere al Parlamentului prevede supraimpozitarea cu cel putin 20% a profiturilor obtinute din extractia resurselor naturale, in masura in care aceste resurse nu sunt prelucrate in Romania.

Astfel, Cabinetul Grindeanu a aprobat, miercuri, o "nota privind elaborarea unui act normativ pentru sistematizarea redeventelor din domeniul resurselor minerale". In documentul care prezinta sinteza sedintei, publicat ulterior de Guvern, acesta nu da nici un detaliu suplimentar. despre acest subiect,
precizandu-se doar ca, dupa discutarea si aprobarea proiectelor de acte normative si de memorandumuri facute publice de Executiv, "sedinta a continuat cu prezentarea notelor si a documentelor confidentiale incluse pe ordinea de zi si s-a incheiat la ora 11:00".

Programul de guvernare al Executivului PSD-ALDE, in baza caruia acesta a primit votul de incredere al Parlamentului, prevede adoptarea unei noi legi a redeventelor pana la finalul acestui an. "In ceea ce priveste impozitarea profitului, o restabilire a echitatii consideram noi ca reprezinta impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, prin adoptarea noii legi a redeventelor, cel tarziu la finalul anului 2017", se mentioneaza in programul de guvernare. Noua coalitie de guvernare are in vedere si modificarea Legii energiei si a gazelor naturale, urmand sa fie impuse noi prevederi care ar putea afecta tarifele si taxele de transport si distributie, dar si statutul functionarilor din ANRE.

Totodata, noua putere va analiza masura in care va putea reveni asupra angajamentelor Romaniei de inchidere a unor mine de carbune. Intentia este ca legislatia in domeniu sa fie modificata astfel incat sa oblige companiile de profil sa investeasca o cota din profit in modernizarea sistemelor de productie si distributie sau in spatii de inmagazinare a resurselor energetice, de exemplu, dupa eliminarea ''taxei pe stalp''. PSD s-a pronuntat impotriva eliminarii acestei taxe, dar nu a mai apucat sa o prelungeasca deoarece a preluat guvernarea dupa ce aceasta taxa a fost eliminata.

In noiembrie anul trecut, fostul ministru tehnocrat al Finantelor, Anca Dragu, declara ca ministerul a finalizat, in colaborare cu FMI, proiectul modificarii legislatiei privind redeventele petroliere, pe care il lasa "mostenire" inspre aprobare viitorului Executiv. ”Nivelul redeventelor a ramas neschimbat, dar vor fi oferite deduceri pentru investitiile offshore. Proiectul a fost finalizat la minister, am colaborat si cu specialisti FMI in acest sens, dar va ramane de aprobat pentru viitorul Guvern”, spunea Dragu.

Statul roman a incasat in 2015 redevente petroliere si miniere in valoare totala de circa 1,3 miliarde lei, echivalentul a 292 milioane de euro, sub nivelul din anii precedenti, in special din caua ieftinirii ample a pretului titeiului pe pietele internationale. Redeventele actuale la titei si gaze, care formeaza grosul redeventelor incasate de stat, reprezinta cote procentuale din valoarea productiei brute extrase, acestea fiind stabilite, in 2004, prin Legea petrolului. La titei, acestea sunt de 3,5% pentru zacaminte care produc sub 10.000 de tone/trimestru, 5% pentru zacaminte care produc intre 10.000 si 20.000 de tone/trimestru, 7% pentru zacaminte care produc intre 20.000 si 100.000 de tone/trimestru si 13,5% pentru zacaminte care produc peste 100.000 de tone/trimestru. La gaze naturale, redeventele sunt de 3,5% pentru zacaminte care produc sub 1 milion de metri cubi/trimestru,
7,5% pentru zacaminte care produc intre 1 si 5 milioane de metri cubi/trimestru, 9% pentru zacaminte care produc intre 5 si 20 de milioane de metri cubi/trimestru si 13% pentru zacaminte care produc peste 20 de milioane de metri cubi/trimestru.

Premierul Sorin Grindeanu l-a revocat luni din functia de presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), cu rang de secretar de stat, pe Gheorghe Dutu, numit in post in urma cu aproape 5 ani, in mai 2012, tot de catre PSD, prin prim-ministrul de atunci Victor Ponta, si l-a inlocuit cu unul dintre cei trei directori generali ai institutiei, Aurel Gheorghe, care detinea functia respectiva din 2013.

ANRM este organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului si in coordonarea primului-ministru, fiind autoritatea competenta abilitata sa aplice dispozitiile Legii minelor si pe cele ale Legii petrolului. Dupa cum Profit.ro a scris in exclusivitate la acea data, fostul Guvern Ponta a negociat inca din 2015 cu FMI introducerea unui nou impozit, in cota de 35%, pe profitul inregistrat de companiile de petrol si gaze strict din activitatile upstream ale acestora, de productie de hidrocarburi.

Proiectul a fost preluat de Guvernul Ciolos, dar nu a mai fost adoptat. Draftul de act normativ prevedea ca statul va aplica producatorilor de petrol si gaze un impozit suplimentar, care va fi denumit "impozit petrolier", de 35% pe profitul din upstream, cu o deducere suplimentara de 15% pentru investitiile noi, si va anula facilitatile acordate acestora inca din 1999, care le permit in prezent sa nu achite impozit pe titei si gaze naturale si nici comisioane vamale la export. Proiectul stipula ca noul sistem va fi aplicat in etape, mai intai pentru petrol si gaze si doar ulterior pentru resurse minerale, si mentinut pe o perioada de 20 de ani, dublu comparativ cu perioada actualelor redevente.

 

Sursa: Profit.ro

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS