Vocea întregului sector de
upstream din România

Guvernul pastreaza cotele procentuale, impuse producatorilor, de gaze tranzactionabile pe pietele centralizate, cea mai importanta este cea pentru productia interna

imagineGuvernul pastreaza si anul viitor actualele cote procentuale obligatorii de gaze tranzactionabile pe pietele centralizate valabile pentru 2017, din care cea mai importanta este cea de 30% din productia interna.

Astfel, si in 2018, producatorii vor fi obligati sa tranzactioneze pe pietele centralizate minimum 30% din productie, iar furnizorii fara calitate de producator sa cumpere pe aceleasi piete minimum 20% din totalul cantitatii contractate si sa revanda catre clientii angro minim 30% din cantitatea de gaze naturale pentru care incheie contracte de vanzare-cumparare gaze naturale in anul calendaristic respectiv.

Cotele au fost introduse ca urmare a adoptarii de catre Guvern a OUG 64/2016, care a intrat in vigoare pe 1 aprilie 2017, prin care au fost instituite o serie de obligatii in sarcina producatorilor de gaze naturale si a afiliatilor acestora, precum si in sarcina furnizorilor de gaze naturale, referitoare la utilizarea pietelor centralizate in scopul incheierii de tranzactii pe piata gazelor naturale.

Legea de aprobare a OUG 64 se afla in dezbaterea Parlamentului, Comisia de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor, aproband mai multe amendamente, printre care si cel privind introducerea obligativitatii vanzarii de catre producatori a unui procent de minimum 70% (si nu de 30%, cat propune Ministerul Energiei) din productie pe pietele centralizate (initial adoptase un amendament prin care intreaga productie trebuia vanduta pe pietele centralizate). Plenul Camerei a decis in doua randuri retrimiterea catre comisie a raportului, impotriva adoptarii amendamentului respectiv pronuntandu-se atat Guvernul, producatorii sau ANRE, cat si Comisia Europeana, prin intermediul unor scrisori trimise sefului Comisiei, social-democratul Iulian Iancu, sau presedintelui Camerei, Liviu Dragnea. Iulian Iancu a redactat la randul sau o scrisoare catre seful sau, Liviu Dragnea, prin care solicita discutarea OUG 64 in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Ministerul Energiei a pledat in repetate randuri pentru pastrarea actualei cote de 30%. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG prin care propune pastrarea cotelor de anul trecut, Ministerul precizeaza ca in 2016, consumul de gaze naturale din Romania a fost de 124 milioane de MWh, iar 129 milioane MWh au fost contractati pe prin contracte bilaterale si numai 14 milioane MWh pe pietele concurentiale. Dupa adoptarea OUG 64, in 2017 situatia s-a schimbat considerabil. Astfel in perioada ianuarie-august, consumul intern a fost de 82 milioane de MWH. In aceeasi perioada au fost semnate contracte bilaterale in valoare de 67 milioane de MWh si contracte pe pietele centralizate de 56 milioane de MWh.

Cu alte cuvinte, in prima parte a anului, peste 60% din consum a fost acoperit de contracte semnate pe pietele centralizate, iar 45,5% din gazele produse in Romania, au fost tranzactionate pe aceleasi piete, fata de numai 10% in 2016. Ministerul Energiei sustine ca “prin stabilirea acestui nivel minim de tranzactionare pe piete centralizate (30% in cazul producatorilor, respectiv 20 si 30% in cazul furnizorilor - n.r.) se asigura un mediu concurential si accesibil in mod transparent si nediscriminatoriu la toate nivelurile de tranzactionare din piata gazelor, incepand de la tranzactionarea cantitatilor de gaze naturale introduse pe piata de producatori si de importatori, achizitionate de clientii angro in vederea revanzarii catre alti clienti angro de anvergura mai mica si/sau catre consumatori finali din portofoliul acestora, precum si pentru evitarea „diluarii” competitiei transparente si nediscriminatorii pe intregul lant de tranzactionare a gazelor naturale (de la sursele primare si pana la consumatorii finali). Prin stabilirea in sarcina furnizorilor a unui procent de vanzare mai mare decat cel de cumparare, se va asigura inclusiv tranzactionarea pe piete centralizate a unor cantitati de gaze naturale, care initial au facut obiectul unor contracte bilaterale, astfel fiind asigurat un nivel sporit al lichiditatii pietei gaziere si stabilirea unui pret de piata relevant pentru cererea si oferta existenta la un moment dat.”

 

Sursa: profit.ro

STIRI INTERNATIONALE

UAE: Aker Solutions to...

Aker Solutions has won an order from ADNOC to deliver subsea umbilicals for the Dalma gas development project located offshore UAE in the shallow...

US: Baker Hughes...

Baker Hughes, a GE company has been awarded a contract and granted notice to proceed on the construction of its comprehensive LNG technology...

Argentina: Equinor...

Equinor and YPF have signed an agreement to jointly explore the CAN 100 offshore block, the largest block located in the North Argentinian Basin.
STIRI LOCALE

ANRE: Importurile de...

România a importat cu 38% mai multă electricitate în primele cinci luni ale acestui an,...

Profitul net al...

Transportatorul naţional de energie electrică, Transelectrica, a obţinut în primul semestru al...

Transgaz: Conducta de...

Conducta de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) nu va fi gata în luna decembrie 2019,...
COTATII OIL & GAS