Vocea întregului sector de
upstream din România

Guvernul pastreaza cotele procentuale, impuse producatorilor, de gaze tranzactionabile pe pietele centralizate, cea mai importanta este cea pentru productia interna

imagineGuvernul pastreaza si anul viitor actualele cote procentuale obligatorii de gaze tranzactionabile pe pietele centralizate valabile pentru 2017, din care cea mai importanta este cea de 30% din productia interna.

Astfel, si in 2018, producatorii vor fi obligati sa tranzactioneze pe pietele centralizate minimum 30% din productie, iar furnizorii fara calitate de producator sa cumpere pe aceleasi piete minimum 20% din totalul cantitatii contractate si sa revanda catre clientii angro minim 30% din cantitatea de gaze naturale pentru care incheie contracte de vanzare-cumparare gaze naturale in anul calendaristic respectiv.

Cotele au fost introduse ca urmare a adoptarii de catre Guvern a OUG 64/2016, care a intrat in vigoare pe 1 aprilie 2017, prin care au fost instituite o serie de obligatii in sarcina producatorilor de gaze naturale si a afiliatilor acestora, precum si in sarcina furnizorilor de gaze naturale, referitoare la utilizarea pietelor centralizate in scopul incheierii de tranzactii pe piata gazelor naturale.

Legea de aprobare a OUG 64 se afla in dezbaterea Parlamentului, Comisia de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor, aproband mai multe amendamente, printre care si cel privind introducerea obligativitatii vanzarii de catre producatori a unui procent de minimum 70% (si nu de 30%, cat propune Ministerul Energiei) din productie pe pietele centralizate (initial adoptase un amendament prin care intreaga productie trebuia vanduta pe pietele centralizate). Plenul Camerei a decis in doua randuri retrimiterea catre comisie a raportului, impotriva adoptarii amendamentului respectiv pronuntandu-se atat Guvernul, producatorii sau ANRE, cat si Comisia Europeana, prin intermediul unor scrisori trimise sefului Comisiei, social-democratul Iulian Iancu, sau presedintelui Camerei, Liviu Dragnea. Iulian Iancu a redactat la randul sau o scrisoare catre seful sau, Liviu Dragnea, prin care solicita discutarea OUG 64 in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Ministerul Energiei a pledat in repetate randuri pentru pastrarea actualei cote de 30%. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG prin care propune pastrarea cotelor de anul trecut, Ministerul precizeaza ca in 2016, consumul de gaze naturale din Romania a fost de 124 milioane de MWh, iar 129 milioane MWh au fost contractati pe prin contracte bilaterale si numai 14 milioane MWh pe pietele concurentiale. Dupa adoptarea OUG 64, in 2017 situatia s-a schimbat considerabil. Astfel in perioada ianuarie-august, consumul intern a fost de 82 milioane de MWH. In aceeasi perioada au fost semnate contracte bilaterale in valoare de 67 milioane de MWh si contracte pe pietele centralizate de 56 milioane de MWh.

Cu alte cuvinte, in prima parte a anului, peste 60% din consum a fost acoperit de contracte semnate pe pietele centralizate, iar 45,5% din gazele produse in Romania, au fost tranzactionate pe aceleasi piete, fata de numai 10% in 2016. Ministerul Energiei sustine ca “prin stabilirea acestui nivel minim de tranzactionare pe piete centralizate (30% in cazul producatorilor, respectiv 20 si 30% in cazul furnizorilor - n.r.) se asigura un mediu concurential si accesibil in mod transparent si nediscriminatoriu la toate nivelurile de tranzactionare din piata gazelor, incepand de la tranzactionarea cantitatilor de gaze naturale introduse pe piata de producatori si de importatori, achizitionate de clientii angro in vederea revanzarii catre alti clienti angro de anvergura mai mica si/sau catre consumatori finali din portofoliul acestora, precum si pentru evitarea „diluarii” competitiei transparente si nediscriminatorii pe intregul lant de tranzactionare a gazelor naturale (de la sursele primare si pana la consumatorii finali). Prin stabilirea in sarcina furnizorilor a unui procent de vanzare mai mare decat cel de cumparare, se va asigura inclusiv tranzactionarea pe piete centralizate a unor cantitati de gaze naturale, care initial au facut obiectul unor contracte bilaterale, astfel fiind asigurat un nivel sporit al lichiditatii pietei gaziere si stabilirea unui pret de piata relevant pentru cererea si oferta existenta la un moment dat.”

 

Sursa: profit.ro

STIRI INTERNATIONALE

Cambodia: KrisEnergy...

KrisEnergy has announced the commencement of a 1,200 sq km 3D seismic survey in the offshore Cambodia Block A concession, where the Company is...

Malaysia:...

International Petroleum Corp has commenced drilling of the first well in a planned multi-well drilling program on Block PM307, located offshore...

Kenya signs milestone...

The Kenyan government has signed agreements with Total, Tullow Oil and Africa Oil Corp to develop a 60,000-80,000 barrels per day crude processing...
STIRI LOCALE

Modran, Electrica:...

Marile companii au nevoie de adoptarea unor tehnologii care și-au dovedit deja valoarea și...

Pîrvulescu, Enevo:...

Enevo este o companie tehnologică adânc implicată în digitalizare, a susținut Cristian...

Neagu, EnergoBit:...

Viitorul depinde de noile generații, care dau direcția noilor tehnologii și tendințe, a declarat...
COTATII OIL & GAS