Vocea întregului sector de
upstream din România

Guvernul prelungeste din pix un impozit care aduce bani la buget si care poate scumpi facturile romanilor

Guvernul nu renunta la un bir aplicat producatorilor de gaze naturale, asa cum ar fi trebuit, caci aceasta reprezinta o resursa importanta pentru buget, iar salariile crescute ale bugetarilor si pensiile marite trebuie platite de undeva, nu-i asa? Mai exact, e vorba de impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obtinute din dereglementare de operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare pe teritoriul tarii noastre, impus in 2013.

Pana la inceputul acestei luni, in calculul cuantumului acestui bir intra si pretul reglementat al gazelor naturale, adica acel pret tinut fix de statul roman pentru a veni in sprijinul consumatorilor casnici. Insa cum Comisia Europeana ne-a obligat sa liberalizam piata, acest lucru a insemnat eliminarea treptata a tarifelor reglementate pentru gazele obtinute din productia interna, proces ce s-a terminat la 1 aprilie 2017. Astfel, de la aceasta data, preturile gazelor vandute consumatorilor casnici sunt practic stabilite pe piata libera. Drept urmare, odata cu disparitia tarifelor reglementate, ar fi trebuit sa dispara si impozitul de 60% pe veniturile suplimentare ale producatorilor de gaze din dereglementare. Dar Guvernul a schimbat formula de calcul din pix.
Potrivit unei ordonante de urgenta adoptata la finalul lunii trecute, termenul "pretul reglementat" a fost schimbat cu "pretul mediu ponderat", care se refera la o medie a tarifelor la care s-au vandut gazele pe piata libera in ultima luna.

*Mentionam ca tarifele din facturile finale ale consumatorilor casnici vor putea fi tinute sub control de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), deoarece transportul si distributia de gaze naurale sunt in continuare reglementate. Motivul pentru care Executivul a luat aceasta decizie e simplu: are nevoie de bani la buget, iar aceasta taxa a adus in visteria statului nu mai putin de 617 de milioane de lei, in 2014. Deci e o sursa buna de bani, in contextul in care bugetul e in corzi din cauza cresterilor salariilor bugetarilor si a pensiilor.

Efecte nefaste

Totusi, prelungirea birului e o idee rea, atat pentru producatorii de gaze (din lipsa de predictibilitate), dar si pentru consumatori (posibile scumpiri sau, cel putin, preturile vor ramane la fel cand ar fi trebuit sa scada). Corina Murafa, expert in politici energetice la Institutul Aspen Romania, a explicat pentru Ziare.com ce implicatii are pastrarea acestui impozit.

"Producatorilor li s-a spus clar: lucram la revizuirea cadrului de impozitare a hidrocarburilor, deocamdata aveti aceste 'profituri nemeritate' (windfall profits) din liberalizare, pe care le vom taxa cu o taxa suplimentara pana ce se termina liberalizarea. Ori liberalizarea, in sensul reglementarii pretului de productie, s-a terminat. Asa cum si trebuia sa se intample. Nu poti prelungi la infinit aceasta taxa. Producatorii si-au facut niste planuri de afaceri si de investitii pe baza acestei promisiuni, iar Guvernul, intempestiv, le da peste cap aceste planuri", a precizat Corina Murafa pentru Ziare.com. Ea a punctat faptul ca guvernantii inventeaza de pe o zi pe alta noi biruri, sau le prelungesc pe cele vechi, de fiecare data cand fac bugetul si isi dau seama ca le da cu minus. "Intreaga industrie, unde ciclurile investitionale sunt lungi, este data peste cap de aceasta lipsa de predictibilitate si stabilitate", a mai spus Corina Murafa. Am intrebat-o si daca masura va avea impact in facturi. "Nu stiu daca vor avea loc scumpiri pentru consumator, dar este posibil, din moment ce un intreg model de business este dat peste cap de aceasta prelungire. Orice taxa noua sau prelungita nejustificat va fi suportata tot de consumatori. Este o lege de baza a economiei", a mentionat aceasta.

Ce ar fi trebuit facut
Corina Murafa a spus ca, in opinia sa, deficitul bugetar nu se poate tine in frau decat prin prudenta bugetara si prin cresterea competitivitatii economiei reale, prin stimularea investitiilor publice si private. In niciun caz, prin noi taxe sau prin prelungirea celor vechi. Solutia? "Din punctul meu de vedere, pe termen lung, singura masura sustenabila este o noua lege de impozitare a sectorului, care sa tina cont de noile proiecte investitionale ale producatorilor, de efectele asupra consumatorilor, de impactul actualului sistem de taxare, de stabilitatea bugetara", a spus aceasta. Reamintim ca cea mai recenta prognoza a Comisiei Europene estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la finalul acestui an la 3,6%, depasind astfel nivelul admis de tratatele UE. Totusi, Guvernul a sustinut ca il va tine in frau si ca va raporta masurile luate in acest sens catre autoritatile de la Bruxelles.

Sursa: Ziare.com

 

STIRI INTERNATIONALE

Rex International...

Rex International has shared its business strategy going forward, after achieving a record profit net of tax of approx. USD26.29 million for the...

UAE: ADNOC awards...

The Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) has announced the award of multi-billion-dollar contracts for the procurement of casing and tubing as it...

GoM: Gulf of Mexico...

Gulf of Mexico Lease Sale 253 generated more than USD159 million in high bids for 151 tracts covering 835,006 acres in federal waters of the Gulf...
STIRI LOCALE

ANRE: Importurile de...

România a importat cu 38% mai multă electricitate în primele cinci luni ale acestui an,...

Profitul net al...

Transportatorul naţional de energie electrică, Transelectrica, a obţinut în primul semestru al...

Transgaz: Conducta de...

Conducta de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) nu va fi gata în luna decembrie 2019,...
COTATII OIL & GAS