Vocea întregului sector de
upstream din România

Guvernul prelungeste din pix un impozit care aduce bani la buget si care poate scumpi facturile romanilor

Guvernul nu renunta la un bir aplicat producatorilor de gaze naturale, asa cum ar fi trebuit, caci aceasta reprezinta o resursa importanta pentru buget, iar salariile crescute ale bugetarilor si pensiile marite trebuie platite de undeva, nu-i asa? Mai exact, e vorba de impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obtinute din dereglementare de operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare pe teritoriul tarii noastre, impus in 2013.

Pana la inceputul acestei luni, in calculul cuantumului acestui bir intra si pretul reglementat al gazelor naturale, adica acel pret tinut fix de statul roman pentru a veni in sprijinul consumatorilor casnici. Insa cum Comisia Europeana ne-a obligat sa liberalizam piata, acest lucru a insemnat eliminarea treptata a tarifelor reglementate pentru gazele obtinute din productia interna, proces ce s-a terminat la 1 aprilie 2017. Astfel, de la aceasta data, preturile gazelor vandute consumatorilor casnici sunt practic stabilite pe piata libera. Drept urmare, odata cu disparitia tarifelor reglementate, ar fi trebuit sa dispara si impozitul de 60% pe veniturile suplimentare ale producatorilor de gaze din dereglementare. Dar Guvernul a schimbat formula de calcul din pix.
Potrivit unei ordonante de urgenta adoptata la finalul lunii trecute, termenul "pretul reglementat" a fost schimbat cu "pretul mediu ponderat", care se refera la o medie a tarifelor la care s-au vandut gazele pe piata libera in ultima luna.

*Mentionam ca tarifele din facturile finale ale consumatorilor casnici vor putea fi tinute sub control de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), deoarece transportul si distributia de gaze naurale sunt in continuare reglementate. Motivul pentru care Executivul a luat aceasta decizie e simplu: are nevoie de bani la buget, iar aceasta taxa a adus in visteria statului nu mai putin de 617 de milioane de lei, in 2014. Deci e o sursa buna de bani, in contextul in care bugetul e in corzi din cauza cresterilor salariilor bugetarilor si a pensiilor.

Efecte nefaste

Totusi, prelungirea birului e o idee rea, atat pentru producatorii de gaze (din lipsa de predictibilitate), dar si pentru consumatori (posibile scumpiri sau, cel putin, preturile vor ramane la fel cand ar fi trebuit sa scada). Corina Murafa, expert in politici energetice la Institutul Aspen Romania, a explicat pentru Ziare.com ce implicatii are pastrarea acestui impozit.

"Producatorilor li s-a spus clar: lucram la revizuirea cadrului de impozitare a hidrocarburilor, deocamdata aveti aceste 'profituri nemeritate' (windfall profits) din liberalizare, pe care le vom taxa cu o taxa suplimentara pana ce se termina liberalizarea. Ori liberalizarea, in sensul reglementarii pretului de productie, s-a terminat. Asa cum si trebuia sa se intample. Nu poti prelungi la infinit aceasta taxa. Producatorii si-au facut niste planuri de afaceri si de investitii pe baza acestei promisiuni, iar Guvernul, intempestiv, le da peste cap aceste planuri", a precizat Corina Murafa pentru Ziare.com. Ea a punctat faptul ca guvernantii inventeaza de pe o zi pe alta noi biruri, sau le prelungesc pe cele vechi, de fiecare data cand fac bugetul si isi dau seama ca le da cu minus. "Intreaga industrie, unde ciclurile investitionale sunt lungi, este data peste cap de aceasta lipsa de predictibilitate si stabilitate", a mai spus Corina Murafa. Am intrebat-o si daca masura va avea impact in facturi. "Nu stiu daca vor avea loc scumpiri pentru consumator, dar este posibil, din moment ce un intreg model de business este dat peste cap de aceasta prelungire. Orice taxa noua sau prelungita nejustificat va fi suportata tot de consumatori. Este o lege de baza a economiei", a mentionat aceasta.

Ce ar fi trebuit facut
Corina Murafa a spus ca, in opinia sa, deficitul bugetar nu se poate tine in frau decat prin prudenta bugetara si prin cresterea competitivitatii economiei reale, prin stimularea investitiilor publice si private. In niciun caz, prin noi taxe sau prin prelungirea celor vechi. Solutia? "Din punctul meu de vedere, pe termen lung, singura masura sustenabila este o noua lege de impozitare a sectorului, care sa tina cont de noile proiecte investitionale ale producatorilor, de efectele asupra consumatorilor, de impactul actualului sistem de taxare, de stabilitatea bugetara", a spus aceasta. Reamintim ca cea mai recenta prognoza a Comisiei Europene estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la finalul acestui an la 3,6%, depasind astfel nivelul admis de tratatele UE. Totusi, Guvernul a sustinut ca il va tine in frau si ca va raporta masurile luate in acest sens catre autoritatile de la Bruxelles.

Sursa: Ziare.com

 

STIRI INTERNATIONALE

Mongolia: Petro Matad...

Petro Matad has announced the results of drilling and logging operations at the Gazelle-1 well in the north of Block XX, eastern Mongolia and has...

UK: Cairn's Chimera...

Cairn has completed drilling of wildcat well 03/17a-3, known as Chimera. The objective of the well was to prove hydrocarbons in Paleocene Heimdal...

Turkey: Valeura Energy...

Valeura Energy, the upstream natural gas producer focused on appraising and developing an unconventional gas accumulation play in the Thrace Basin...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS