Vocea întregului sector de
upstream din România

Haos in reglementare. Taxarea petrolistilor, „cartoful fierbinte“ pasat intre institutii

imagineDesi suntem unul dintre cei mai mari producatori de petrol si gaze, nicio institutie a statului nu poate preciza care este rata efectiva de impozitare a acestui sector, luand in calcul redeventele, dar si celelalte taxe aplicate domeniului. Mai mult, chiar si cifrele privitoare la veniturile obtinute din redevente difera intre institutii. De cativa ani, autoritatile vorbesc despre un nou sistem de redevente pentru producatorii de petrol si gaze, insa problema nu este nici acum rezolvata. Subiectul a devenit si mai de interes, intrucat operatorii din Marea Neagra asteapta finalizarea sistemului de taxare, pentru a lua decizia de investitie in exploatarea zacamintelor de hidrocarburi. Romania produce anual 10-11 miliarde metri cubi de gaze naturale si aproape 30 milioane de barili echivalent petrol, ocupand locul patru in Europa dupa marimea productiei. Odata cu punerea in exploatare a zacamintelor din Marea Neagra, productia anuala de gaze ar putea ajunge la circa 20 miliarde de metri cubi. O intreaga industrie e construita in jurul acestor resurse, care au creat peste 23.000 de locuri de munca directe. Totusi, institutiile statului evita transarea problemei privind fiscalizarea domeniului si nici nu ofera, cu date concrete, o privire de ansamblu asupra fiscalizarii efective din Romania a sectorului, comparativ cu alte state producatoare. In Romania, pe langa redevente, companiile producatoare mai platesc impozite suplimentare, cum e cel de 60% pe veniturile suplimentare din gaze si de 0,5% aplicat veniturilor rezultate din exploatarea petrolului brut.

Institutiile arunca „pisica“

„Romania libera” a vrut sa afle de la institutiile statului responsabile care este nivelul actual total de taxare (revedente, suprataxe, impozit pe profit etc.) a productiei de hidrocarburi din Romania, comparativ cu alte state. De asemenea, un punct de interes a fost daca pentru proiectul de lege privind revedentele, prezentat in octombrie anul trecut de Ministerul Economiei si la care inca se lucreaza, s-a facut un studiu de impact privind veniturile bugetare aferente. Am trimis aceste intrebari, alaturi de altele, la Ministerul Finantelor, Ministerul Energiei, Ministerul Economiei si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), adica institutiile implicate in grupul de lucru pentru noua Lege a redeventelor, concentrat la nivelul Ministerului Economiei. In mod incredibil, nici una dintre institutiile chestionate nu ne-a raspuns la aceste intrebari, pasandu-si problema de la una la alta sau pur si simplu ignorand-o.

Ministerul Energiei: „Alta intrebare!“

Ministerul Energiei a avut cel mai scurt raspuns, nefiind preocupat deloc de subiect: „Potrivit atributiilor prevazute in HG nr. 980/2015 privind organizarea si functionarea Ministerului Energiei, cu modificarile si completarile ulterioare, subiectul redeventelor petroliere nu intra in aria noastra de competente, el facand obiectul de activitate al Ministerului Economiei, institutie careia va rugam sa va adresati”. Ministerul Economiei ne-a spus ca „studiul care sa arate nivelul total de taxare (redevente, suprataxe, impozit pe profit etc.) il poate detine numai Ministerul Finantelor Publice (MFP)”. Institutia a adaugat ca „incepand cu data de 19.03.2018, proiectul Legii pentru reglementarea sistemului de redevente a concesiunilor resurselor minerale, petroliere si hidrominerale, a fost preluat de catre Secretariatul General al Guvernului”. Asta dupa ce, potrivit surselor din domeniu, oricum la discutiile care aveau loc in grupul de lucru de la Economie institutiile implicate trimiteau reprezentanti fara putere de decizie, tocmai din frica de a-si asuma un punct de vedere. Raspunsul ANRM a fost ca potrivit prevederilor legale in vigoare, institutia nu are atributii privind stabilirea cuantumurilor redeventelor miniere si petroliere si nici privind sistemul de taxare/impozitare (fiscalitate). Ministerul Finantelor a ocolit raspunsurile la cele doua intrebari.

Redeventele, calculate la pretul de piata

Totusi, ANRM ne-a precizat ca valoarea medie a pretului gazelor naturale la care au fost calculate si achitate redeventele petroliere a fost de 583 lei/1000 Nmc in anul 2016 si de 625 lei/1000N mc in anul 2017. Oficial, institutia il contrazice asadar pe Dorinel Unsarescu, consilierul presedintelui ANRM, care a declarat public recent ca „pretul de referinta pentru calcularea redeventelor nu a mai fost actualizat din 2008. Acest pret este, la ora actuala, de 495 de lei pe mia de metri cubi. Intre timp, piata a evoluat, au existat dereglementari intre 2013 si 2017. In aceasta perioada, din pacate, ANRM nu a avut disponibilitatea sa ajusteze nivelul pretului de referinta, astfel incat si incasarile la bugetul de stat sa fie la nivelul pietei”. Raspunsul ANRM da astfel dreptate producatorilor, care au sustinut mereu ca au platit redevente la valoarea de vanzare, si nu la cea de referinta.

ANRM spune una, MFP, alta

ANRM se contrazice si cu Finantele cand vine vorba despre sumele incasate din redevente petroliere. Per total, „valoarea redeventelor petroliere datorate si incasate in anul 2016 a fost de 1.014,11 milioane lei, iar in anul 2017, de 1.278,43 milioane lei”, ne-a transmis ANRM. Conform raspunsului primit de la MFP, „veniturile incasate la bugetul de stat din redevente petroliere au fost in anul 2016 in valoare de 1.067,8 milioane lei, iar in anul 2017, in suma de 1.096,4 milioane lei”, ne-a transmis institutia. In plus, din impozitul pe veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, MFP a mai incasat de la producatori inca 659 milioane de lei in 2016 si 715,8 milioane in 2017. Fiindca aduce atat de multi bani, Guvernul nu a vrut sa renunte la aceasta taxa, care ii dezavantajeaza pe producatori fata de importatori. Mai mult, taxa a fost prelungita pe termen nelimitat, iar Parlamentul a decis anul trecut cresterea ratei de impozitare la 80% pentru veniturile din vanzarea gazelor peste pretul de 85 lei/MWh. De asemenea, potrivit unei decizii a ANRM din luna februarie 2018, pretul de referinta utilizat pentru a determina redeventele aplicabile gazelor naturale ia in considerare preturile spot de la bursa Baumgarten din Viena, mai mari decat cele de pe piata romaneasca. Avand in vedere ca redeventele se calculeaza pe baza valorii maxime dintre pretul de vanzare realizat si pretul de referinta, impozitarea efectiva a gazelor va creste.

Romania are printre cele mai mari taxe

Daca statul nu poate da o imagine asupra impozitarii reale a sectorului, o fac privatii. Potrivit unui studiu publicat ieri de Deloitte, realizat la comanda companiilor petroliere, Romania are una dintre cele mai mari rate de taxare efectiva a productiei de petrol si gaze din Europa, fiind pe locul doi dupa Austria (exceptand zacamantul Groningen din Olanda, printre cele mai mari zece din lume). Rata medie a redeventelor si a impozitelor specifice in sectorul upstream din Europa a fost redusa la 8,8% in 2016, fata de 9,8 % in 2015, dar in Romania a continuat sa creasca la 17,4 % in 2016 (fata de 16,9% in 2015) raportat la veniturile din vanzarea productiei.

 

Sursa: romanialibera.ro

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS