Vocea întregului sector de
upstream din România

HARALD KRAFT, PRESEDINTELE ROPEPCA, REACTIONEAZA LA INTENTIA CRESTERII PRETULUI DE REFERINTA LA GAZE: "Producatorii platesc redeventa la pretul de piata"

imagine• "Industria petroliera este folosita pentru atacuri in lumea politica si acest lucru ne deranjeaza"

• "Suntem verificati foarte intens de catre ANAF si Consiliul Concurentei"

• "Nu avem neaparat nevoie de vreun pret de referinta pentru calculul corect al redeventei", sustine presedintele ROPEPCA

• Harald Kraft considera ca "este exclus un abuz", in cazul vanzarilor de gaze intra-grup

Nu avem neaparat nevoie de niciun pret de referinta pentru calculul redeventelor pentru gaze naturale, considera Harald Kraft, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA). Domnia sa a tinut sa precizeze ca producatorii platesc redeventa la gaze, totdeauna la pretul de piata, si considera ca "este exclus un abuz", in cazul vanzarilor de gaze intra-grup. Harald Kraft ne-a acordat un interviu, dupa ce senatorul liberal Daniel Zamfir a acuzat public ca fostul premier Mihai Tudose l-a demis pe presedintele ANRM Gigi Dragomir din cauza ordinului 525 din 22 decembrie, emis de ANRM, care privea schimbarea metodei de calcul al redeventei pentru gazele naturale, astfel incat pretul de referinta al gazelor naturale (adica pretul minim admis la tranzactiile cu gaze naturale considerat de statul roman in vederea aplicarii redeventei) urma sa fie adus la nivelul la care se vand gazele pe piata. Ordinul nu a mai aparut niciodata in Monitorul Oficial, iar surse din piata ne-au spus ca acesta a fost blocat la Guvern. Joia trecuta, Gigi Dragomir a fost repus in functie de premierul interimar Mihai Fifor.

Reporter: ROPEPCA a respins public acuzatiile ca producatorii de gaze nu platesc corespunzator redeventele. Va rog sa clarificati, pentru ca nu producatorii au fost acuzati, ci s-a iscat un scandal in jurul ordinului ANRM 525 din decembrie, care privea actualizarea formulei de calcul al pretului de referinta pentru stabilirea redeventelor, care nu a mai fost actualizat de zece ani, in ciuda cererii Curtii de Conturi. Din ce am vazut, acuzatiile s-au indreptat in special spre zona guvernamentala.

Harald Kraft: ANRM are instructiuni tehnice, care ne spun foarte clar cum se calculeaza redeventa, respectiv la maximul dintre valoarea pretului de vanzare si pretul de referinta. Industria a respectat in totalitate acest lucru. Noi suntem auditati, iar aceste lucruri sunt verificate. Domnul senator Daniel Zamfir a spus ca pretul de referinta este scazut (n.r. 45,71 lei/MWh, in conditiile in care, in piata producatorii vand gazul cu 89 de lei/MWh), iar aceasta declaratie a creat impresia, in public, ca noi platim redeventa la pret de referinta, care este ceva mai mult de jumatate din pretul realizat. Acest lucru nu este adevarat. Platim redeventa la pretul de piata.

Reporter: Ordinul ANRM 525 prevedea ca pretul de referinta sa fie stabilit in functie de preturile din hubul din Austria, considerata o piata apropiata de a noastra. Cum vedeti aceasta formula?

Harald Kraft: Noi suntem in discutii cu ANRM sa ajungem la un regulament corect. Dupa parerea mea, nu este neaparat nevoie de pret de referinta. De ce? Pentru ca suntem obligati sa platim redeventa la pretul realizat si, voluntar, niciun producator nu va vinde la un pret artificial mic, pentru ca asa functioneaza economia, toata lumea vrea sa vanda la un pret de piata cat mai mare. Pretul de hub la care faceti referire nu reflecta realitatile pietei autohtone. In prezent, Romania nu exporta gaze, deci nu este legata de facto la piata europeana, preturile relevante fiind astfel cele realizate intern.

Reporter: Dar ar putea fi si situatii in care un producator sa nu vrea neaparat pretul de piata, ci sa fie interesat de un pret mai mic, atunci cand vinde catre o companie din propriul grup.

Harald Kraft: Stiu la ce faceti referire, la un anumit producator, dar si in acest caz exista niste limite. Daca avem un pret de transfer in grup, acesta trebuie sa fie in conformitate cu legislatia aplicabila preturilor de transfer si acceptat si de ANAF. Fiscul analizeaza oricum aceste situatii pentru calculul impozitelor. Si Consiliul Concurentei poate verifica. Suntem controlati suficient. Un transfer intra grup in mod obligatoriu se face pe "arms length's principle". Sa nu credeti ca ANAF "nu are grija" de industria petroliera. Suntem cel mai mare contribuabil la bugetul de stat si suntem verificati foarte intens de catre ANAF si Consiliul Concurentei. Este exclus un abuz, intr-un transfer in grup.

Reporter: Asadar, considerati ca nu este necesar pretul de referinta.

Harald Kraft: Cum am spus, nu este obligatoriu, pentru ca, oricum, avem obligatia sa platim redeventa la pret realizat. Degeaba avem acest faimos pret de referinta de 45,71 lei/MWh, caci pretul este de 85 lei/MWh, in prezent.

Reporter: Totusi, acest pret de referinta este neactualizat de 10 ani, Curtea de Conturi a gasit niste prejudicii, in 2010.

Harald Kraft: Curtea de Conturi nu a gasit un prejudiciu real, ci a fost ceva artificial. Formula luata in calcul de Curtea de Conturi era veche si a fost suspendata, dupa anul 2000. Curtea de Conturi a calculat, cu aceasta formula veche, un pret de 3-4 ori mai mare decat in piata, stiind ca pretul era reglementat, deci rezultatul formulei era fictiv. Pretul reglementat, dat de ANRE, era luat de producatori ca referinta pentru plata redeventelor.

Reporter: Totusi, decizia Curtii de Conturi a fost confirmata in instanta de Inalta Curte.

Harald Kraft: Curtea de Conturi a spus ca ANRM avea obligatia sa stabileasca o alta procedura pentru calculul unui pret de referinta, dar calculul fusese corect, in functie de pretul reglementat publicat de ANRE.

Reporter: Si acum?

Harald Kraft: Acum, discutia este cum sa stabilim pretul de referinta, daca tot trebuie sa existe pret de referinta. In opinia noastra, pretul de referinta trebuie sa fie egal cu pretul realizat pe piata din Romania, nu putem sa luam niste cotatii de la Baumgarten (Central European Gas Hub AG - CEGH) sau din Europa de Vest. Realitatile pietei locale sunt diferite si trebuie reflectate. Deocamdata noi nu dam gaz in hub. Pentru asta se poate stabili o noua metodologie, poate mai clara decat hatisul de reglementari din prezent. De aceea, nu sunt de acord ca OPCOM sa aiba monopol in stabilirea acestui pret si nici sa fim obligati sa vindem majoritatea productiei la Bursa (n.r. conform modificarilor aduse in Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor, la legea de aprobare a OUG 64/2016 privind gazele naturale). Acum, exista obligatia sa vindem 30% pe Bursa, ceea ce reprezinta, cumva, consumul pentru sectorul casnic si termoficare asigurat. Suntem strict impotriva ca acest procent sa urce la 70% sau 100%. Avem o piata libera si este o decizie comerciala unde si in ce conditii vindem. Punct!

Reporter: Ce se va intampla daca OUG 64 ramane in forma de la Comisia de Industrii?

Harald Kraft: Trebuie sa ne conformam.

Reporter: Care vor fi consecintele pe piata?

Harald Kraft: Problema va fi ca nu vom mai putea face proiecte, pentru ca nu vor mai fi bancabile. De exemplu, daca cer o finantare pentru un proiect care va incepe productia in cativa ani ma duc la banca sau la un fond de investitii cu contractele incheiate. Cum pot sa ma duc sa negociez cu un contract pe bursa, in care este scris ca nu stiu exact ce volum va fi si nici pretul si nu stiu exact cand incepe productia. Este imposibil sa faci un contract cu aceste coordonate, la bursa, ci numai prin negociere directa. Ma deranjeaza cand se foloseste peiorativ formularea de "contracte bilaterale". Toate contractele sunt bilaterale, nu exista contract unilateral, semnat cu tine insuti. Trebuie sa vorbim de contracte negociate in comparatie cu contracte standardizate.

Reporter: Acest termen a devenit popular cu referire la intelegerile cu "baietii destepti".

Harald Kraft: Este gresit. Si la bursa, sunt tot contracte bilaterale.

Reporter: Cum vedeti proiectul de lege care prevede eliminarea supraimpozitarii operatiunilor petroliere offshore? ROPEPCA a cerut eliminarea acestei supraimpozitari pentru toti producatorii.

Harald Kraft: Trebuie sa luam in calcul faptul ca rezervele onshore sunt in mare parte epuizate si avem nevoie de investitii mari ca sa reducem declinul natural. Impozitarea suplimentara este nejustificata de conditiile de piata, nu mai este vorba de niciun castig suplimentar din liberalizare intr-o piata liberalizata. De ce nu sunt supraimpozitate si gazele de import? Acestea sunt, acum, foarte scumpe, peste 90 lei/MWh. De ce suprataxarea se aplica numai pentru productia interna? Este discriminare!

Reporter: Ce asteptari aveti in acest an?

Harald Kraft: Asteptam runda a XI-a de concesionare, cred ca nu au mai fost lansate concesiuni din 2009. Cei interesati sa ia concesiuni vor trebui sa faca oferta, sa vina cu un program de dezvoltare, explorare. De ani de zile asteptam acest lucru, dar ni s-a spus, mereu, ca trebuie clarificat sistemul de taxare si al redeventelor.

Reporter: Sunteti afectati de scandalurile politice?

Harald Kraft: Problema este ca industria petroliera este folosita pentru atacuri in lumea politica si acest lucru ne deranjeaza. Industria petroliera este foarte importanta pentru Romania. Cine, in Europa, este atat de independenta energetic cum este Romania? Noi din ROPEPCA asiguram 18 mii de locuri de munca sigure si bine platite. In upstream-ul romanesc sunt cele mai multe locuri de munca din Europa. Trebuie sa luam in calcul si cum ar fi situatia economica si geopolitica in Romania daca nu am avea productie, ar trebui sa cumparam de la rusi sau de la altcineva.

Reporter: Suntem pregatiti de iarna?

Harald Kraft: Suntem pregatiti si, in cel mai rau caz, avem suficienta capacitate de import si rusii sunt interesati sa vanda. Pot sa va dau un exemplu. In 2009, cand Rusia a oprit gazul pentru Ucraina, am suferit? Nu! Atunci, s-a infiintat o Comisie de interventie, membrii au fost numiti de Prim-Ministru. Am participat si eu la Comitetul acela si a fost o experienta foarte interesanta, pentru ca am aflat ce se poate face in Romania daca lucrurile sunt bine organizate. Intr-o sambata dimineata, am fost chemat la Ministerul Economiei. Am discutat ce putem sa facem, ne-am impartit sarcinile si nimeni nu a suferit. Combinatele chimice au fost oprite si centralele termice care au putut sa foloseasca pacura au fost fortate sa treaca la pacura, chiar daca a fost mai scump pentru ei. La sfarsitul perioadei de criza, am avut cateva saptamani fara import. La sfarsitul ciclului de extractie, au ramas si cateva sute de milioane de mc in depozite, nu au fost epuizate 100%. Dar acestea sunt situatii exceptionale. Si acum suntem pregatiti, operatorii si-au indeplinit obligatiile de stocare.

Reporter: Nivelul de organizare credeti ca este acelasi? Mai ales ca au fost foarte multe schimbari controversate, in special in companiile energetice care au statul ca actionar.

Harald Kraft: Personal, am o impresie foarte buna despre competenta celor de la Romgaz si Transgaz. Nu am niciun dubiu, daca va exista un pericol, ca Romgaz, fiind cel mai mare operator al depozitelor, si Transgaz vor rezolva situatia. Daca nu au suficiente gaze din productia interna curenta, nu se intampla nimic. In cel mai rau caz, trebuie sa cumparam de la rusi. Avem capacitate de import extraordinar de mare. Daca avem o criza cu import, cred ca 50 - 55 de milioane de metri cubi pe zi sunt suficienti sa alimentam Romania. Circa 27 de milioane vin din productia curenta, pana la 26 de milioane putem sa extragem din depozite.

Reporter: Va multumesc!

 

Sursa: bursa.ro

STIRI INTERNATIONALE

UK: Rathin Energy...

Rathlin Energy reports that flow testing of the West Newton A-2 conventional appraisal well (WNA-2) has commenced. The well test programme is...

Nigeria: LEKOIL...

LEKOIL has agreed to acquire from Newcross Petroleum a 45 per cent participating interest in the Production Sharing Contract in relation to the Oil...

US: 88 Energy...

88 Energy has provided an update related to the farmout of its conventional prospect portfolio at Project Icewine, located on the Central North...
STIRI LOCALE

E.ON se alătură...

Compania de utilități germană E.ON a strâns 1,5 miliarde de euro prin emiterea primei serii de...

ANRE va retrage în...

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi Ministerul Energiei au demarat o...

Bogdan Badea: Listarea...

Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica, apreciază că listarea companiei la...
COTATII OIL & GAS